QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate geografie

Referat CipruINTRODUCERE:
Proiectul cu titlul “ Caracterizarea geografica si geopolitica a statului CIPRU “ este o lucrare practica la cursul de geografie mondiala.
Pentru documentare am folosit – Encarta Encyclopedia,
Touring Guide of Cyprus ( George Karouzis )


Cap. I

1.Denumirea tarii:

Denumirea oficiala este Republica Cipru iar denumirea conventionala scurta este Cipru.
Nota: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscuta sub numele de “ Republica Turca a Ciprului de Nord”, regiune recunoscuta numai de Turcia.
2.Pozitia geografica:

Statul Cipru este o insula din Marea Mediterana, situata in sud-estul Europei, avind coordonatele geografice: 35 00 N, 33 00 E.

3.Suprafata:

Suprafata totala a Ciprului este de 9.251 km2 din care 9.240 km2 formeaza uscatul iar 10 km2 apa.
Insula are o lungime maxima de aproximativ 225 km, de la Cape Andreas, situat in nord-estul insulei, la extremitatea vestica a insulei.
Latimea maxima, de la Cape Gata, situat in sud, la Cape Kormakiti, situat in nord, este de aproximativ 97 km.
Lungimea liniei de coasta este de 648 km. Nota:- 3.355 km2 reprezinta suprafata cipriota turca

4.Vecini:

Ciprul este situat la aproximativ 70 km sud de Turcia ,100 km vest de Siria si 270 km vest fata de Kastellorizon(extremitatea sud-estica a Greciei).Cap. II

1.Caracterizarea conditiilor naturale:
Insula are o forma neregulata, partea de nord-est avind o forma ascutita spre directia coastei de vest a Siriei, formind Peninsula Karpas.
Activitatea seismica este moderata.


2.Relieful:

Majoritatea uscatului este neted.Aceasta parte neteda a uscatului este situata in interiorul insulei, purtind numele de Mesaoria (greaca- “intre munti”).Mesaoria se intinde de pe coasta de vest pana pe coasta de est fiind incadrata de lanturi muntoase; la nord lantul de munti Kyrenia, paralel cu linia de coasta, lant muntos ce se intinde pana in Peninsula Karpas;punctul cel mai inalt al acestui lant muntos atinge cota de 1.019 m.
La sud se afla Muntii Troodos, care acopera majoritatea portiunii sud-vestice a insulei.Tarmul din aceasta parte a insulei este abrupt si stancos.Varful cel mai inalt al acestui lant muntos este Olympus cu o altitudine de 1.953m.

3. Conditii climatice:

Ciprul are o clima temperat-mediteraneeana, cu veri arzatoare si uscate dar si un sezon racoros si ploios care incepe din luna octombrie si dureaza pana in luna martie.
Temperatura medie anuala este de 20,6 grade Celsius.

4. Hidrologia:

Ciprul nu are cursuri de apa permanente;doar cateva albii inunda campia Mesaoria pe timpul primaverii, datorita ploilor cazute pe timpul iernii, dar pe o perioada scurta din an.Insula mai are cateva lacuri cu apa dulce si doua lacuri cu apa sarata.Putinele resurse de apa sunt poluate de apele rezultate din canalizari si deversarile industriale.

5. Vegetatia si fauna:

Padurile de pin, cedru si chiparos acopera aproximativ 1/7 din suprafata totala a Ciprului, in principal in zonele muntoase.Printre alti arbori indigeni putem mentiona ienuparul, stejarul, maslinul, roscovul;eucaliptul a fost plantat intensiv.
Ciprul are putine animale salbatice, in schimb, insula este vizitata de o mare varietate de pasari migratoare.Printre alte specii intalnite pe insula putem aminti becatele, pitpalacul, sitarul.
Cap III1. Conditiile socio-umane:Majoritatea societatii cipriote este formata de doua populatii: greaca si turca, alaturi de acestea regasindu-se o importanta comunitate de armeni.
Sistemul educational este separat, acesta fiind mentinut de comunitatile grecesti si turce.Invatamantul grecesc cipriot este administrat de Ministerul Educatiei.Sase ani de scoala elementara sunt obligatorii pentru toti copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani.La inceputul anilor ’90, in invatamantul primar grecesc cipriot se inscriau aproximativ 63.000 de copii anual.Studiile superioare erau oferite de University of Cyprus.Invatamantul turcesc cipriot este administrat de Republica Turca a Ciprului de Nord.Rata analfabetismului este scazuta in ambele comunitati.
Limbile oficiale ale statului sunt limba greaca si turca, acestea fiind folosite in scoli si comunicare;de asemenea limba engleza este vorbita in majoritatea oraselor.

2. Populatia-structura, religie:

Populatia totala a insulei este de aproximativ 762.887, estimare facuta in iulie 2001, din care 78% reprezinta populatia greaca cipriota(99,5% locuiesc in regiunea cipriota greceasca;0,5% locuiesc in regiunea cipriota turca), 18% reprezinta populatia turca cipriota(1,3% dintre acestia locuiesc in regiunea cipriota greceasca;98,7% locuiesc in regiunea cipriota turca) iar restul de 4% este ocupat de alte etnii(99,2% locuiesc in regiunea cipriota greceasca iar 0,8% in regiunea cipriota turca).
Structura populatiei in functie de varsta este urmatoarea:
* 0-14 ani: 22,95% (89.532 barbati;85.518 femei)
* 15-64 ani: 66,26% (255.368 barbati;250.140 femei)
* peste 64 ani: 10,79% (35.864 barbati;46.465 femei)
Natalitatea este de 13,08 nasteri/1.000 locuitori.
Mortalitatea este de 7,65 decese/1.000 locuitori.
Speranta de viata este de 76,89 ani: - 74,6 ani la barbati
- 79,3 ani la femei
Raportul masculin/feminin: - la nastere 1,05 m/f
- sub 15 ani 1,05 m/f
- 15-64 ani 1,02 m/f
- peste 65 ani 0,77 m/f
- populatia totala 1,00 m/f
Estimarile din 1999 au aratat ca pe insula traiesc un numar de 400 persoane infectate cu virusul HIV.

Din totalul populatiei cipriote, 78% sunt adeptii religiei ortodoxe, 18% sunt musulmani iar 4% alte religii.
Membrii comunitatii grecesti adera la Biserica Ciprului ce este in concordanta doctrinara cu biserica Ortodoxa Estica.Arhiepiscopul, care este episcopul Nicosiei, si alti trei episcopi ai bisericii Cipriote sunt alesi de membrii bisericii.
Minoritatea turca este in marea majoritate de religie musulmana.
Celelalte mici grupari religioase includ religiile Romano-Catolica, Crestina-Araba, Evreiasca.

3. Asezari umane- principalele orase:

Principalul oras este Nicosia, acesta fiind si capitala tarii.
Teritoriul Ciprului este impartit in 6 districte:Famagusta(populatie-20.516), Kyrenia, Larnaca (populatie-59.600), Limassol(populatie-129.700), Nicosia, Paphos.


Nota: - districtul administrativ al partii cipriote turcesti include Kyrenia, o parte din
Famagusta, o mica parte din Lefkosa(Nicosia) si Larnaca.

4. Prezentarea capitalei:

Capitala tarii, Nicosia(gre. Levkosia;turc.Lefkosa), avea o populatie, estimata in anul 1991, de aproximativ 205.996 - 166.500 de partea zonei cipriote grecesti si 39.496 de partea zonei cipriote turcesti.
Orasul este situat in nordul Ciprului fiind strabatut de raul Pedias.Nicosia este mai cu seama un centru comercial si administrativ, industria prelucratoare fiind scazuta;regasim totusi cateva fabrici de imbracaminte, textile, incaltaminte.Capitala este deservita de aeroportul international din Larnaca, situat la 34 km sud-est de aceasta.
Ca edificii culturale putem enumera Moscheea Selimye(1209-1325), pe vremuri fiind catedrala St. Sophia, Muzeul National, Muzeul de Istorie, Muzeul Artei Populare.
Unul dintre cele mai vechi orase din lume, Nicosia a fost centrul regatului independent, pana in secolul 7 i.c.
Cunoscut, in vremurile stravechi, sub numele de Ledra, orasul a fost sub tutela bizantina in secolul 4 d.c. iar apoi sub stapanirea regilor Ierusalimului, in 1192, fiind cucerit apoi de venetieni in 1489, de imperiul otoman in 1571 iar apoi de britanici in 1878.
Fiind colonie britanica, Nicosia a devenit capitala acesteia in anul 1925 iar in 1960 a devenit capitala Ciprului independent.
Orasul a fost divizat in partea cipriota turca si greceasca, in urma invaziei turcesti din anul 1974.5. Scurt istoric al statului:
Conform descoperirilor arheologice, bastinasii ce locuiau pe aceasta insula erau un popor indo-european care aveau o limba scrisa, in acest sens descoperindu-se unele inscriptii;s-a dovedit ca in perioada Neoliticului si Epoca Bronzului, cipriotii au avut o civilizatie dezvoltata.
Arhivele istorice ale Ciprului incep cu ocuparea unei parti a insulei de catre Egipt, in jurul anului 1450 i.c., in timpul conducerii lui Thutmose III.
Prima colonie greceasca se crede ca s-a format de catre comerciantii din Arcadia, in jurul anului 1400 i.c., iar apoi insula a fost colonizata de fenicieni incepind cu anul 800 i.c.
Ciprul a fost sub controlul mai multor imperii ce au dominat partea de est a Marii Mediterane( ocupatia Egiptului in anul 550 i.c.,a Persiei in anul 525 i.c.In timpul ocupatiei persane, regele Evagoras I a incercat sa unifice toate regiunile insulei avind succes in anul 391i.c., cu ajutorul Atenei, in revolta impotriva Persiei, reusind astfel sa fie suveranul intregii insule.La scurt timp dupa moartea acestuia insula a redevenit sub ocupatia Persiei.
In anul 333 i.c. insula a fost luata Persiei de catre Alexandru cel Mare;dupa moartea acestuia a urmat stapanirea egipteana(323i.c.).Roma a castigat controlul insulei in anul 58i.c., urmind stapanirea bizantina(395d.c.) pana in anul 1191 cand Ciprul a fost cucerit de Richard I al Angliei.
Turcia a cucerit insula in anul 1571 si a codus-o pana in 1878 cand a pierdut razboiul cu Rusia (1877-1878).Temindu-se de expansiunea Rusiei, Turcia a cerut ajutorul Angliei.
In urma conventiei, semnate de Turcia si Anglia in data de 4 iunie 1878, Anglia a primit controlul total al Ciprului in schimbul unei rate anuale de 500.000$.
Deoarece Turcia a fost aliatul Puterilor Centrale din Primul Razboi mondial, Marea Britanie a anulat tratatul din 1878 in noiembrie 1914 si a anexat Ciprul. Guvernul britanic a oferit Greciei insula in schimbul participarii la razboi alaturi de acestia.Greciei i s-a dat o saptamana pentru a decide.Deoarece decizia a fost intarziata, Anglia a retras oferta.In urma Tratatului de la Lausanne(1923), Turcia a recunoscut posesia Ciprului de catre Marea Britanie;dupa doi ani insula a devenit colonie engleza.
In iunie 1958 englezii au venit cu plan de stabilitate internationala dar acesta a fost respins de catre arhiepiscopul Makarios si de guvernele grec si turc.
Arhiepiscopul Makairos a fost ales presedinte in 13 decembrie 1959;Fazil Kuchuk, cipriot turc, a devenit vicepresedinte.Independenta a fost proclamata pe 16 august 1960, Ciprul fiind admis de Natiunile Unite.
Propunerile constitutionale ale lui Makarios din decembrie 1963 au dus la izbucnirea unui razboi civil intre populatia cipriota greaca si cea turca;acesta a fost stopat de interventia Natiunilor Unite.
Discutiile si disputele au durat pana in aprilie 1975 cand, sub auspiciul Natiunilor Unite, s-a creat un sistem federal: zona cipriota greaca(59% din insula) si zona cipriota turca(37% din insula), 4% - zona tampon a Natiunilor Unite.
In noiembrie 1983, presedintele cipriot turc, Rauf R. Denktash a proclamat independenta republicii sale.
Cap IV

1. Consideratii economice:

Produsul intern brut al statului este estimat de Banca Mondiala (‘89-’91) ca fiind de aproximativ 6,1 miliarde $.
Ramura predominanta a Ciprului este agricultura dar si serviciile sunt destul de dezvoltate.
Dupa ostilitatile din 1974, ce au condus la impartirea insulei in doua zone autonome, economia Ciprului a avut mult de suferit.Din aceasta situatie , cel mai rapid si-a revenit economia din partea cipriota greceasca.Aici economia este prospera dar sensibila la unele socuri externe.Conditiile economice din vestul Europei din 1990 s-au reflectat in economia Ciprului printr-o fluctuatie mare a numarului de turisti.Politica economica este focalizata pe acceptarea tarii in Uniunea Europeana.
Lipsa apei, de partea turceasca, este o cauza principala a dezvoltarii economice a acesteia.Deoarece este recunoscuta numai de Turcia, partea cipriota turceasca se confrunta cu mari dificultati in reglementarea finantarilor straine iar din aceasta cauza firmele straine ezita sa investeasca in aceasta zona;in plus lira turceasca nu este puternica pe piata valutara internationala.
Pentru a compensa slabiciunile economiei de aici, Turcia acorda sprijin direct sau indirect in turism, educatie, industrie, etc.
Unitatea monetara din sectorul grecesc este lira sterlina greceasca care echivala in ianuarie cu 0,6146 $, iar de partea turceasca este lira ( 1 $ = 677621 TRL)

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }