QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Clasificarea lucrarilor miniere

Clasificarea lucrarilor miniere


Clasificarea lucrarilor miniere se face functie de urmatoarele criterii:

a.      dupa destinatie: -l.m. de explorare pentru cunoasterea parametrilor cantitativi si calitativi ai zacamantului si ai rocilor inconjuratoare;

- l.m. de exploatare - extragerea substantelor minerale pentru valorificarea lor.

b.     dupa rolul lor: - l.m. de deschidere - asigura accesul de la suprafata la zacamant, cu crearea unor cai de transport, aeraj;
- l.m. de pregatire impart zacamintele in orizonturi, suborizonturi, panouri si creeaza punctele de atac pentru abataje;

- l.m. de abataj pentru extragerea substantei minerale utile;

- l.m. speciale pentru deservirea procesului de exploatare (camere, bazine colectoare, etc.).

c.      dupa pozitia lor in raport cu zacamantul: - l.m.executate in steril;

- l.m. executate in zacamant.

d.     dupa legatura cu suprafata: - l.m. la zi;

- l.m. oarbe.

e.      dupa inclinare: - l.m. orizontale - galerii si camere;

- l.m. inclinate - plane inclinate,suitori, puturi;

- l.m. verticale - puturi.

Lucrarile miniere orizontale au un unghi foarte mic, de 0-7s/1000m, intre axa lor longitudinala si planul orizontal.

Galeriile sunt lucrari miniere orizontale, cu inclinare mai mica de 7s/1000m, avand lungimea mult mai mare decat sectiunea transversala. Se utilizeaza pentru transport, aeraj, evacuarea apelor, montarea conductelor cu aer comprimat si apa, montarea cablurilor electrice, etc.

Functie de amplasamentul gurii galeriei, a pozitiei sale in raport cu zacamantul si functie de scopul galeriei, deosebim:

  • galerii de coasta care se sapa de la zi, in versantul unui deal (munte) pentru deschiderea unui zacamant. Functie de unghiul pe care il fac cu directia zacamantului acestea sunt transversale (perpendiculare pe directia zacamantului), directionale (pe directia zacamantului, sau paralel cu aceasta) si diagonale (fac un unghi cu directia zacamantului);
  • tunelul este o lucrare miniera orizontala, care are doua iesiri la zi, pe versantii opusi ai unui deal sau munte;
  • galeria transversala se sapa perpendicular pe directia zacamantului si este utilizata pentru delimitarea orizonturilor de exploatare, legarea puutului de extractie cu zacamantul, legarea a doua galerii directionale, etc.;
  • galeria directionala se sapa in zacamant, sau in steril, paralela cu zacamantul, la nivelul etajelor si deserveste explorarea geologica, transportul, aerajul, evacuarea apelor, etc.;
  • galeria de strapungere (traversare) se sapa transversal, din culcusul pana in acoperisul zacamantului;
  • galeria de preabataj se executa in zacamant, functie de metoda de exploatare aleasa, pentru inceperea lucrarilor de abataj (extragere).

Camerele sunt lucrari orizontale care au lungimea, latimea si inaltimea, aproximativ egale. Ele au destinatii diferite: camere de masini (de extractie, compresoare, pompe, transformatoare, ventilatoare), depozite de explozivi, bazine de colectare a apelor, magazii, etc. Avand destinatii bine precizate si executandu-se cu metode speciale, ele se considera si lucrari speciale.Nisele sunt lucrari de dimensiuni mici, executate din galeriile principale, in scopul cercetarii, sau depozitarii unor instrumente sau materiale.

Lucrari miniere inclinate sunt lucrari al caror ax longitudinal face un unghi cu planul orizontal. Aceasta categorie cuprinde:

Putul inclinat este o lucrare miniera sapata pentru cercetare, sau extractie.

Planul inclinat lucrare miniera cu o inclinare mai mica de 30s, se sapa de sus in jos. Se folosesc in cercetarea, deschiderea sau pregatirea unor zacaminte pentru exploatare.

Suitorii se executa dupa strapungerea zacamantului cu galerii transversale si urmarirea cu galerii directionale. Suitorii sunt lucrari miniere inclinate cu sectiune mai mica decat a puturilor, cu doua sau trei compatimente (explorare sau exploatare) si fac legatura intre doua orizonturi, compartimentand zacamantul in panouri. Se utilizeaza pentru cercetare, precum si pentru exploatare.

Rostogolul serveste la transportul gravitational al materialului exploatat.

Lucrari miniere verticale sunt constructii miniere al caror ax formeaza un unghi de 90s cu planul orizontal. Dintre aceste lucrari fac parte:

Putul de mana (surful) are dimensiuni mici (sectiune- 1,69-2,20m2, adancime-20m) si se executa in scopul cercetarii unui zacamant.

Putul de explorare are sectiune si adancime mai mare decat a puturilor de mana (mai mult de 50m). Este folosit pentru cercetare, ulterior poate fi folosit si pentru exploatare.

Putul de exploatare este o constructie miniera care se utilizeaza pentru extractie, aeraj, evacuarea apelor, etc.

Putul orb leaga doua sau mai multe orizonturi intre ele, fara a avea iesire la zi.

Clasificarea cuprinde o parte dintre lucrarile miniere existente, ele sunt de o mare diversitate, influentate de metodele noi introduse in exploatarea zacamintelor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }