QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Tehnici de plata si comert exteriorUnul dintre cele mai importante momente in desfasurarea schimburilor internationale il constituie incasarea contravalorii marfurilor exportate sau a serviciilor prestate.
Realizarea incasarii sumelor astfel rezultate se efectueaza printr-o modalitate de plata convenita intre parti sau/si stipulata in contractul comercial international.
Modalitatile de plata utilizate in comertul international s-au diversificat continuu in functie de mutatiile ce au avut loc in cadrul economiei mondiale si a perfectionarii tehnicilor si tehnologiilor de trasmitere a mesajelor.
Astfel se disting:
1. plata marfa contra marfa - a purtat denumirea de troc si mai tarziu de compensatie. Din punct de vedere istoric este prima modalitate de plata aparuta, iar revenirea la acest tip de plata a fost determinata, pe de o parte de fenomenele de criza financiara nationala sau internationala, iar pe de alta parte, de limitele financiare ale unor participanti la schimburile internationale.


2. plata in numerar, se utilizeaza in procent mai redus la nivel international, in:
- tarile cu restrictii valutare sau care practica sisteme de impozitare severe;
- spatii geografice izolate;
- in activitati de turism si transport international.
3. plata prin cec (cea mai apropiata de modalitatea de plata in numerar) - caracterul inscrisului ofera partenerilor de afaceri un grad de siguranta mai ridicat.
4. plata prin titluri de credit - utilizarea cambiei si a biletului la ordin (eventual prin asociere la alte titluri de plata; acreditiv; incasso; scrisoare de credit comerciala), este una din cele mai vechi tehnici de plata. In timp acestea au evoluat de la utilizarea lor singulara si au devenit asociate altor modalitati de plata (in prezent).
5. ordinul de plata - este legat de aparitia bancilor si a dezvoltarii relatiilor la nivel international intre acestea. Aceasta modalitate de plata se aseamana platilor in numerar, dar se realizeaza pe canal bancar si consta in ordinul pe care un client il da bancii sale de a plati din contul sau o suma de bani unei alte persoane, in contul acestuia, care poate fi deschis la orice alta banca sau chiar la aceeasi banca. In practica internationala poarta denumirea de ,, plata direct din cont''
6. plata documentara sau operatiuni documentare - plata se face de catre banca numai contra documente (acreditiv si incasso, scrisoarea de credit comerciala);
7. scrisoarea de garantie bancara - desi in esenta constituie un instrument de garantare, ea poate fi utilizata si ca mijloc de plata. Prin implicarea mai profunda sau mai superficiala a bancii corespunzator angajamentului de plata asumat ofera mai multa sau mai putina siguranta in raport cu interesele partenerilor. Poate fi folosita in sine sau in conexiune cu alta tehnica de plata cu scopul de a o garanta, (cum este, de exemplu, plata prin incasso sau prin compensatie).

Agentii economici, in decizia lor privind o plata internationala, au in vedere, pe de o parte, modalitatea de plata pentru care opteaza (cec, incasso, acreditiv etc) iar, pe de alta parte, modul in care vor fi transferate fondurile (letric, telegrafic, SWIFT) precum si cine suporta comisioanele bancare.

Transferul fondurilor:
1. transfer letric prin posta - este cel mai vechi, consta in transmiterea fizica a inscrisului printr-un anumit mijloc de transport (avion), de la o banca la alta,
2. transfer telegrafic - prin cablu (telex, fax),
3. transfer prin sistem SWIFT - tehnica computerizata (Society for Worldwide Interbank Financial - BRCE; BRD; Banca Agricola;BCR; Telecomunications).


ACREDITIVUL DOCUMENTAR

In decontarea tranzactiilor internationale acreditivul documentar ocupa un loc important - peste 70%. Utilizarea sa extinsa este determinata de avantajele pe care le prezinta atat pentru exportator cat si pentru importator. Aceasta modalitate de plata se face dupa regulile si uzantele uniforme elaborate de CCI Paris (Camera Internationala de Comert):
- Reguli uniforme si practica acreditivelor documentare - CCI Publicatia 500;
- Formulare standard privind acreditivele documentare - Publicatia 516;
- MT 700 message Formats elaborate de SWIFT - formatele de Teletransmisie Standard.

Acreditiv documentar - Letter of Credit - Documentary Credit
- Commercial Letter Of Credit
- Credit Documentaire
- Akkreditiv, Handels Kreditbrief.

In Publicatia 500 este utilizat termenul de credit documentar pentru a desemna orice angajament de plata contra documente asumat de o banca, indiferent cum este numit sau descris. Acreditivul documentar este un angajament ferm asumat de o banca de a asigura plata contravalorii unui export contra documentelor prezentate de exportator in conditiile si termenele stabilite de ordonatorul acreditivului documentar.
CARACTERISTICILE ACREDITIVULUI DOCUMENTAR


1. siguranta platii - se angajeaza o banca in sustinerea mecanismului de derulare; in acreditivul documentar confirmat si irevocabil angajamentul a doua banci, una din cele mai sigure metode de plata,
2. formalismul acreditivului documentar - banca nu vede marfa ci verifica numai documentele. Acreditivul prezinta un supliment de formalism fata de alte tehnici de plata, banca insistand asupra conformitatii documentului in raport cu ordinul de deschidere a acreditivului documentar ( se intocmesc trei documente: ordinul de deschidere, deschiderea acreditivului documentar si notificarea bancii exportatorului). Documentele trebuie redactate in limba care s-a cerut si in numarul de exemplare cerut.
3. independenta fata de contractul de baza - acreditivul poate sa cuprinda si alte elemente fata de contractul initial, banca ia in considerare ordinul de deschidere a acreditivului documentar. Contractul de baza este suport de baza , pe baza caruia se face plata.


4. adaptabilitatea - in cazul unui reexport, plata se face prin :
a. Acreditiv documentar transferabil - cumparatorul cunoaste exportatorul initial, b. Acreditiv documentar subsidiar - cumparatorul nu cunoaste exportatorul initial.
5. fermitatea angajamentului bancar - indiferent daca acreditivul documentar e revocabil sau irevocabil, banca se angajeaza sa faca plata.


PARTILE IMPLICATE


1. ordonatorul acreditivului documentar - importatorul/beneficiarul unei prestatii sau cel care initiaza operatiunea,
2. beneficiarul acreditivului documentar - exportatorul/prestatorul de servicii. El este cel in favoarea caruia banca importatorului s-a angajat la plata,
3. banca emitenta - banca care, la solicitarea importatorului, care este ordonatorul acreditivului documentar, isi asuma in scris angajamentul de plata in anumite conditii si termene.
Acest angajament ea il poate refuza:
- direct - in sensul in care ea insasi efectueaza plata;
- indirect -in sensul ca desemneaza o alta banca sa efectueze plata.
4. banca corespondenta - banca prin care banca emitenta transmite telexul acreditivului documentar spre a fi comunicat beneficiarului acreditivului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }