QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Familia desenata in spatiu:evaluarea ecologica

Familia desenata in spatiu:evaluarea ecologica


dintre toti profesionistii care se ocupa cu sanatatea mentala, probabil ca asistentii sociali sunt cei mai constienti de faptul ca, sanatateta emotionala si fizica a indivizilor si familiilor, depinde de mai multe alte resurse in afara consilierii. Abilitatea de a ajuta familiile depinde de multe ori de talentsi indemanarea in mobilizarea resurselor.

tendinta de a transfera termenul de individ « bolnav » la cel de familie « bolnava » trebuie evitata daca vrem sa dezvoltam modalitati de ajutorare a familiei. De asemenea s-a preferat tratarea « simptomelor » mai degraba decat a « sistemelor ». or fiinta umana este constituita din realitati psihice si fizice care sunt distincte dar nu separate. Acestea interactioneaza si se influenteaza reciproc in acte constiente si inconstiente.
din perspectiva ecologica, asistentul social se concentreaza asupra complexei inter-relatii dintre fortele culturale, psihologice, sociale, fizice ca si medicul si ca si vraciul, asistentul social considera ca acestea sunt influente in producerea bolilor, deviantei, disfunctiilor.

evaluarea relatiilor familiei cu mediul :

principiile prezentate in capitolul 4 pot fi transpuse intr-o serie de strategii practice in vederea interventiei.Astfel, in primul rand trebuie sa avem in vedere adunarea, colectarea si aranjarea setului complex de informatii referitor la interfata familie-mediu. Datorita faptului ca exista un limbaj liniar, exista restrictii privind abilitatea noastra de a descrie si organiza sistemele complexe de variabile . De aceea, pentru a inlesni intelegerea, perceperea relatiilor din interiorul sistemului de variabile de catre asistentul social si familie, au luat nastere, s-au construit, modele bi sau tri-dimensionale sau simulari pentru organizarea datelor. O astfel de simulare menita sa surprinda relatiile familie-mediu, a fost dezvoltata de Hartman in 1975, numita « eco-harta »(eco-map), destinata initial pentru a veni in sprijinul asistentilor sociali sa examineze mai usor nevoile familiilor.

eco-harta reprezinta o simulare, « hartie-si-creion » care construieste, intr-un mod dinamic, sistemul ecologic ale carui legaturi caracterizeaza persoana sau familia in viata din jur. Eco-harta realizeaza familia in situatia sa de viata ; identifica si caracterizeaza conexiunile incarcate de conflict sau educative , semnificative, dintre familie si lumea inconjuratoare . Demonstreaza fluxul resurselor si al energiei intr-un sistem familial , precum si transferarea fluxului energetic al familiei inspre alte sisteme externe.

eco-harta evidentiaza, scoate la lumina orice lipsuri sau deprivari care erodeaza puterea familiei(prin portretizarea fluxului de resurse si naturii schimburilor familie-mediu)

dupa ce eco-harta este completa, familia si asistentul social ar trebui sa fie capabili sa identifice conflictele ce trebuie mediate, legaturile care trebuie construite si resursele care trebuie cautate si mobilizate. Tot ce avem nevoie pentru a creea o astfel de eco-harta, este o bucata de hartie, un creion si o « perspectiva a lumii » creativa. Printr-o perspectiva creativa a lumii se intelege o gandire in termeni de intelegere, atat a schimbarilor benefice ( necesare sa determine imbunatatirea sanatatii si adaptarea ) cat si a schimburilor daunatoare cara ameninta si submineaza viata de familie .

instructiuni pentru desenarea unei eco-harti

incepem cu un cerc mare dispus in centrul hartiei, in interiorul caruia se descrie sistemul nuclear al familiei sau gospodariei ( sau in cazul unui adult care traieste singur, se descrie individul singur). Este comuna folosirea patratelelor pentru indicarea barbatilor si a cerculetelor pentru indicarea femeilor. Familia nucleara este desenata, reprezentata ca in arborele genealogic al familiei traditionale. Numele si varsta persoanei respective se aseaza in mijlocul cerculetului sau al patratelului ( uneori mai pot fi scrise si alte informatii pe scurt) . pe masura ce complectam eco-harta, va reiesi in mod firesc dinamica relatiilor din interiorul familiei, datorita faptului ca familia va descrie diferentiat natura tranactiilor familie-mediu. Totusi ar fi mai bine sa nu includem aceste relatii aici. Chiar si cerculetele din eco-harti reprezinta un fel de « fictiune comoda » in sensul ca din perspectiva unui sistem nu putem niciodata sa delimitam interiorul de exterior.

dupa ce am plasat membrii gospodariei in interiorul cercului mare din mijloc, se vor identifica sistemele din mediu care afecteaza viata familiei, de indata ce a fost determinata natura tranzactiilor sistemului familial, se deseneaza o linie care sa exprime atat existenta conexiunii cat si a calitatii ei. O linie groasa reprezinta o legatura(conexiune ) pozitiva, puternica ori importanta iar o linie intrerupta reprezinta o legatura slaba . Multe liniute de-a curmezisul liniei, indica existenta unei relatii conflictuale . Este important sa indicam directia in care merg resursele, energia sau interesele prin desenarea unor sageti de-a lungul liniilor de legatura. Codurile de mai sus privind cele trei tipuri de linie, care descriu relatiile, au fost considerate de unii asistenti sociali ca fiind prea inguste sau restrictive si au creat propriile lor coduri mai creative. De exemplu , unii asistenti descriu natura relatiei prin cateva cuvinte scurte pe care le aseaza de-a lungul liniei, altii si-au construit alte tipuri de linii sau au folosit doua linii diferite pentru a descrie o legatura de familie complicata ori ambivalenta.

legaturile pot fi desenate  catre/inspre cercul familiei ca un intreg daca se intentioneaza sa portretizam relatia intregii familii cu alte sisteme din mediu. Alte conexiuni pot fi desenate intre un anumit membru al familiei si un sistem exterior/din afara ( in cazul in care acel membru este singurul implicat , sau atunci cand diferiti membrii ai familiei sunt implicati intr-un sistem exterior in moduri diferite). Astfel de diferentieri permit eco-hartii sa evidentieze contraste ale modurilor variate in care anumiti membrii ai familiei sunt conectati cu lumea. Trebuie sa nu uitam faptul ca si cea mai marunta ( aparent nesemnificativa) legatura a unui individ, afecteaza cu adevarat intrega familie. Pentru a utiliza eficient eco-hartile foarte complexe, unii asistenti folosesc creioane colorate impreuna cu codurile descrise mai sus, alegand o culorae pentru legaturile familiei ca intreg si o culoare diferita pentru relatiile individuale ale fiecarui membru al familiei, cu lumea din jurul sau. Un alt pas important este acela de a desena legaturi (link-uri) semnificative printre legaturile externe. Uneori aceste legaturi au o influenta puternica asupra rezultatului situatiei problematice a unei familii, mai ales acele conexiuni puternice si conflictuale existente intre chiar sistemele menite sa ajute sau sa intareasca familia.

e nevoie de prudenta deoarece este foarte usor ca un asistent social sa vada doar o bucatica a unei legaturi complexe dintre mediu si stabilitatea in curs de deteriorare a familiei.

evaluarea eco-hartii :

odata ce este complectata harta familiei in contextul sau ecologic, se poate lua in considerare, mai atent, caracterul schimbarilor reciproce, interne dintre familie si mediu. Cateva intrebari care apar aici sunt :

Se intalnesc nevoile familiei ?

Inainte de a adresa o astfel de intrebare, trebuie sa avem cateva notiuni despre nevoile de stabilitate, crestere, dezvoltare, imbogatire, imbunatatire, competenta si ce inseamna ele pentru toate familiile.

Termenul de « nevoi » ar trebui considerat intr-o maniera relativa. Un terapeut de familie a spus odata « tot ce avem nevoie este mancare, aer, apa si un prieten. Restul sunt dorinte. ». Asadar nevoile si dorintele trebuie definite in functie de context, in relatie cu oportunitatile si standardele culturale. Bineinteles ca perceptiile persoanelor asupra nevoilor vor varia, si intr-adevar anumite nevoi vor fi numite mai corect si exact dorinte . O anumita distinctie intre nevoi si dorinte este dezirabila deoarece putem determina o concordanta/potrivire intre nevoi si resursele potentiale.

in cele ce urmeaza vom prezenta un tabel despre nevoile unei familii si resursele de mediu. In cadrul acestora, este evidentiat un important principiu. Nevoia de bani, pentru a-si procura resursele de care au nevoie, fie ca e vorba de mancare, adapost, bunuri marteriale sau oportunitati de imbunatatire a vietii, este prezenta in intreaga lista. E adevarat ca unele dintre cele mai bune lucruri in viata sunt gratis, dar intr-o societate complexa ca a noastra, totusi, banii sunt necesari pentru a cumpara timpul liber, linistea si faciliteaza satisfacerea nevoilor.

Nevoile familiei si resursele din mediu

Nevoi                                                                 Resurse

Nutritia                                                 Mancare variata si adecvataAer curat

Apa curata, din belsug


Adapost                                                 Gospodaria (spatiu,lumina,

Caldura, intimitate, siguranta)


Protectie                                                Cartiere sigure, politie, pompieri

Controlul traficului


Sanatate                                                 Un mediu curat

Ingrijire medicala recuperatorie

si preventiva

sistem medical accesibil, adecvat,

prompt


Bunuri, intimitate,                              Iubiti, admiratori, prieteni

Vecini, organizatii sociale,

Grupuri de interes

relationare interpersonala


Comunicare si mobilitate                    Acces la resurse, telefon

Transport public si privat


educatie si imbunatatirea

performantelor   Scoala (profesori eficienti

cladire in stare buna, sanse

egale, servicii de suport, etc.)

alte resurse-educatia adultilor

vocationala, educatia familiei,

arta si recreatie


resurse spirituale

variate                                                   Organizatii religioase, ocazii

de impartasire a valorilor si

semnificatiilor, pastrarea si

respectul pentru diferentele

rasiale, etnice si de alte tipuri

autonomie, autodeter-

minare(experimentarea

de sine) valorificarea muncii in interio-

rul si in afara casei, participarea la

comunitate, oportunitati de a in-

cerca noi experiente

generare si producere

de nou contributia la viitor


avand la dispozitie eco-harta si conceptia asupra nevoilor si resurselor descrise

in tabelul de mai sus, suntem pregatiti sa realizam o evaluare ecologica. Acest proces poate fi impartit in trei dimensiuni. Nu se pot examina legaturile in spatiu ,ale familiei fara a si descoperi mai multe despre relatiile din interiorul sistemului si felul in care acestea s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Mai mult de atat, evaluarea nu este niciodata un proces static . e mai degraba un proces cibernetic in care fiecare noua informatie este procesata cand apare, determinand rearanjari si reordonari, schimbari ale intelegerii dobandite.

Focus I : o viziune holistica-familia in relatie cu mediul ecologic:

din examinarea primara a eco-hartii rezulta o viziune holistica asupra:resurselor semnificative care sunt disponibile in mediul familial

resursele inexistente sau insuficiente

unei idei despre natura relatiei dintre familie si mediu (puternica, stresata, slaba)

urmatoarele intrebari ar trebui adresate :

este suficient venitul pentru satisfacerea nevoilor de baza ?

are familia un adapost si mancare adecvata ?

cartierul lor este sigur si placut pentru locuit in el ?

are familia acces la ingrijiri medicale preventive si resurse medicale de calitate ?

pot ajunge membrii familiei la resursele de care au nevoie sau sunt izolati ? (intr-o localitate indepartata, unde nu au telefon sau mijloace de transport in comun sau privat)

are familia legaturi sociale semnificative, cu vecinii, cu prietenii, organizatii comunitare ?face familia parte dintr-o retea mai extinsa ?

membrii familiei apartin sau participa la activitatile unui grup ?

are familia ocazia de a impartasi valori culturale, etnice sau de alta natura cu altii ? sunt valorile lor in conflict cu mediul inconjurator ?

este experienta educationala una pozitiva pentru copii ? au acces copiii sau alti membri ai familiei acces la alte oportunitati de pregatire9 culturale sau vovationale) ?

lucreaza membrii familiei ? exista satisfactie sau multumiri in munca lor ? cat timp a trecut de cand membrii familiei au trecut printr-o noua experienta, au produs ceva nou sau diferit, ori s-au simtit mandri de o realizare ?

intr-o prima instanta, intrebam ce fel de suporturi psihosociale si economice sau alte resurse sunt utilizate  in prezent de catre familie, de ce anume este nevoie si e potential accesibil dar lipseste in momentul respectiv ; ce este necesar si lipseste din comunitate. Aceasta evaluare poate identifica cu usurinta si claritate ariile de interventie. Se stabileste rolul asistentului social. De exemplu, daca nu sunt disponibile resursele in comunitate, rolul asistentului social e unul de advocacy, care sa mobilizeze o resursa necesara in numele familiei. Asistentul social poate indeplini si rolul de broker, mediator, consilier, sau sa intareasca relatiile familiei( legaturile sale cu mediul).

natura relatiilor dintre familie si resursele din mediul inconjurator poate fi slaba, inexistenta sau suprasolicitata (incarcata), stresanta , tensionata sau conflictuala. Stresul sever poate poate rezulta dintr-un singur eveniment :pierderea slujbei, un accident sau o boala, o calamitate naturala, mutarea dintr-o comunitate familiala intr-una straina, o tranzitie, nasterea unui copil, sau plecarea de acasa a copilului ajuns la maturitate. In aceste situatii, misiunea asistentului social este dea ajuta sa diminueze conflictul sau situatia stresanta.

Teoria sistemelor sugereaza ca o schimbare intr-o parte a sistemului, va determina schimbari in toate celelalte parti si in sistem ca intreg. Cea mai mare provocare  pentru asistentul social si familie este de a identifica factorul care are cel mai mare, mai rapid, mai eficient potential de schimbare—pe scurt factorul care este cel mai izbitor, mai frapant, care « sare din schema ». De exemplu , daca intretinatorul unei familii ramane fara loc de munca, familia poate experimenta dificultati in gospodarire, transport, sanatate si nutritie si probabil si in relatiile lor sociale. Aici, de obicei, prima prioritate este slujba. O schimbare pozitiva indreptata spre cel mai stresant eveniment se va reverba in tot sistemul, remediind legaturile stresante.

Focus II : granita dintre familie si mediu :

eco-hartafurnizeaza importante aspecte despre natura limitei stabilite intre familie si mediu. Aceasta limita se construieste printr-o serie de tranzactii de-a lungul timpului si o analiza a caracteristicilor acesteia ne spune ceva despre familie, lumea in care este formata si ce se petrece intre acestea.

Pentru a dobandi o semnificatie globala asupra naturii acestei limite ne putem uita la numarul si calitatea tranzactiilor de-a lungul limitei familie-mediu. Sagetile ( toate sau majoritatea lor) care descriu directionarea energiei sunt orientate dinspre familie inspre sistemele exterioare, sau invers ?

Sistemele deschise trebuie sa ia energie- ca forma de a se hrani, de a capta noi informatii sau experiente- nu doar pentru a supravietui , ci si pentru a se regenera. Daca familia umana ( un sistem deschis) trebuie sa isi realizeze potentialul , trebuie sa aibe abilitatea atat de a se corecta , cat si de a se regenera. Familia care nu mai are acces la noi surse de energie se afla in pericolul de dezorganizare, de disolutie. Gradul de « deschidere » sau « inchidere » al limitelor este direct proportional cu capacitatea familiei de a face fata stresului.familia cu granite « semi-inchise » , inflexibile, impermeabile,sunt in risc, in mod special vulnerabile la diferite disfunctii si prabusiri.

Intrebarile referitoare la granite sa includa :

este familia deschisa la noi experiente si relatii ?

sunt granitele familiei permeabile ?membrii familiei intretin relatii cu alti oameni sau organizatii ? rudele familiei raman in exterior ?

sunt granitele flexibile, se pot deschide sau contracta in raport cu mediul ?

granitele familiei rigide sunt cauzele familiei, ale mediului sau ambele ?

focus III :in interiorul familiei :

legaturile  familiei cu lumea si natura granitelor sunt direct afectate si afecteaza ( influenteaza) relatiile interpersonale ale familiei , cele maritale, parentale si dintre generatii.

O examinare a eco-hartii va releva :

cum sunt relationati-in mod diferit-membrii familiei, cu alte sisteme

faptul ca unul au mai multi membrii ai familieipar a fi deconectati de schimburile reciproce cu mediul

posibilitatea ca un membru sa fie mai implicat in legaturi stresante

masura in care familia se implica in tranzactii- impreuna sau separat-cu alti oameni si sisteme

evaluarea ecologica nu furnizeaza suficiente informatii pentru a explica complect  sistemul familial intern, ofera totusi indicii privind dinamica familiala si puncteaza anumite arii care vor fi exploatate mai mult in viitor.

Asistentul social, agentia si reteaua de servicii :

exista un aspect al procesului de evaluare care trebuie luat in considerare si este esential : natura serviciilor catre familie. Acest aspect include asistentul social, politicile familiale si sociale care se incadreaza in practica agentiei, modalitatile de furnizare a serviciilor de catre agentie si structura lor , orice alte contacte ale familiei cu alte agentii sau profesionisti. Asistentul social, agentia si alti profesionisti , ar trebui inclusi in eco-harta.

Intrebari care trebuie luate in considerare:

in ce masura politicile practicate de agentie se conformeaza nevoilor familiei?

Care este relatia dintre familie si agentie ?

Este agentia in conflict cu alte componente ale mediului ecologic a clientului ?

Cum ai caracteriza relatia dintre tine si familia ta ? esti « setat » impotriva sau in favoarea unui anumit membru al familiei ?

Exista alti profesionisti implicati in familie ? care este natura implicarii acestora ? care este perspectiva altor profesionisti asupra situatiei familiei ? aceasta perspectiva este in acord sau se opune abordarii tale ca asistent social ?

Exemplu de caz :

O familie deprivata sau cu multiple probleme, termenul de « probleme multiple »este utilizat aici pentru a sugera ca familiile care de obicei dintr-o varietate de motive complexe , sunt deprivate de resurse materiale si fizice corespunzatoare, prezinta o mai mare probabilitate de a se confrunta cu multiplu de probleme. Lipsuri importante la nivelul necesitatilor materiale, educationale, a oportunitatilor vocationale si sociale, adesea determina lipsa de speranta , disperarea, dezorganizarea si uneori revolta, patrunzand in fiecare aspectal relatiilor interpersonale ale familiei. Cazul familiei Embree care este descris mai jos si ulterior  portretizat intr-o eco-harta , arata cum resursele esentiale sunt insuficient furnizate.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }