QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Managementul - prezentare generala


 
A conduce

= termen generic care desemneaza diferitele stiluri de management, dar care inseamna, indiferent de stil, a avea responsabilitatea unei echipe care trebuie sa atinga obiective comune.
 
Intr-un context dat -se refera la doua aspecte:

conditiile economice, sociale, politice specifice, cu constrangeri si oportunitati
caracteristicile culturale, mentalitatile, traditiile, specificul institutiei sau al serviciului public din care face parte


Acest context este dat.
Chiar daca dorim sa-l schimbam, sa-l facem sa evolueze (dorinta absolut necesara in conditiile reformei protectiei copilului in Romania), acest fapt nu este posibil dintr-o data.


Trebuie sa tinem cont si sa adaptam practica manageriala la realitatea in care suntem obligati sa actionam.
 
A conduce un grup de persoane

Sa nu confundam managementul cu a avea persoane in subordine.
Nu pot fi conduse direct (in conditii de eficienta) grupuri mai mari de 8-10 persoane; acesti colaboratori directi pot conduce, la randul lor, alte grupuri de colaboratori.
Rezultatele obtinute de serviciul public judetean depind, in mare masura, de capacitatea directorului de a conduce primul cerc de colaboratori directi.
 
Obiectiv comun, in conformitate cu finalitatile organizatiei

Toata dificultatea functiei manageriale se poate sintetiza in urmatoarea propozitie:
"Pentru a atinge un obiectiv, trebuie mai intai sa il ai".


Daca intr-o organizatie obiectivele nu sunt intotdeauna clar definite, sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei, si nu si la nivelul fiecarui subansamblu in parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate intr-o maniera operationala.
Astfel, toate serviciile componente ale DJPC trebuie sa aiba obiective clare, suficient de bine explicate pentru a fi operationale. Directorul DJPC, impreuna cu cei mai apropiati colaboratori (directori adjuncti si sefi de servicii) vor lucra la stabilirea obiectivelor, pe care ulterior toti membrii echipei vor trebui sa le cunosca si sa le asimileze, astfel incat energiile sa fie mobilizate in acelasi sens.
De aceea managementul este comparat adesea cu un lant, a carui calitate pe ansamblu nu depinde de calitatea zalei celei mai puternice, ci de cea a zalei celei mai slabe .
 
 
 
I. 2 Managementul -stinta si arta
Rezultatele obtinute de o organizatie depind de manager.
Managementul ca activitate de conducere a unui grup de persoane pentru atingerea unui obiectiv comun presupune si se bazeaza pe experienta si talentul managerului.
Multa vreme s-a considerat ca eficienta in activitatea manageriala este determinata in mod exclusiv de calitatile personale ale acestuia, experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea, energia, puterea de a convinge pe ceilalti cu usurinta, increderea in sine De aici ideea ca managementul este o arta deoarece nu exista retete prestabilite pentru rezolvarea unor situatii dificile intr-o organizatie, de luare a celor mai potrivite decizii intr-un context caracterizat de multe ori de ambiguitate.
Practica ne arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe calitatile personale se grefeaza si cunostinte specifice de management. Evolutia cunostintelor privitoare la management ne arata ca acest domeniu a dobandit atributele unei stiinte, deoarece ne aflam in fata unui corp sistematizat de cunostinte, metode si tehnici care utilizate in activitatea practica contribuie la crestera eficientei activitatii unei organizatii.
Managementul eficient nu este o arta sau o stiinta ci arta si stiinta, deoarece presupune utilizarea calitatilor personale pentru a adapta cunostintele, metodele, tehnicile specifice la un context determinat. In practica de fiecare zi a unui manager se intalnesc atat aspectele artistice (mai evidente la stilul de management) cat si cele stiintifice (in domeniul interpersonal, informational, decizional).
Specialistii admit ca trasaturi definitorii pentru manageri:
dubla profesionalizare (cunostinte din domeniul protectiei copilului in cazul nostru si cunostinte specifice de management)
creativitatea activitatilor manageriale, deoarece in aprox.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }