QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Romania si socul globalizarii

Exista insa doua aspecte. Primul e acela ca toti membrii acestor structuri centralizate sunt independenti de guvernele ce i-au delegat; dispare deci reprezentativitatea dar ramane legitimitatea. Al doilea aspect se refera la componenta. Indubitabil, membrii parlamentului european ca si ai viitoarei structuri executive vor fi delegati de majoritatile politice ale statelor membre.
Exista un viciu de fond. Exercitarea democratiei se reduce la exercitarea intereselor financiare private ale Puterii impotriva intereselor statului si ale natiunii. Aparent e un viciu al democratiei romanesti, asa cum ne indeamna sa credem, din ratiuni obscure toata presa romaneasca. In realitate, e un viciu al sistemului insusi. Situatia este generalizata in toate democratiile lumii; dovada e izbucnirea periodica de scandaluri in randul guvernantilor, scandaluri care nu sunt altceva decat reglari de conturi la nivel inalt. Iar daca stabilitatea unui stat depinde printre altele, de atitudinea presei si a mijloacelor mass-media asa cum se intampla intr-un sistem democratic, atunci acest stat democratic e o creatie temporara care face transferul catre un sistem mult mai stabil si puternic.Avantajele uniunii sunt exclusiv de natura materiala. Pentru a pastra atractiva ideea unificarii, atat pentru statele deja memebre ale uniunii cat si pentru cele care urmeaza sa adere, trebuie ca populatiile sa fie convinse de mitul prosperitatii sociale si sa si-l insuseasca ca mod de viata.
Revenind la intrebarea titlu, raspunsul este urmatorul: UE este calea catre un imperiu. Asemanator tuturor celorlalte imperii ale istoriei, cuprinde natiuni distincte, o putere decizionala si militara centrala si o organizare potrivita epocii. Singura diferenta care ar apare este vointa poparelor. Ar parea ca e prima oara in istorie cand un imperiu se naste din vointa popoarelor ce-l formeaza. In realitate nu e vorba de nici o vointa; poparele nu au decat vointa ce le-o inspira un conducator si singurul drum pe care istoria il inregistreaza e drumul lor sub vointa acelui conducator. Restul nu e decat aparenta. Astazi aceasta aparenta poarta numele mass-media. Presa este forta care naste si ingroapa istoria, creeaza majoritati si curente de opinie, creeaza "lideri" politici, oameni ai momentului si tot ea ii sterge, creeaza evenimente si fapte. Mass-media este astazi prima putere mondiala si dominatia ei se sprijina pe doua din principiile democratiei – libertatea cuvantului care ii permite sa spuna orice fara nici o opreliste, putand astfel sa creeze o majoritate si principiul elector- masele isi aleg conducatorii iar majoritatea impune conducatorul. Astfel, mass-media impune conducatorii politici.

De ce exista UE?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ma refer la un termen astazi devenit laitmotiv: globalizarea.


Globalizarea defineste acea tendinta naturala (?) care tinde sa desfaca legaturile tradiaionale economice, politice si sociale bazate pe statul autoritar, ierarhic si sa le inlocuiasca cu o structura orizontala, flexibila si neingradita de tip retea, coordonata la varf de o putere supranationala.
Elementele care contribuie la globalizare sunt schimbarile tehnologice, costurile din ce in ce mai reduse ale transporturilor si comunicatiilor, amplificarea schimburilor comerciale si interdependenta financiara dintre tari.
Am pus sub semnul intrebarii caracterizarea drept "naturala” a globalizarii. In fond acest proces este cu totul anti-natural. El implica dizolvarea autoritatii la un nivel inalt de organizare socio-politica, creeaza libertati cu care omul nu s-a mai confruntat pana acum, favorizeaza disparitia trasaturilor culturale si istorice ale diferitelor natiuni, creeaza cultura de masa.
La nivelul indivizilor globalizarea inseamna generalizare, uniformizare, eliberarea de sub restrictiile traditionale (de tip moral); efectul este de descompunere pe ansamblu.
La nivel economic globalizarea favorizeaza aparitia monopolurilor gigantice, eventual a oligopolurilor. Dispare posibilitatea protejarii locale a pietei (odata cu disparitia granitelor), deci sansele ca noi jucatori sa apara pe piata se diminueaza.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }