QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Principalele modele de publicitate

Principalele modele de publicitate

Programe Afiliate

Este un tip de program care stimuleaza vanzarile oferind site-urilor care se inscriu intr-o astfel de retea (afiliate) comisioane pentru fiecare vanzare realizata prin intermediul lor. Pentru promovarea produselor si a serviciilor puse in vanzare, se folosesc atat link-uri grafice (casete publicitare si bannere) cat si link-uri text. Sistemul de afiliere asigura urmarirea clientilor si contorizarea vizitelor si a vanzarilor fiecarui site afiliat in parte, printr-un cod unic de identitate. Conducatorul unui astfel de program de afiliere este de obicei un site puternic de comert electronic, cum ar fi de exemplu Amazon.com si Ebay.com, care au cele mai puternice astfel de programe la ora actuala pe Internet.

Directoare cu plata

Sunt directoare specializate de obicei pe un segment de piata care percep taxe pentru listarea site-urilor. De obicei aceste directoare apartin unor comunitati virtuale cea ce face posibila publicitatea tintita asupra unei anumite categorii de consumatori. Listarea site-ului in cadrul directorului, este luata de clientii ca o garantie oferita de respectiva comunitate asupra site-ului listat, cea ce incurajeaza clientii sa cumpere.
Campanie de bannere

Bannerele sunt link-uri grafice plasate de obicei la inceputul paginilor care inregistreaza traficul cel mai mare dintr-un site. Taxele pentru plasarea unui banner se calculeaza de obicei in raport cu numarul de impresii (expuneri) sau de clickuri. Ex. La o taxa de 0,013USD/impresie pentru plasarea bannerului pe o pagina care este afisata de 3.500.000 ori pe luna ('page views'), la o rata de 1:10 (1 impresie=10 afisari de pagina), costurile s-ar ridica la 5600 USD pe luna. Cel care vinde insa spatiile publicitare trebuie sa detina un program statistic de urmarire a traficului pentru a oferi rapoarte statistice complete despre campania publicitara cu plata (asa-numitul server de publicitate - 'ad server').

Text Box: Exemplu de banner. Se observa forma simpla care include sigla firmei si textul care contine cuvantul Free (gratis) scos in evidenta pentru a capta atentia utilizatorului

Inscrieri in motoare de cautare

Motoarele de cautare reprezinta brokeri de informatie specializati in cautare de site-uri care sa raspunda cerintelor utilizatorilor. De obicei aceste cautari se fac dupa cuvinte cheie (unul sau mai multe) Principalul criteriu de performanta al motoarelor de cautare il reprezinta relevanta rezultatelor la cerinta utilizatorului si numarul de pagini indexate, din cauza acestui ultim criteriul concurenta pentru ca site-ul de e-comert sa fie listat intre primele rezultate este foarte mare. (datorita numarului mare de rezultate utilizatorul nu va lua in considerare decat primele 10-20 de rezulate).

Este o forma de publicitate gratuita dar care necesita ca foarte multe conditii sa fie indeplinite (continut informational bogat, referinte din partea altor site-uri, o buna cunoastere a modului in care se face listarea rezultatelor de catre motorul de cautare) pentru a fi eficienta. In general este o conditie de facto ca site-ul sa fie inscris in AltaVista, Lycos, HotBot, Google, Excite sau Infoseek dar daca nu se obtine listarea intre primele 20 de site-uri la cautarea pe cel putin 2-3 cuvinte cheie, site-ul este putin probabil ca va fi accesat.

Unele motoare de cautare ofera un program in schimbul unei taxe prin care un anumit site sa primeasca  un loc privilegiat in cazul rezultatelor returnate. Aceasta practica este destul de contestata fapt pentru care multe motoare de cautare au renunta la ea.

Directoare gratuite

Exista directoare gratuite cum sunt Yahoo sau Snap.com de mare audienta si unele cu un trafic mai redus dar cu un public tinta deja selectat, specializate pe domenii (afaceri, calatorie, muzica etc.). Listarea in acest tip de directoare se obtine insa destul de greu, in urma unor inscrieri repetate si necesita multa rabdare la completarea unor serii de formulare electronice.

Link-uri reciproce

Este una dintre cele mai eficiente forme de publicitate on-line si nu este deloc costisitoare. Greutatea consta in a gasi site-uri cu continut complementar, dispuse sa accepte un astfel de schimb care s-ar putea dovedi avantajos ambelor parti. Unele motoare de cautare considera numarul de link-urile externe catre un site ca un criteriu de listare in top.

Programe de schimb de bannere

Cel mai utilizat mijloc publicitar on-line din Romania este schimbul de bannere in retea. Exista deja mai multe retele care desfasoara astfel de programe in Romania: Goldenbanners.ro sau Goldenclick.ro sunt cele mai cunoscute. Rata de expunere poate fi de la 1:1 la 1:3 - adica pentru expunerea unui banner intr-un site din retea in schimbul a 1, 2 sau 3 expuneri de bannere in site-ul contractant. Evident cea mai buna rata de schimb este de 1:1 dar este foarte rar practicata, din motive comerciale. Cele mai multe retele utilizeaza rata de 1:2, deoarece surplusul de spatiu publicitar este vandut de catre firmele de publicitare catre terti pentru un obtinerea de venit. Pentru a obtine o mai buna vizibilitate a bannerului in retea se pot cumpara expuneri suplimentare.

Inele web - web ringInelele web se constituie de obicei din site-uri cu o tematica inrudita, comuna. Spre exemplu: muzica, gradinarit, intretinerea animalelor, etc. Site-urile participante se leaga unul de altul prin link-uri de text, afisate de obicei la incheierea unei pagini sub forma: vizitati site-ul precedent din inel, vizitati site-ul urmator din inel.

Buletinele de stiri – newsletter

Buletinele de stiri sunt gazduite de comunitati virtuale si site-uri orientate pr un domeniu anume. Aceste site-uri detin o baza de clienti care primesc regulat (zilnic, saptamanal, lunar) e-mail-uri cu caracter informativ (stiri din domeniu, noutati despre site-ul gazda, etc). Site-urile ce detin astfel de sisteme de newsletter sunt dispuse ca in schimbul unei taxe sa introduca in newsletter informatii sau oferte ale unor site-uri de comert electronic de obicei din acelasi domeniu pe care este bazat si newsletter-ul  respectiv.

Publicitatea prin e-mail

Publicitatea prin email este condusa de firme de publicitate care detin baze mari de adrese de e-mail. Aceste sunt cumparate de la diversi ofertanti (de exemplu site-uri care necesita oferirea adresei de e-mail pentru accesarea continutului) fie sunt obtinute in schimbul acordarii unor discounturi la diverse produse sau alte astfel de mijloace. Pretul unor astfel de baze de date pot atinge preturi forte mari.

Desi a cunoscut un avant foarte mare la inceputul „economiei electronice” si s-a depus un mare efort de cercetare in acest domeniu. Rolul publicitatii pe baza de e-mail scade considerabil datorita fenomenului de „spamming”[1]. Cu toate acestea publicitatea prin e-mail are inca un rol deosebit de important in cadrul publicitatii on-line.

Departe de a fi exaustive aceste modele reprezinta principalele modalitati de publicitate on-line la ora actuala. Datorita caracterului foarte dinamic al internetului  si al cercetarilor ce se depun in cadrul publicitati on-line noi metode de publicitate vor aparea intr-un timp foarte scurt in timp ce altele isi vor pierde din importanta sau vor disparea.
spamming = fenomen prin care utilizatorul este sufocat de diverse oferte de produse si servicii fata decare nu prezinta interes.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }