QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente economie

Efectele micro- si macroeconomice ale internationalizarii euroEfectele micro- si macroeconomice ale internationalizarii euro


La nivel microeconomic, utilizarea externa a euro reduce expunerea la riscurile de schimb, dar o parte din economiile de acoperire a schimbului pe care le obtin exportatorii trebuie sa fie retrocedate clientilor din zona "Dolarului", care  trebuie sa suporte costurile. Fata de tarile terte care nu apartin nici Uniunii Europene, nici zonei "Dolar", se poate totusi aprecia un castig net. Aceasta situatie este in principal legata de tarile care isi ancoreaza monedele lor la euro iar eliminarea aproape totala a riscului de schimb favorizeaza integrarea economica intre Uniunea Europeana si aceste tari. Acest castig se realizeaza, totusi, numai asupra unei parti a schimburilor.In ceea ce priveste situatia macroeconomica, studiile realizate indica faptul ca pentru S.U.A. beneficiile asupra dreptului de seignoriaj international, impozit pe care il platesc implicit nonrezidentii cand detin active monetare americane neremunerate nu depasesc 0,1% din PIB.

Impartirea acestor zone intre euro si dolar nu lasa Europei decat un castig foarte redus, iar acest castig se plateste  in afara unei pierderi partiale rezultata din stapanirea masei monetare in euro. O prima negativa de preferinta structurala pentru euro, pentru acelasi nivel de risc, reduce ratele dobanzilor europene si favorizeaza cresterea. Invers, prima de risc ceruta asupra dolarului creste, mai ales daca deficitul exterior al S.U.A. persista.

Bancile centrale ale marilor monede vor adapta, deci, comportamentul lor la un nivel mediu (aproximativ), iar Banca Centrala Europeana nu va avea decat avantaje din ceea ce inseamna euro in timp, o veritabila moneda internationala concurenta cu dolarul american.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }