QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Referat Schimbari ale centrelor de putere economica

Integrarea economica interstatala
Dupa al doilea razboi mondial au avut loc schimbari de o mare diversitate si complexitate in ansamblul conditiilor tehnico-stiintifice, politico-sociale, economice si culturale care formeaza cadrul general de miscare a economiei mondiale.
Amplul proces de crestere a numarului tarilor care si-au castigat suveranitatea a detrminat multiplicarea centrelor de decizie autonoma, de asemenea s-a ajuns la un grad mai ridicat de eterogenitate a sistemelor economice reale, a nivelului de dezvoltare economico-sociala a tarilor. In aceste conditii, interdependentele economiilor nationale nu numai ca dobandesc noi dimensiuni si caracteristici dar au si o perspectiva noua.O serie de tari care au suferit mari pierderi in cursul celui de-al doilea razboi mondial (Germania, Japonia etc.) si-au refacut economia pe o baza tehnica moderna. Cresterea lor economica a devenit treptat atat de mare astfel incat intreaga lume a apreciat-o ca pe un adevarat miracol. Ori acest fapt ca si schimbarile profunde ce au avut loc in aparatul de productie al altor tari a dfus la modificari considerabile in raporturile de forta pe plan international. Limitele nationale ale dezvoltarii social-economiceau inceput sa devina prea inguste; granitele statale, restrictiile comercile la export si import ca si cele referitoare la circulatia capitalurilor si a fortei de munca au inceput sa franeze dezvoltarea si in felul acesta, anumite grupari de state au resimtit nevoia unei mai stranse interdependente , intr-un cadru mai larg.
La acest proces de constituire a unor noi centre de putere economica un rol determinant l-a avut revolutia tehnico-stiintifica care s-a declansat in anii 1950-1955. Ea a jucat un rol hotarator in progresul aparatului de productie pe baze tehnice noi, nemaiintalnite pana acum in istorie. Tot revolitia tehnico-stiintifica contemporana a determinat schimbari adanci in repartitia pe ramuri, in diviziunea internationala a muncii si in comertul exterior. De aceea, nu este deloc intamplator faptul ca primele organizatii integrationiste au luat fiinta dupa 1950, iar dupa 1955 sub puternica influenta a revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, s-a constituit Comunitatea Economica Europeana (Piata comuna) precum si alte organizatii economice interstatale.
Se contureaza aparitia celor doua blocuri politice, militare si economice: sistemul comunist creat de URSS si tarile satelitare si sistemul capitalist sustinut de vechile democratii europene si americane.
In urma decolonizarii cele mai multe colonii continuau sa depinda din punct de vedere economic de vechile metropole (schimburile comerciale, deficitul de plati, datoria externa etc.).Dezvoltarea economica in sistem centralizat
Dezvoltarea economica in sistem centralizat, inversarea legilor economice, redistribuirea bunurilor si prabusirea nivelului de trai, aberanta cursa a inarmarilor genereaza pe termen mediu si lung falimentul sistemului comunist.
La nivel mondial in aceasta perioada se produc mutatii semnificative in economia mondiala (globalizarea, economia post-industriala, mutarea centrelor de greutate ale lumii, trecerea de la o lume bipolara la o lume multipolara, unde alaturi de S.U.A coexista mai multe puteri regionale (Europa Occidentala, Rusia, China).
Relatiile economice internationale se adancesc si se diversifica continuu fiind an stransa legatura cu schimbarile politice de anvergura care au loc pe arena mondiala, cu modificarea structurilor lumii contemporane din pundtul de vedere al nivelului de dezvoltare economica, cu adancirea diviziunii internationale a muncii ca rezultate a revolutiei tehnico-stiintifice. De asemenea, o mare influenta o are evolutia preturilor internationale si a problemelor valutar-financiare sub influenta unor facturi contradictorii.
Economia mondiala este rezultatul unui proces indelungat avand ca rezultat totalitatea economiilor nationale legate intre ele printr-un complex de relatii internationale generate de participarea statelor la diviziunea internationala a muncii si la circuitul mondial fiind guvernate de o ordine economica internationala specifica etapei istorice date.
Un aspect esential al situatiei specifice in care se afla economia mondiala contemporana il constituie asimetria profunda dintre nivelurile de dezvoltare a statelor, fapt ce influenteaza in mare masura interdependentele economice internationale.


Datele statistice arata ca jumatate din populatia globului (cca 56,1%) se afla in tarile cu economie subdezvoltata, in care produsul national brut este situat intre 90 dolari si 499 dolari/locuitor; aceste tari contribuind la productia mondiala cu doar 8,5% in timp ce tarile dezvoltate detin peste 68% din productia mondiala desi reprezinta doar 18,7% din populatia lumii. Intre productivitatea muncii sociale si PNB per locuitor se mentin decalaje mari. Cresterea sau scaderea preturilor la materii prime si combustibili, cresterea sau scaderea dobanzilor la creditele acordate diferitelor tari precum si ponderea datoriilor externe au facut sa creasca sensibilitatea economiilor nationale fata de evolutia si tendintele vietii economice internationale, imprimand interdependentelor dintre tari o dinamica pe care n-au avut-o pana acum.
Luan in calcul doar trei centre de putere: Europa Occidentala, America de Nord si Asia de Sud-Est si un singur indicator (PIB) se evidentiaza faptul ca Asia de Sud-Est si Japonia continua sa avanseze spre primul loc, SUA avan tendinta sa decada, venind din urma tarile din Europa Occidentala.
Inca din ultimul deceniu al secolului trecut aproape din jumatate din productia mondiala, calculata ca pondere in PIB global apartin Asiei din zona Pacificului. Schimbari ca acestea sunt de natura sa exercite o anumita reorientare in ceea ce priveste interdependentele internationale.
In cel de-al treilea raport Clubul de la Roma, intitulat “Restructurarea ordinii internationale” se subliniaza faptul ca: “interdependentele sunt de fapt, de asemenea natura incat relatiile internationale sunt sensibile la trepidatii cat de mici sau la actiuni insuficient ganditeale unei singure natiuni. Am vazut de exemplu ca stabilitatea sistemului monetar international a devenit extrem de sensibila la acumularea surplusurilor si deficitelor unei singure natiuni si ca astazi economia economia unei natiuni este mult mai rapid si mai drastic afectata de schimbarile petrecute an economia altei natiuni decat cu un deceniu mai inainte”. Raportul Clubului de la Roma evidentiaza interdependentele Nord-Sud dintre tarile bogate si saraceiar acestea pot fi interdependente generate de nevoia de alimente (unele tari au surplusuri in timp ce altele au deficite alimentare), interdependente generate de nevoia de energie si minerale in conditiile in care cererea si oferta au traiectorii geografgice diferite, sunt interdependente generate de posibilitatea dereglarii sistemelor de sustinere a vietii, de aparare a mediului inconjurator si mai sunt in al patrulea rand sperantele de a reduce decalajele izbitoare dintre bogatii si saracii lumii.
Fiecare tip de interdependenta isi are propriile sale posibilitati, amenintari si implicatii politice si interactioneaza cu celelalte. In consecinta, interdependentele economice internationale inseamna cooperare reciproc avantajoasa intre state suverane bazate pe principiile dreptului international, pentru progresul fiecarei natiuni.
Dupa al doilea razboi mondial, in special ca urmare a revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, au aparut si au capatat o larga extindere cooperarea economicaa si tehnico-stiintifica. Toate aceste forme de legaturi economice intre state precum si multe altele poarta denumirea de fluxuri economice internationale. Acestea constituie o forma concreta de manifestare a interdependentelor dintre unitatile economice din diferite tari, dintre state si organisme internationale in cadrul circuitului economic mondial.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }