QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Fluctuatiile activitatii economice
Fenomenele economice au deci o evolutie :
pulsatorie ;
ondulatorie ;
ciclica.

Definitia si cauzele ciclicitatii economice

Ciclicitatea este acea forma de miscare a activitatii economice dintr-o tara in care se succed alternativ perioadele de expansiune cu cele de contractie.
Se manifesta prin :
cresterea cumulativa a :
productie ;
veniturilor ;
ocuparii fortei de munca ;
descresterea cumulativa a acestora.

Cauzele ciclicitatii sunt numeroase,dar rolul determinant il are modul specific de evolutie a eficientei(randamentului)utilizarii factorilor de productie. Astfel ca :intr-o combinare data,factorii de o anumita calitate si structura au o eficienta a utilizarii ascendenta,generand :
- expansiune ;
- prosperitate economica ;
intr-o alta perioada,eficienta utilizarii factorilor de productie stagneaza sau scade,activitatea economica cunoaste o contractie, se confrunta cu dificultati etc.,impunandu-se inlocuirea si ameliorarea calitativa a factorilor de productie,schimbarea unor structuri tehnice,tehnico-economice si organizatorice depasite.
Ciclicitatea este forma de evolutie fireasca,normala a activitatiii economice.


2.Ciclul economic si fazele sale


Ciclul economic reprezinta perioada de la inceputul unei contractii a activitatii economice de asamblu pana la inceputul celei urmatoare.
Cuprinde mai multe faze cu denumiri diferite.Un ciclu poate fi reprezentat sub forma grafica : pe ordonata-un indicator al activitatii economice,spre exemplu venitul national,iar pe abscisa-timpul.
In cadrul miscarii ciclice se deruleaza urmatoarele faze :


faza de expansiune(intervalele A-B,C-D,E-F),caracterizata prin :
cresterea productiei,venitul national,gradului de ocupare,afortei de munca,salariilor,vanzarilor,profitului ;
afaceri prospere si credit ieftin ;
cresterea cursului titlurilor de valoare.
La un moment dat,ca expresie a epuizarii sau a limitarii posibilitatilor de crestere a eficientei utilizarii factorilor de productie,apar factori pertubatori,care franeaza expansiunea :
scaderea productivitatii ;
reducerea ratei profitului ;
dezechilibre care se reflecta in :
fluctuatia si scaderea cursurilor titlurilo de valoare ;
scumpirea creditului ;
restrangerea creditelor si investitiilor.
Cand fenomenele de criza economica(stagnarea sau scaderea productiei,cresterea numarului de falimente si someri)se propaga in intregul sistem economic,se instaleaza o noua faza :
b) depresiunea(intervalele B-C,D-E).In aceasta faza,caracterizata prin dezechilibre economice(oferta > cerere),intreprinderile adopta masuri de :
- reducere a costurilor ;
- inlocuire si modernizare a capitalului fix ;
Investitiile care se fac permit depasirea depresiunii (punctele C si E) spre o noua faza ascendenta a ciclului economic.
Iesirea din criza (depresiune) are loc astfel:
prin modernizarea capitalului fix etc.,creste cerera de capital fix si circulant,stimuland productia in ramurile respective ;
aceasta determina cresterea gradului de ocupare in ramurile ce produc bunuri de productie ;
avand venituri mai mari,cei care muncesc isi sporesc cererea de bunuri de consum,absorbind si inviorand productia in intreprinderile care le produc,crescand gradul de ocupare a fortei de munca si in acest sector.
Se initiaza o noua faza de expansiune,urmata de o alta contractie marcand trecerea la un nou ciclu economic,reprezentand un progres fata de cel precedent.Un ciclu este intervalul B-D,altul D-F.Ciclul economic cuprinde doua ipostaze (stari) diferite :
recesiunea (manifestarile de criza economica si depresiunea),dominata de efecte negative ;
boom-ul (reluarea cresterii economice - punctele C si E - si expansiunea),caracterizat prin fenomene pozitive.
O asemenea prezentare a ciclului economic evidentiaza faptul ca viata economica are o evolutie ciclica, ondulatorie, pulsatorie, dar in general ascendenta (vezi graficul).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }