QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Gestiunea productiei

Gestiunea productiei


Prin gestiunea productiei se intelege planificarea si controlul activitatilor de prelucrare. Ea presupune coordonarea proceselor de transformare a intrarilor in iesiri (produse tangibile sau servicii intangibile).

Intrarile sunt acele resurse tangibile si intangibile care intra in procesul prelucrarii. Ele pot fi materii prime, materiale, cunostinte, deprinderi, informatii, bani si energie.
Procesele de transformare sunt actiuni practice concepte, proceduri, tehnologii folosite pentru realizarea produselor sau serviciilor.

Iesirile sunt rezultatele proceselor de productie. Ele pot fi tangibile- realizarea de bunuri fizice- sau intangibile, cum ar fi serviciile de consultanta, distractii etc.

Activitatile de realizare a produselor tangibile se desfasoara in intreprinderi productive (fabrici), iar cele prestatoare de servicii in firme prestatoare de servicii. Intre cele doua categorii de activitati se inregistreaza diferente semnificative: In fabrici, productivitatea este mai usor de masurat; standardele de calitate se stabilesc mai dificil in firmele prestatoare de servicii; persoanele care presteaza servicii sunt in general in contact direct cu clientii, pe cand cele din fabrici mai putin; stocurile in fabrici sunt mult mai mari decat in firmele prestatoare de servicii.

1.Activitati de productie. In functie de gradul de repetare a productiei, procesele de prelucrare din ateliere si fabrici se impart in procese discontinue, intermitente si continue.

Procesele discontinue presupun realizarea unui numar variat de produse in cantitati unice sau foarte mici, a caror realizare nu se va mai repeta. Prin urmare, utilajele si masinile sunt universale, iar muncitorii policalificati.

Procesele continue realizeaza un singur produs sau un numar restrans de produse foarte asemanatoare constructiv si tehnologic, care se realizeaza o perioada indelungata de timp. Utilajele si masinile sunt specializate, au o productivitate foarte ridicata, iar muncitorii au o calificare ingusta. Automatele de inghetata sunt un astfel de exemplu.Procesele intermitente constau in realizarea unor serii de produse cu caracteristici identice o perioada de timp nu prea lunga si trecerea apoi la prelucrarea unei alte serii (lot) de produse, diferita de seria anterioara. Produsele sunt deci identice in cadrul seriei de fabricatie si diferite intre serii.

2. Activitati prestatoare de servicii. Firmele prestatoare de servicii realizeaza doar procese intermitente, intrucat standardizarea nu este posibila in acest domeniu. Totusi, in dorinta de a mari productivitatea, unele firme prestatoare de servicii incearca sa adopte pe cat posibil procese continue. In prestarea serviciilor, clientul este implicat direct, calitatea avand un rol determinant.

3. Programarea activitatilor. Programarea este o parte componenta a gestiunii productiei, care implica specificarea tuturor operatiilor de realizat si desfasurarea lor in timp. Atat activitatile de productie cat si cele prestatoare de servicii necesita o programare adecvata. Ea mareste nivelul de eficienta si calitatea serviciilor.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }