QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

BUDAPESTA
In centrul Europei la jumatatea drumului intre Urali si Oceanul Atlantic, Budapesta este o adevarata metropola cu doua milioane de locuitori. In doua milenii pe malurile Dunarii au fost construite trei orase; ele se unesc si devin capitala Ungariei in 1873. In acele vremuri aceasta tara era de trei ori mai mare ca acum, dar nu era independenta, facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Acest bazin al Carpatilor este impartit in doua de Dunare: un peisaj de coline la vest si marea campie la est. Dunarea este o frontiera culturala in interiorul Ungariei si al Budapestei: temperamentul locuitorilor Pestei difera de cel al cetatenilor din Buda.
Cele trei orase istorice ale Budapestei sunt :
Obuda, de doua mii de ani, situat la nord de Buda;
Pesta, oras neted milenar;
Buda nascuta pe coline cu 750 de ani in urma.

Constructia cetatii Buda a inceput in jurul anului 1300 si nu s-a terminat decat in secolul trecut. In epoca regelui Mathias umanistii italieni au declarat ca cel mai frumos oras de campie era Florenta, Venetia pe malul marii, iar Buda in munti. Exista putine centre istorice in Europa care sa fi pastrat atat de mult caracterul medieval fara sa sa devina o falsa decoratiune sau atractie turistica. Cetatea este ca un mare bazar, si la fel ca celelalte orase frumoase ofera frumusetea sa, dar locuitorii isi traiesc viata si tin la vechiul lor camin.
La inceputul secolului XX, Budapesta era in special cunoscuta pentru podurile sale zvelte si apele termale care izvorasc din surse naturale sau puturi forate, care vindecau bolnavii de mai bine de o mie de ani.


Baile si Hotelul Gellert, un miracol al arhitecturii, au fost construite inainte si in timpul primului razboi mondial. Stricaciunile celui de-al doilea razboi mondial au fost inlaturate, astazi primesc turistii in splendoarea lor originala si, de asemenea, aici se desfasoara numeroase conferinte internationale.
Cele mai importante simboluri ale capitalei Ungariei sunt Parlamentul, podul Lanturilor si Colina Cetatii. Parlamentul are fatada principala spre Dunare si este decorat cu 88 de statui reprezentand capeteniile triburilor cuceritoare ale teritoriului actual al tarii. Budapesta este vestita si prin numeroasele biserici construite in stil baroc, protestant sau neoroman, precum si prin Insula Margareta si sediul Academiei care gazduieste Biblioteca Orientala, sau prin Monumentul Mileniului si Muzeul National al Ungariei.
Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }