QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

BURSE INTERNAŢIONALE DE VALORI ŞI MĂRFURI


Sedinta de tranzactionare in cadrul Bursei se desfasoara prin parcurgerea urmatoarelor etape:
1. Predeschiderea - cu introducerea ordinelor in sistemul STEA - in cadrul acestei etape, pretul de deschidere este calculat pentru fiecare valoare mobiliara, prin algoritmul de FIXING.
Cand exista mai multe preturi la care se pot executa tranzactiile (cantitati egale cu preturi diferite), atunci pretul de deschidere va fi cel mai apropiat de nivelul de referinta.
Toate ordinele (de vanzare sau de cumparare) se executa integral, in masura in care cantitatea de valori mobiliare este suficienta, in cazul in care ordinele, avand pretul egal cu pretul de deschidere, pot fi executate integral, partial sau deloc.2. Deschiderea - cu identificarea tranzactiilor posibile, calcularea si anuntarea preturilor de deschidere si alocarea ordinelor.
3. Sesiunea de tranzactionare propriu-zisa - care cuprinde:
a) afisarea ordinelor ramase neexecutate;
b) introducerea si executarea ordinelor pe piata continua;
c) raportarea permanenta a tranzactiilor;
d) transmiterea informatiilor de piata.
4. Incheierea - in care au loc:
a) tiparirea rapoartelor de tranzactionare;
b) afisarea preturilor valorilor mobiliare tranzactionate;
c) introducerea ordinelor destinate urmatoarei sedinte de tranzactionare, avand termenul de valabilitate cel putin pana la data efectuarii acesteia.
In etapa a doua, tranzactiile efectuate la Bursa in perioada de deschidere sunt transmise, impreuna cu informatiile de piata, publicului.
Dupa calcularea pretului de deschidere si raportarea tranzactiilor catre membrii, se vor constitui cotatii de piata pentru acea valoare mobiliara.
Cotatiile Bursei, in orice moment, semnifica cea mai buna cerere, respectiv oferta, existente pe piata.
Executarea ordinelor are loc respectandu-se o serie de prioritati:
a) cel mai bun pret;
b) ordinele clientilor in fata pro-ordinelor, la acelasi pret;
c) daca mai multi clienti au dat ordin la acelasi pret, ordinea de executie se face pe principiul precedentei;
d) daca mai multe pro-ordine au acelasi pret, ordinea de executie se face pe principiul precedentei.
Dupa inchiderea sesiunii, Bursa va transmite rapoartele de tranzactionare stabilite in proceduri de registru si decontare catre clienti.
In cadrul Bursei de Valori Bucuresti, sunt situatii cand au loc:
1. tranzactii speciale;
2. tranzactii raportate;
3. tranzactii exceptate.

1. Tranzactiile speciale - sunt cele cu valori mobiliare inscrise la cota, dar au loc in afara sistemului STEA. Acestea sunt considerate tranzactii bursiere fiind reglementate prin proceduri bursiere, supravegheate si facute publice de aceastea.


Sunt considerate tranzactii speciale:
 oferta publica;
 preluarile;
 tranzactiile raportate.
2. Tranzactiile raportate - sunt acele tranzactii care au o valoare mai mare de 100 milioane lei sau o cantitate care depaseste 5% din emisiunea de valori mobiliare efectuate de emitent.
3. Tranzactiile exceptate - sunt cele rezultate din hotarari judecatoresti sau executii silite, transferuri private sau directe, donatii si corectarea erorilor care presupun transferuri mobiliare in vederea corectarii unor erori aparute in executarea ordinului unui client, in contul de erori al membrului respectiv.
Corectiile se vor efectua pe baza cererii transmise de membrul serviciului de tranzactionare si supraveghere a pietei.
In cazul pietei continue (OTC sau Burse), rolul central in mecanismul tranzactional revine creatorul de piata. El “ia pozitie pe titluri”, deci devine cealalta parte in tranzactia cu clientii.
Orice market-maker prezinta clientului 2 preturi:
a. cotatia BID (de cumparare) - cel mai mare pret pe care firma il ofera pentru cumpararea titlului;
b. cotatia ASK (de vanzare) - cel mai mic pret pe care firma il cere pentru vanzarea titlului.
Cotatia ASK este mai mare decat cotatia BID, iar diferenta dintre ele este SPREAD, care este sursa de venit pentru market-maker.

OTC (Over the counter) - este formata din:
1. sectorul “A” - care cuprinde “NYSE” si “AMEX”;
2. sectorul “B” - care cuprinde “NASDAQ” si “titlurile roz”(“pink sheeds”).
In primul sector, OTC este piata “la ghiseu”, iar in al doilea sector se refera la societatile financiare.
Detinand stocuri si titluri, vanzand si cumparand cu scopul de a obtine profituri din diferenta cotatiilor ASK  BID, market-maker-ul face piata.


Sectorul “B” - in esenta, cuprinde urmatoarele faze:
a) ordinul dat de client;
b) primirea ordinului de catre comerciantul de titluri;
c) comunicarea cotatiilor ASK - BID de catre market-maker;
d) inchiderea contractului.

Sistemul “NASDAQ” este o retea computerizata inter-dealeri, iar aceasta piata are mai multi creatori care fac piata pentru aceleasi actiuni.
Firmele de brokeraj introduc, prin terminalele lor, preturile pe care le coteaza, astfel incat dealerii si brokerii integrati in sistem pot avea pe propriile terminale, in orice moment, cotatiile tuturor firmelor market-maker, pentru toate titlurile incluse in NASDAQ.
In sistemul “NASDAQ” se negociaza, curent, 4000 de actiuni. Cele mai importante dintre acestea sunt actiunile firmei “Jaguar” sau “Apple Computers”, cu peste 50 de firme care tin piata.

Prescurtarea O.T.C. pentru piata de capital extrabursiera sau, mai clar, piata titlurilor de valoare necotate la bursa de valori, a devenit cunoscuta pentru toata lumea.
In Romania, piata O.T.C. are 3 institutii de baza, respectiv:
 Sistemul de tranzactionare “RASDAQ “;
 Societatea Nationala de Compensare, de Conectare si Depozitare pentru Valorile Mobiliare (SNCDD);
 Registrul Roman al Actionarilor (RRA).

RASDAQ - a fost creata ca o institutie independenta, un suport tehnologic, care are ca obiect de activitate operarea sistemului de negociere si tranzactionare electronica distribuita din Romania.
Firma de SRL cu unic asociat, Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare a fost aleasa din dorinta de a oferi echidistanta fata de toti participantii la aceasta piata.
SNCDD (VM) - a fost creata pentru participantii la piata si detinuta de acestia, in scopul stabilirii unui organism independent de autoreglare, avand responsabilitatea protectiei actionarilor romani, precum si a monitorizarii si asigurarii capacitatii Societatii de Valori Mobiliare si a bancii participante, de a deconta tranzactiile efectuate.
SNCDD ofera urmatoarele servicii:
1) evidenta tranzactiilor;
2) decontarea tranzactiilor (activitate de utilitate publica pentru facilitarea compensarii tranzactiilor si coordonarea transferurilor valorilor mobiliare si a numerarului intre contrapartidele care au efectuat tranzactiile);
3) custodie (pastrarea in siguranta a valorilor mobiliare detinute de utilizatorii directi ai SNCDD, in nume propriu sau in numele clientilor).
RRA - este primul si, in prezent, si singurul registru independent din Romania autorizat de CNVM sa pastreze si sa actualizeze, in conditii de siguranta si impartialitate, datele asupra actionarilor societatii tranzactionate pe piata RASDAQ.
Serviciile oferite de RRA sunt urmatoarele:
1) mentinerea si actualizarea registrelor actionarilor, pe baza tranzactiilor in piata, a mostenirilor, avand ca obiect actiunile respectivelor societati emitente;
2) furnizarea informatiilor complete ale actionarilor si a modificarilor intervenite in structura actionarilor, la cererea emitentilor;
3) efectuarea modificarilor de nume, adresa, buletin de identitate si cod numeric personal si emiterea de confirmari;
4) eliberarea extraselor de cont la cererea actionarilor.
Astazi, pe piata RASDAQ, sunt disponibile pentru tranzactionare actiunile a peste 2700 de societati comerciale din programul de privatizare in masa.
Orarul de functionare a sistemului de cotatie automata RASDAQ al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) este de la ora 1000 - 1400 , de luni pana vineri, inclusiv, cu exceptia zilelor declarate sarbatori legale.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }