QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Tehnici de plata utilizate in TEIMijloace , instrumente si tehnici de plata utilizate in
tranzactiile economice internationale


Contractele de vanzare - cumparare utilizate in tranzactiile comerciale internationale, datorita ariei largi de probleme pe care le implica derularea unor astfel de tranzactii , cuprind o serie de clauze cu caracter mai special .
Pentru argumentarea celor de mai sus se poate afirma ca , intrucat scopul oricarei tranzactii , in general , cu atat mai mult a celor internationale , este obtinerea profitului , si deci clauzele legate de pret , de conditiile de plata si de modalitatea de plata solicita din partea exportatorului si a importatorului un interes mai mare atat in timpul negocierilor cat si pe parcursul derularii contractelor .


Un alt argument este rolul pe care il au aceste clauze in contractele internationale si anume acela de a stabili cat , cum si unde se vor plati marfurile expediate de exportator .
Datorita faptului ca , intre momentul expedierii marfurilor si cel al incasarii valorii acestora exista o diferenta de timp si spatiu considerabila , fiecare parte contractanta urmareste , in timpul negocierilor sa castige garantii cat mai multe , exportatorul ca va incasa la timp contravaloarea marfurilor iar importatorul ca va primi la timp cantitatea de marfuri solicitata la pretul si parametrii calitativi stabilite in contract .
In practica economica actuala , in afacerile economice internationale sunt utilizate o serie de mijloace , instrumente si tehnici de plata menite sa acorde partenerilor de afaceri garantiile mai sus-mentionate , in functie de gradul de cunoastere si incredere existent intre acestia .

In principiu se poate spune ca : "in conditii la in care renumele importatorului este mai solid cu atat exportatorul va avea nevoie de mai putine garantii inainte de a livra marfurile "1 .
Acest renume se castiga dupa eforturi sustinute ale tuturor factorilor implicati ( de decizie si executie ) pe parcursul mai multor ani sau chiar decenii.
Adoptand o uniformizare , pe plan mondial , in ceea ce priveste utilizarea mijloacelor , instrumentelor sau tehnicilor de plata , forurile internationale ce activeaza in domeniu au vizat si vizeaza in continuare reducerea riscurilor majore tinand cont de faptul ca o eliminare totala a acestora nu este posibila din punct de vedere practic.
Cele mai utilizate mijloace , instrumente si tehnici de plata , in tranzactiile economice internationale sunt : valutele , monedele internationale , cambia( trata ) , biletul la ordin , cecul , in ultima perioada de timp a luat amploare si cardul , iar ca tehnici de plata merita amintite incasso documentar si creditele documentare( in variantele : acreditiv documentar si scrisoare de credit comerciala1 ) .

Valutele sunt monede nationale care au urmatoarele caracteristici :
- putere de plata;
- se bucura de o larga circulatie;
- pot fi constituite rezerva si in alte tari decat intara emitenta .
Valuta care se prezinta sub forma de bancnote sau monezi poarta denumirea de valuta in numerar iar cea disponibila intr-un cont bancar - valuta in cont .
In functie de modul in care valuta in cont a fost depusa in banca , intalnim :
- valuta in cont la vedere;
- valuta in cont la termen .
Dupa modul de preschimbare a valutelor se cunosc :
- valute convertibile ( monede ce se schimba liber cu alte monede nationale sau internationale ) ;
- valute neconvertibile ( monede ce schimba contra altor monede nationale sau internationale numai intr-un singur sens ) ;
- valute transferabile ( se bucura de o convertibilitate limitata stabilita in cadrul unor intelegeri regionale ) ;
- valute liber-utilizabile ( se bucura de o convetibilitate totala ; din aceasta categorie fac parte dolarul american , marca germana , lira sterlina , francul francez si yenul japonez ) .
Monedele internationale sunt acele monede nationale care circula in afara granitelor statului emitent si constituie mijloace de plata si de rezerva pe piata internationala .
Conform definitiei de mai sus , in categoria monedelor internationale pot fi incluse cele cinci valute liber-utilizabile si instrumentele monetare si unitatile de cont emise de organismele financiare internationale , respectiv D .S .T , E .C .U , EURO , etc.
D .S .T ( Drepturile speciale de tragere ) sunt o unitate de cont ( emisa de Fondul Monetar International ) pentru a evita unele fluctuatii de pe piata monedelor nationale .
E .C .U ( European Currency Unit ) , moneda emisa in cadrul Sistemului Monetar European , si utilizata in tarile membre .
Valoarea unitatilor de cont se stabileste pe baza metodei cosului valutar , potrivit careia valoarea unitatii se stabileste ca medie ponderata a valutelor luate in calcul .
EURO , noua moneda unica europeana care va intra in circulatie in anul 1999 potrivit politicii financiar - monetare a Uniunii Europene .
Cambia ( trata ) , biletul la ordin si cecul sunt instrumente de plata si de credit .Instrumente de plata , pentru ca pot fi preschimbate in lichiditati si de credit deoarece din momentul primirii pana la data efectuarii platii trece o anumita perioada de timp .
In ceea ce priveste cambia , aceasta poate fi definita ca fiind un document tipizat prin care o persoana ( tragatorul ) , da un ordin neconditionat unei alte persoane ( tras ) , de a plati ( la termen sau la vedere ) o anumita suma de bani unui beneficiar .

Biletul la ordin reprezinta un inscris prin care o persoana ( fizica sau juridica ) numita emitent , se obliga sa plateasca ( la vedere sau la termen ) o anumita suma de bani unei alte persoane numita beneficiar .
Atat cambia cat si biletul la ordin pot fi transmise prin gir ( andosare ) si de regula toate prevederile aplicabile cambiei se aplica si biletului la ordin .Spre exemplificare ambele efecte de comert pot fi scontate , rescontate , prescrise , platite , forfetate .
In aceasi categorie a efectelor de comert este inclus si cecul .Principala functie a cecului este aceea de plata .Spre deosebire de cambie si biletul la ordin , cecul este platibil numai la vedere si poate fi definit ca fiind un inscris prin care o persoana ( fizica sau juridica ) da un ordin unei banci sa plateasca ( la vedere ) suma de bani inscrisa in cec , unei terte persoane ( beneficiar ) .
Utilizarea cecului implica , din partea beneficiarului , verificarea existentei , in contul bancar, a sumei inscrise in cec .
Cardul bancar , larg utilizat in SUA ( inca din anii 50 ) a cucerit si Europa , mai ales in cepand cu anii 80 .Se prezinta sub forma unei cartele din plastic , dimensionata dupa formatul unei carti de vizita 1 .
Cardul are inscris pe el :
- denumirea si emblema emitentului( o banca ) ;
- datele de identificare ale titularului .
Incasso documentar( engl . colection ) , conform definitiei din Regulile Uniforme privind Incasso-ul din Publicatia Camerei Internationale de Comert de la Paris nr . 322/1978 :
" ( I ) Inseamna predarea de catre banca , in baza instructiunilor primite , a documentelor definite la punctul ( II ) de mai jos , pentru :
a ) a obtine acceptarea si/sau plata dupa caz sau
b ) a livra documente comerciale contra acceptarii si /sau plata dupa caz , sau
c ) a livra documente in alte conditii
( II ) Documente inseamna documente financiare si/sau documente comerciale .
a ) Documentele financiare cuprind cambiile , biletele la ordin , cecurile , recipisele de plata sau alte instrumente similare utilizate pentru obtinerea platilor .
b ) Documentele comerciale cuprind facturile , documentele de expeditie , documentele de titlu de proprietate sau altele similare , sau oricare documente care nu sunt documente financiare .
( III ) Incasso simplu este acela in care documentele financiare nu sunt insotite de documentele comerciale .
( IV ) Incasso documentar este acela care cuprinde :
a ) documente financiare insotite de documente comerciale ;
b ) numai documente comerciale . "
Alaturi de acestea se mai utilizeaza si plata in avans ( constituie cea mai atractiva modalitate de plata din punctul de vedere al exportatorului dar cea mai putin atractiva pentru importator ) , plata la expediere , plata dupa vanzare , tranzactii pe baza de cont deschis ( utilizate adesea de firmele din SUA ) .
Alegerea unei modalitati sau a unui instrument de plata , in derularea unei afaceri economice internationale , implica din partea managerilor si a colectivelor de specialisti, ce isi desfasoara activitatea in acest domeniul , cunostinte temeinice de management si marketing international , de legislatie interna si internationala in domeniile comercial , financiar - bancar , cu atat mai mult cu cat fiecare dintre aceste mijloace , instrumente si tehnici de plata au particularitatile lor de forma si de fond .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }