QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Eficienta economica – nivel slab - test





EFICIENTA ECONOMICA – NIVEL SLAB - TEST

SEMESTRUL_I


TRUE/FALSE





1. Cand capitalul este depus, la banca pentru mai multe perioade de timp si nu se ridica dobanda are loc mecanismul capitalizarii dobanzii, prin incorporarea dobanzii anuale la capitalul initial.


ANS:  T


2. Criteriul Laplace se bazeaza pe calculul mediei geometrice a veniturilor asteptate pentru fiecare situatie propusa.


ANS:  F


3. Efectul de levier nul apare in cazul in care o indatorare a firmei este indiferenta fata de rentabilitatea capitalurilor proprii.


ANS:  T


4. Orice agent economic urmareste maximizarea rezultatelor si minimizarea cheltuielilor.


ANS:  F


5. Orice varianta eficienta este optima.


ANS:  F


6. Rata de actualizare reprezinta un coeficient care tine seama in principal de rata inflatiei si a dobanzii prezente si viitoare, la care  nu se mai adauga si alte influente.


ANS:  F


7. Costul marginal social (CMS) reprezinta diferenta dintre costul marginal privat si costul marginal extern si constituie element pentru determinarea nivelului optim al productiei din punct de vedere social.


ANS:  F


8. Diferenta principala intre cele doua concepte de optimalitate este problema compensatiei, de unde rezulta ca la criteriul Kaldor-Hicks nu toti membrii societatii isi imbunatatesc situatia in timp ce la criteriul Pareto toti si-o imbunatatesc sau cel putin o parte a acestora isi mentin nivelul bunastarii.


ANS:  T


9. In cazul in care CA este superioara pragului de rentabilitate, firma isi poate calcula activitatea rentabila, numita marja comerciala.


ANS:  F


10. Pragul de rentabilitate permite intreprinderii sa aprecieze securitatea intreprinderii, in cazul in care conjunctura economica devine favorabila.


ANS:  F


11. Elementul cheie al rentabilitatii unei firme il reprezinta profitul care este luat in considerare la determinarea diferitelor rate ale rentabilitatii.


ANS:  T


12. Cand rentabilitatea capitalurilor proprii creste concomitent cu indatorarea se produce efectul de levier pozitiv.


ANS:  T


13. Orice activitate economica presupune un anumit grad de risc care poate fi mai mult sau mai putin anticipat.


ANS:  T


14. Rata interna de rentabilitate analizeaza selectarea acelor proiecte care presupun eforturi mici pe termen scurt si foarte eficiente, inlaturand proiectele cu eforturi investitionale si fluxuri de lichiditate mari.


ANS:  T


15. Eficienta economica, in formula sa clasica, presupune comparativ raportarea dintre veniturile totale actualizate si cheltuielile totale actualizate ale unei activitati.


ANS:  T


16. Rata interna de rentabilitate este acea rata de actualizare α pentru care suma fluxurilor financiare de lichiditate, generate de catre un proiect este mai mica decat cheltuielile de investitii si exploatare efectuate.


ANS:  F


17. Pragul de rentabilitate reprezinta un indicator cheie pentru o firma intrucat ofera reperul crucial in functie de care evolutia activititii economice poate deveni profitabila sau, dimpotriva, perdanta.


ANS:  T


18. Angajamentul de capital sau capitalul angajat reprezinta suma actualizata a costurilor totale de investitii si a celor de exploatare ale unui obiectiv, in perioada anterioara punerii in functiune (exclusiv amortismentul), la un moment dat de referinta care, de regula, este momentul initial al duratei de realizare a investitiilor.


ANS:  F


19. Coeficientul de variatie (CV) exprima dispersia relativa a valorii nete actualizate a unui proiect nedand posibilitatea de a fi comparat cu alte proiecte din punctul de vedere al riscului


ANS:  F


20. Factorul de actualizare sau discontare ne arata cat valoreaza in prezent o suma de 1 leu care se asteapta sa fie realizata in viitor.


ANS:  T


21. Ecoeficienta este un indicator complex care raporteaza rezultatele in domeniile economico-social si de mediu la cheltuielile efectuate in domeniile respective.


ANS:  T


22. Eficienta economica este o categorie complexa a stiintelor economice care presupune abordari sistemice in legatura cu cheltuielile de factori de productie si rezultatele aferente acestora, la nivelurile micro, mezo si macroeconomic.


ANS:  T


23. Cand capitalul este depus, la banca pentru mai multe perioade de timp si se ridica dobanda are loc mecanismul capitalizarii dobanzii, prin incorporarea dobanzii anuale la capitalul initial.


ANS:  F


24. Eficienta alocativa se realizeaza atunci cand valoarea pe care consumatorii o acorda unui bun sau serviciu si reflectata prin disponibilitatea de a plati un anumit pret, este mai mare decat costul resurselor utilizate pentru producerea bunului si serviciului respectiv.


ANS:  F


25. Pragul de rentabilitate reprezinta punctul critic sub care gradul utilizarii capacitatilor de productie ar trebui sa coboare intrucat societatea ar intra in pierdere si investitiile nu s-ar mai putea recupera ca de altfel si capitalul de lucru, nu s-ar mai putea plati salariile.


ANS:  F


26. Factorul de fructificare sau de compunere pentru 1 an exprima marimea cresterii valorii unei sume de 1 leu constant depusa pana la sfarsitul unui an n, nefiind cunoscuta marimea lui sau a ratei dobanzii.


ANS:  F


27. Eficienta productiva se refera la costurile de productie ale unei firme si vizeaza atat termenul scurt cat si pe cel lung in conditiile realizarii unei productii la preturi minime.


ANS:  T


28. Criteriul optimului economic presupune ca dintr-o multitudine de variante ale optimului economic, bazate pe combinarea diferita a factorilor de productie, sa putem alege pe cea mai buna, pe cea eficienta.


ANS:  F


29. Cursul de revenire al valutei, exprima costul intern in lei al unei unitati de valuta externa obtinuta prin exportul de produse si prin economii.


ANS:  T


30. Criteriul de optimalitate Pareto presupune imbunatatirea situatiei economice, fie chiar si a unui singur individ, fara inrautatirea situatiei economice a altor indivizi, fie chiar si a unuia singur.


ANS:  T


31. Rata interna de rentabilitate este acea rata de actualizare α pentru care suma fluxurilor financiare de lichiditate, generate de catre un proiect este mai mare decat cheltuielile de investitii si exploatare efectuate.


ANS:  F


32. Optimul Pareto presupune inrautatirea situatiei economice, fie chiar si a unui singur individ, fara imbunatatirea situatiei economice a altor indivizi, fie chiar si a unuia singur.


ANS:  F


33. Criteriul de optimalitate Hichs – Kaldor presupune ca imbunatatirea situatiei economice sa fie mai mica decat inrautatirea situatiei per total in societate, dar sa existe un sistem de redistribuire a veniturilor, astfel incat sa poata fi compensata situatia defavorabila a indivizilor in societate.


ANS:  F


34. Factorul de anuitate determina cuantumul uniform al unei plati anuale depuse, investite,cu scopul de a realiza o suma dorita dupa un anumit numar de ani.


ANS:  F


35. Sunt cunoscute doua criterii de optimalitate din punct de vedere social: criteriul de optimalitate Hicks si criteriul Pareto – Kaldor.


ANS:  F


36. Cursul de revenire net actualizat (CRNα)  ne arata eficienta unor cheltuieli cu investitiile pentru productia destinata exportului sau celor care economisesc exporturile prin realizarea unei productii proprii.


ANS:  F


37. Costul marginal privat (CMP) reprezinta costul la care un producator isi realizeaza productia, fara sa-l intereseze care sunt efectele favorabile, costurile marginale externe (prejudiciile) pe care le cauzeaza tertilor.


ANS:  F


38. Beneficiul marginal privat (BMP) reprezinta beneficiul pe care il realizeaza un agent economic fara sa tina seama de beneficiile pe care le induce tertilor.


ANS:  T


39. Externalitati pozitive semnifica costuri marginale externe, avantaje, foloase in favoarea tertilor sau partilor terte, pentru care acestia nu platesc.


ANS:  F


40. Angajamentul de capital poate fi analizat si cu luarea in calcul a cheltuielilor pentru intretinerea si reparatiile cladirilor, ceea ce ar scadea costurile din anumiti ani.


ANS:  F


41. Valoarea neta actualizata totala indica numai rentabilitatea proiectului, comparand veniturile si costurile totale actualizate, dar nu ne arata comparativ eficienta proiectului, respectiv fata de cea a altor proiecte.


ANS:  T


42. Rata rentabilitatii capitalului real si ocupat se calculeaza ca raport intre profitul din exploatare (Pe) si diferenta dintre volumului mediu al mijloacelor fixe () si activelor circulante ().


ANS:  F


43. Daca activitatea unei firme este sezoniera, punctul mort se determina de la seria cumulata a cifrei de afaceri prin extrapolare


ANS:  F


44. Valoarea neta actualizata totala reprezinta valoarea totala a avantajului economic actualizat exprimat in flux de lichiditate, la momentul inceperii unui proiect de investitii.


ANS:  T


45. Daca o intreprindere prevede o schimbare de structura, atunci este util pentru aceasta sa-si determine pragul de rentabilitate care nu-i va permite sa-si acopere sporul de cheltuieli fixe.


ANS:  F


46. Schimbarile de preturi la materialele cumparate ca si la produsele vandute de firma, integrarea de noi activitati reprezinta factori care modifica rata marja costurilor fixe si marimea pragului de rentabilitate.


ANS:  F


47. Riscul legat de mediul economic, social si politic si care nu poate fi diversificat se numeste risc sistematic sau risc de piata.


ANS:  T


MULTIPLE CHOICE


1. Valoarea neta actualizata totala (VNAT), in termeni absoluti, reprezinta:

a.

raportarea dintre veniturile si cheltuielile totale actualizate ale unei activitati;

b.

valoarea totala a avantajului economic actualizat exprimat in flux de lichiditate FL (cash - flow), la momentul inceperii unui proiect de investitii;

c.

rata de actualizare α pentru care suma fluxurilor financiare de lichiditate, generate de catre un proiect este egala cu cheltuielile de investitii si exploatare efectuate.



ANS:  B


2. 1. Eficienta economica reprezinta:

a.

un indicator reprezentativ de rezultate;

b.

un raport intre efecte si eforturi, cuantificabile si necuantificabile;

c.

un indicator de cheltuieli.



ANS:  B


3. Care din situatiile urmatoare este specifica eficientei economice:

a.

costuri > rezultate;

b.

costuri = rezultate;

c.

costuri < rezultate.



ANS:  C


4. Care din situatiile urmatoare este specifica ineficientei:

a.

eforturi > efecte;

b.

eforturi = efecte;

c.

eforturi < efecte.



ANS:  A


5. Decalajul de timp intre cheltuieli si rezultate este de preferat sa fie:

a.

mai mare;

b.

mai mic;

c.

indiferent.



ANS:  B


6. Principiul maximizarii in analiza indicatorilor de eficienta se aplica in cazul explicitarii acestora sub forma:

a.

b.

c.

oricare dintre a) si b),


in care: R = rezultatele;

Ch = cheltuielile.



ANS:  A


7. Ecoeficienta reprezinta un indicator complex care raporteaza:

a.

rezultatele in domeniul economic la cheltuielile in domeniul economic;

b.

rezultatele in domeniile economico-social si de mediu la cheltuielile in acelasi domeniu;

c.

rezultatele in domeniul economic la cheltuielile de mediu.



ANS:  B


8. Echilibrul pietei concurentiale care constituie si punctul de eficienta, se stabileste atunci cand:

a.

b.

>

c.

< ,

in care: C = costuri medii;

= costuri marginale;

V = venituri medii;

= venituri marginale.



ANS:  A


9. Stiind ca pe fiecare tip de utilaj x1, x2, x3 si x4 se realizeaza un beneficiu cu preturile de respectiv 300, 500, 650 si 125 u.m/buc., sa se arate care din functiile obiectiv ale modelului de programare liniara este corecta:

a.

f (x) = 300x1 + 500x2 + 650x3 + 125x4 max;

b.

f (x) = x1 + x2 + x3 + x4 min ;

c.

f (x) = 300x1 + 500x2 + 650x3 + 125x4 min.



ANS:  A


10. PIB pe locuitor sau ocupat este un indicator al eficientei economice:

a.

la nivel macroeconomic;

b.

la nivel microeconomic;

c.

atat la nivel macroeconomic, cat si microeconomic.



ANS:  A


11. Indicatorii de eficienta economica, determinati sub forma , in care Rp = rezultate, efecte partiale si Rt = rezultate, efecte totale, unde Rp Rt, reflecta urmatoarele aspecte ale eficientei economice:

a.

structurale;

b.

de nivel;

c.

structurale si de nivel.



ANS:  A


12. Fie functia de regresie multipla:

y = 145 + 0,18x1 – 0,58x2 + 0,75x3 , in care x1, x2, x3 sunt factori de influenta ai rezultatului y. Care dintre factori au o influenta favorabila asupra lui y:

a.

x1, x2, x3;

b.

x1, x2;

c.

x1, x3



ANS:  C


13. Eficienta economica se cuantifica prin:

a.

efectele obtinute din realizarea unei actiuni economice;

b.

eforturile consumate pentru realizarea unei actiuni economice;

c.

raportul dintre efectele si eforturile antrenate in realizarea efectelor respective.



ANS:  C


14. Varianta optima este aceea pentru care:

a.

cheltuielile anuale de productie se reduc;

b.

profitul net creste;

c.

eficienta este maxima.





ANS:  C


15. Solutia optima in cadrul unei probleme de repartizare a unui fond de investitii prin programarea liniara este data de:

a.

maximizarea efectelor;

b.

minimizarea eforturilor;

c.

functia obiectiv.



ANS:  C


16. In functia de productie de tip Cobb- Douglas, coeficientul A reprezinta:

a.

coeficientul de elasticitate;

b.

coeficientul eficientei integrale a factorilor de productie;

c.

coeficientul eficientei partiale a factorilor de productie.



ANS:  B


17. Ecuatia de baza a  modelului Leontieff este:

a.

x = (E-A)-1 y;

b.

y = (E-A)-1 x;

c.

y = (E-A)t x,

in care: y = vectorul cererii sau consumului total;

A = matricea coeficientilor tehnologici;

E = matricea unitate;

(E – A)-1 = matricea coeficientilor cheltuielilor totale, sau matricea inversa a matricei A;

x = vectorul productiei totale a ramurilor.



ANS:  A


18. La nivel macroeconomic, folosind balanta legaturilor dintre ramuri, investitiile conexe se calculeaza in functie de:

a.

nu exista investitii conexe la nivel macroeconomic;

b.

investitiile totale si investitiile directe;

c.

nu se pot calcula la nivel macroeconomic.



ANS:  B


19. La baza determinarii investitiilor conexe se afla:

a.

ecuatia de regresie multipla;

b.

modelul Leontieff;

c.

functia de productie Cobb – Douglas.



ANS:  B


20. Pragul de rentabilitate permite entitatii economice:

a.

sa calculeze marimea cifrei de afaceri de la care activitatea devine nerentabila;

b.

sa estimeze rapid rezultatele previzionate;

c.

sa determine data la care intreprinderea devine nerentabila.



ANS:  B


21. Criteriul general al eficientei economice il reprezinta:

a.

maximizarea efectelor, la un volum dat de resurse consumate;

b.

minimizarea efectelor;

c.

valoarea.



ANS:  C


22. In practica putem distinge patru mari clase de metodologii care permit luarea in considerare a incertitudinii legate de viitor:

1. Metoda criteriului „viitorofob”;

2. Metoda echivalentilor certi;

3. Metoda distributiilor de probabilitate a evenimentelor;

4. Metoda luarii in considerare a unei prime de risc.

a.


b.


c.


d.


e.




ANS:  D


23. Investitiile reprezinta:

1. cheltuieli pentru plasamente in bunuri mobiliare (actiuni si obligatiuni);

2. depozite bancare purtatoare de dividende sau diferite forme de profit;

3. un factor de efort, o cheltuiala care intra nemijlocit in ecuatia eficientei economice.

a.


b.


c.


d.




ANS:  D


24. Ca indicator de baza investitia specifica se calculeaza:

a.

ca raport intre valoarea capitalului investit si capacitatea anuala de productie;

b.

ca raport invers al termenului de recuperare;

c.

prin insumarea investitiilor colaterale si conexe.



ANS:  A


25. Care dintre indicatorii prezentati mai jos nu are caracter general?

a.

capacitatea anuala de productie;

b.

investitia specifica;

c.

productivitatea muncii.



ANS:  B


26. Investitia specifica exprima:

a.

perioada de timp in care se recupereaza din profitul anual investitia;

b.

volumul valoric al investitiilor totale necesare pentru a realiza o unitate de productie exprimata in unitati valorice sau fizice;

c.

volumul valoric al profitului annual, aferent unei unitati valorice de investitii, de capital fix.



ANS:  B


27. Daca termenul de recuperare este de 10 ani, 20 ani si 25 ani coeficientul de eficienta economica va fi de respectiv:

a.


b.


c.




ANS:  B


28. Coeficientul de eficienta economica a investitiilor exprima:

a.

volumul valoric al profitului anual aferent unei unitati valorice de investitii, de capital fix;

b.

componenta de efort a eficientei economice;

c.

volumul valoric al investitiilor totale, necesare pentru a realiza o unitate de productie determinata valoric sau fizic, dupa cum este cazul.



ANS:  A


29. Termenul de recuperare:

a.

exprima perioada de timp in care investitia este recuperata din profitul anual;

b.

arata volumul valoric al profitului anual aferent unei unitati valorice de investitii, de capital fix;

c.

exprima efortul total.



ANS:  A


30. Termenul de recuperare se calculeaza dupa formula:

a.

b.

c.

in care: Pa = profitul anual;

It = investitia totala;

Q = productia anuala.



ANS:  B


31. Dupa factorul timp, indicatorii de eficienta economica pot fi:

1. statici;

2. analitici

3. dinamici.

a.


b.


c.




ANS:  A


32. Criteriul Savage:

a.

retine solutia pentru care regretul maxim este cel mai slab;

b.

identifica decizia care face maxim rezultatul mediu;

c.

retine solutia care maximizeaza castigul minim al fiecarei decizii.



ANS:  A


33. Criteriul Laplace:

a.

presupune retinerea solutiei care maximizeaza castigul minim al fiecarei decizii;

b.

sugereaza retinerea solutiei care face minim, maximul de regret;

c.

se bazeaza pe calculul mediei aritmetice a veniturilor asteptate (sperate) pentru fiecare din situatiile avute in vedere si propune retinerea strategiei a carei medie este cea mai ridicata.



ANS:  C


34. Daca dispersia 2 (VNAT) este 6.906.369, cat va fi abaterea standard ?   [Se vor lua doua cifre dupa virgula].

a.


b.


c.




ANS:  A


35. Eficienta statica se imparte in:

1. eficienta alocativa;

2. eficienta productiva;

3. eficienta dinamica.

a.


b.


c.




ANS:  C


36. Nu se afla printre indicatorii generali ai eficientei economico-financiare:

a.

cheltuielile la 1 milion lei venituri sau productie;

b.

rata profitului;

c.

ponderea muncitorilor in numarul total de salariati.



ANS:  C


37. Factorul de actualizare sau de discontare arata:

a.

cat trebuie investit anual pentru a obtine un leu peste un numar n de ani;

b.

cat valoreaza astazi un leu, luat la o data viitoare n;

c.

cat devine un leu de azi peste un numar.



ANS:  B


38. Eficienta economica si rentabilitatea se afla in urmatorul raport:

a.

este acelasi lucru;

b.

eficienta economica include rentabilitatea;

c.

eficienta economica nu se afla in nici un raport cu rentabilitatea.



ANS:  B


39. Termenul de recuperare a investitiilor T este un indicator de referinta care are:

a.

caracter static;

b.

caracter dinamic;

c.

atat caracter static, cat si caracter dinamic.



ANS:  A


40. Relatia exprima:

a.

dispersia;

b.

coeficientul de variatie;

c.

abaterea standard.



ANS:  B


41. Stiind ca pe fiecare produs x1, x2, x3 si x4 se realizeaza o productie cu preturile de respectiv 15, 50, 60 si 25 u.m/buc., sa se arate care din functiile obiectiv ale modelului de programare liniara este corecta:

a.

f (x) = 15x1 + 50x2 + 60x3 + 25x4 max;

b.

f (x) = x1 + x2 + x3 + x4 min ;

c.

f (x) = 15x1 + 50x2 + 60x3 + 25x4 min.



ANS:  A


42. Cand cursul de revenire net actualizat este mai mic decat cursul de schimb:

a.

proiectul este eficient;

b.

proiectul este ineficient;

c.

proiectul este indiferent; nu se inregistreaza nici pierdere, nici castig.



ANS:  A


43. Formula de calcul a cursului de revenire net actualizat este:

a.

b.

c.

in care: = costuri totale actualizate;

= valoarea neta actualizata totala in valuta;

= valoarea neta actualizata totala pozitiva;

valoarea neta actualizata totala negativa;

valoarea neta actualizata totala;

= investitia totala actualizata.



ANS:  A




44. Rata interna de rentabilitate (RIR) se considera ca fiind:

a.

acea rata maxima a dobanzii la care este posibil ca imprumutul de capital necesar finantarii unei investitii sa nu fie nerentabil;

b.

acea rata minima a dobanzii la care este posibil ca imprumutul de capital necesar finantarii unei investitii sa nu fie nerentabil;

c.

acea rata nula a dobanzii la care este posibil ca imprumutul de capital necesar finantarii unei investitii sa nu fie nerentabil.



ANS:  A


45. Formula factorului de fructificare sau de compunere pentru 1 an este:

a.

b.

c.



ANS:  A


46. Stiind ca pe fiecare tip de utilaj x1, x2, x3 si x4 se realizeaza un consum cu preturile de respectiv 380, 560, 650 si 127 u.m/buc., sa se arate care din functiile obiectiv ale modelului de programare liniara este corecta:

a.

f (x) = 380x1 + 560x2 + 650x3 + 127x4 max;

b.

f (x) = x1 + x2 + x3 + x4 min ;

c.

f (x) = 380x1 + 560x2 + 650x3 + 127x4 min.



ANS:  C


47. Cand capitalul este depus la banca pentru mai multe perioade de timp si nu se ridica dobanda are loc:

a.

pierderea dobanzii;

b.

capitalizarea dobanzii;

c.

pierderea capitalului.



ANS:  B


48. Ce se determina cu ajutorul formulei :

a.

eficienta fondurilor fixe;

b.

structura tehnologica a mijloacelor fixe;

c.

inzestrarea tehnica a muncii.



ANS:  C


49. Rata rentabilitatii comerciale ()raporteaza:

a.

efect la efect;

b.

efort la efect;

c.

efort la efort.



ANS:  A


50. Volumul capitalului investit se determina cu ajutorul formulei:

a.

Id + Ic + Mc + Chs;

b.

c.

in care: Id = investitii directe;

Ic = investitii colaterale;

Mc = necesarul de mijloace circulante pentru primul ciclu de productie;

Chs = cheltuielile suplimentare;

Pa = profitul anual;

It = investitia totala;

Pf = profitul final.



ANS:  A


51. Durata de exploatare eficienta a unui obiectiv se caracterizeaza prin:

a.

costuri de investitii fara venituri;

b.

costuri de productie si profit;

c.

perioada in care suma costurilor de productie si investitii sunt mai mici decat profitul brut.



ANS:  B


52. Dupa gradul de complexitate, indicatorii de eficienta economica pot fi:

1. partiali;

2. statici;

3. complecsi.

a.


b.


c.




ANS:  C


53.

Esalonarea in timp a investitiilor pe parcursul termenului de realizare a acestora se face astfel incat:

a.

sa se minimizeze volumul fondurilor imobilizate;

b.

sa se poata trece la realizarea productiei generatoare de venituri si profit.

c.

sa se maximizeze volumul fondurilor imobilizate.



ANS:  A


54. Cheltuielile echivalente specifice se calculeaza dupa formula:

a.

b.

c.

in care: Pf = profitul final;

It = investitia totala;

K = cheltuieli echivalente sau recalculate;

q = capacitatea de productie;

= durata de functionare a obiectivului;

Ch = costurile anuale;



ANS:  B


55. Angajamentul de capital sau capitalul angajat () reprezinta:

a.

avantajul net actualizat total;

b.

raportul dintre venitul net actualizat total (VNAT) si investitiile totale actualizate (I);

c.

suma actualizata a costurilor totale de investitii si a celor de exploatare ale unui obiectiv, in perioada ulterioara punerii in functiune (exclusiv amortismentul).



ANS:  C


56. Metodele bazate pe teoria jocurilor sunt:

1. Metoda scenariilor;

2. Criteriul Hurwitz;

3. Modelului Laplace.


a.


b.


c.


d.




ANS:  C


57. Se afla printre indicatorii generali ai eficientei economico-financiare:

a.

cheltuielile la 1 milion lei venituri sau productie;

b.

investitia specifica;

c.

ponderea muncitorilor in numarul total de salariati.



ANS:  A


58. Externalitatile negative reprezinta:

a.

costuri marginale externe generate de un producator tertilor sau partilor terte prejudiciindu-le activitatea pentru care producatorul nu plateste;

b.

beneficii marginale externe pe care un producator le genereaza tertilor fara ca acestia sa plateasca pentru beneficiile respective;

c.

costuri marginale externe generate de un producator tertilor sau partilor terte prejudiciindu-le activitatea pentru care producatorul plateste.



ANS:  A


59. Rata rentabilitatii economice (Re) ca indicator exprimat in marimi relative, in literatura de specialitate, poate fi determinata in mai multe forme si anume:

Re = ;

2. Re = ;

3. Re = ,      

in care: = profit curent;

= activ total;

= capital permanent;

= profit din exploatare;

= activ din exploatare.


a.


b.


c.


d.




ANS:  D


60. Categoriile de efecte de levier sunt:

a.

efectul de levier nul; efectul de levier minim; efectul de levier maxim;

b.

efectul de levier maxim; efectul de levier nul; efectul de levier negativ;

c.

efectul de levier negativ; efectul de levier nul; efectul de levier pozitiv.



ANS:  C


61. Pragul de rentabilitate se calculeaza dupa formula:

a.

b.

c.

in care: = costuri fixe;

rata marjei costurilor variabile;

marja costurilor variabile;

cifra de afaceri;

marja de securitate;



ANS:  A


62. Rata de actualizare reprezinta:

a.

un coeficient care tine seama de tendinta productiei;

b.

un coeficient care tine seama de rata anuala a dobanzii, inflatiei, deprecierea/aprecierea monetara si de o anumita marja de risc;

c.

un coeficient care tine seama de veniturile anuale totale.



ANS:  B


63. Pentru ca raportul  sa fie eficient, se va prefera varianta cu valoarea:

a.

subunitara;

b.

nula;

c.

supraunitara.



ANS:  C


64. Formula dupa care se calculeaza rata interna de actualizare este:

a.

αmin + (αmax - αmin) ;

b.

αmin + (αmax + αmin) ;

c.

in care: αmin = rata de actualizare minima;

αmax = rata de actualizare maxima;

= valoarea neta actualizata totala pozitiva;

valoarea neta actualizata totala negativa;

valoarea neta actualizata totala;

= investitia totala actualizata.



ANS:  A


65. Termenul de recuperare a investitiei exprima:

a.

durata de amortizare a mijlocului fix;

b.

durata fizica de functionare;

c.

perioada de timp in care din profit este recuperata investitia.



ANS:  C


66. Indicatorii care masoara direct riscul sunt:

a.

valoarea estimata a VNAT ; dispersia;

b.

dispersia; abaterea standard;

c.

abaterea standard; valoarea estimata a VNAT ; dispersia.



ANS:  C


67. Optimul are un caracter temporal deoarece:

a.

la un moment dat, o anumita varianta poate fi optima dupa care aceasta sa devina numai eficienta sau chiar ineficienta;

b.

optimul nu are niciodata caracter temporal;

c.

cuantifica toate efectele si eforturile economice indiferent de momentul la care se manifesta acestea.



ANS:  A


68. Un proiect inceteaza a mai fi eficient atunci cand:

a.

rata dobanzii < rata interna de rentabilitate;

b.

rata dobanzii = rata interna de rentabilitate;

c.

rata dobanzii > rata interna de rentabilitate.



ANS:  C


69. Marimea venitului net actualizat total depinde de:

a.

rata inflatiei;

b.

rata actualizarii;

c.

coeficientul de eficienta economica.



ANS:  B


70. Costul marginal extern (CME) reprezinta:

a.

costul (prejudiciul) indus tertilor, fara ca producatorul care prejudiciaza sa plateasca;

b.

costul producatorului poluator;

c.

costul pe care tertii il accepta.



ANS:  A


71. Criteriul de optimalitate Pareto presupune:

a.

imbunatatirea situatiei economice, fie chiar si a unui singur individ fara inrautatirea situatiei economice a altor indivizi sau a unuia singur;

b.

imbunatatirea situatiei economice a tuturor indivizilor in societate;



c.

imbunatatirea situatiei economice a unor indivizi si inrautatirea altora.



ANS:  A


72. Cheltuielile echivalente sau recalculate se calculeaza dupa formula:

a.

b.

c.

Id + Ic + Mc + Chs,

in care: K = cheltuieli echivalente sau recalculate;

q = capacitatea de productie;

= durata de functionare a obiectivului;

It = investitia totala;

Ch = costurile anuale;

Id = investitii directe;

Ic = investitii colaterale;

Mc = necesarul de mijloace circulante pentru primul ciclu de productie;

Chs = cheltuielile suplimentare.



ANS:  B


73. Rata rentabilitatii capitalului real si ocupat reprezinta:

a.

produsul dintre rata rentabilitatii nete a veniturilor, viteza de rotatie a activelor si parghia financiara;

b.

raportul dintre profitul din exploatare si suma volumului mediu al mijloacelor fixe si activelor circulante;

c.

un factor de productie cu rol determinant in performantele de eficienta economica ale firmei.



ANS:  B


74. Atunci cand pragul de rentabilitate este mai mare decat cifra de afaceri rezida:

a.

rezultat nul;

b.

pierdere;

c.

beneficiu.



ANS:  B


75. Coeficientul parghiei de exploatare determina:

a.

elasticitatea rezultatului exploatarii, inaintea cheltuielilor si produselor financiare, fata de nivelul activitatii sau cifra de afaceri;

b.

elasticitatea rezultatului exploatarii, inaintea cheltuielilor si produselor extraordinare, fata de nivelul activitatii sau cifra de afaceri;

c.

elasticitatea rezultatului financiar, inaintea cheltuielilor si produselor extraordinare, fata de nivelul activitatii sau cifra de afaceri.



ANS:  A


76. Formula factorului de fructificare sau capitalizare (compunere) este:

a.

b.

c.

(1 +α).



ANS:  C


77. Diferenta dintre veniturile totale actualizate (V) si costurile totale actualizate (K) poarta denumirea de:

a.

avantaj net actualizat total;

b.

valoare neta actualizata totala;

c.

indice de profitabilitate.



ANS:  A


78. Neajunsurile venitului net actualizat total sunt:

1. nu tine seama de marimea termenului de recuperare;

2. nu ofera solutii pentru cazul in care avem mai multe variante pentru termenul (Tf) de functionare a obiectivului;

3. indica numai rentabilitatea proiectului, comparand veniturile si costurile totale actualizate, dar nu ne arata comparativ eficienta proiectului, respectiv fata de cea a altor proiecte;

4. marimea sa depinde in mare masura de valorile coeficientului de actualizare α.


a.


b.


c.


d.




ANS:  A


79. Criteriile de optimalitate din punct de vedere social sunt:

a.

criteriul de optimalitate Kaldor si criteriul Hicks – Pareto;

b.

criteriul de optimalitate Pareto si criteriul Hicks – Kaldor;

c.

criteriul de optimalitate Hicks si criteriul Pareto – Kaldor.



ANS:  B


80. Rentabilitatea economica reprezinta:

a.

un raport intre profit si volumul valoric al activelor unei societati;

b.

produsul dintre rata rentabilitatii nete a veniturilor, viteza de rotatie a activelor si parghia financiara;

c.

un factor de productie cu rol determinant in performantele de eficienta economica ale firmei.



ANS:  A


81. Relatia exprima:

a.

viteza de rotatie a activelor;

b.

parghia financiara;

c.

valoarea medie adaugata neta.



ANS:  A


82. Efectul de levier nul, se produce cand:

a.

costul indatorarii nu este acoperit de catre rentabilitatea economica;

b.

rentabilitatea capitalurilor proprii creste concomitent cu indatorarea;

c.

indatorare a firmei este indiferenta fata de rentabilitatea capitalurilor proprii;



ANS:  C


83. Metoda criteriului „viitorofob”:

a.

consta in atasarea la fluxurile de trezorerie ale unui proiect a unui coeficient de incertitudine, evaluarea investitiilor facandu-se prin actualizarea fluxurilor de trezorerie corectate;

b.

consta in evaluarea calitatii unui proiect de investitii, retinand timpul ca principal criteriu de evaluare a riscului. In acest caz, demersul metodologic futurofob prefera viitorul apropiat ca fiind mai putin riscant fata de un viitor mai indepartat prin definitie mai riscant;

c.

nu permite decat retinerea acelor proiecte pentru care volumul valoric al fluxurilor este in legatura directa cu nivelul riscului retinut.



ANS:  B


84. Pragul de rentabilitate reprezinta:

a.

nivelul de activitate sau cifra de afaceri pe care o firma trebuie sa o realizeze pentru a acoperi in intregime cheltuielile fixe si variabile la care nu se mai realizeaza nici beneficii si nici pierderi;

b.

ambele variante;

c.

nivelul cifrei de afaceri pentru care marja costului variabil finanteaza exact suma cheltuielilor fixe.



ANS:  B


85. Speranta matematica reprezinta:

a.

un coeficient statistic de apreciere a dispersiei unei serii statistice in jurul tendintei centrale;

b.

media ponderata a observatiilor unei serii statistice;

c.

consta in atribuirea unei legi de probabilitate pentru fiecare moment generator al fluxurilor de trezorerie.



ANS:  B


86. Relatia C = exprima:

a.

factorul de reducere a capitalului;

b.

dobanda simpla;

c.

inversul capitalizarii dobanzii,

in care: C- capitalul din perioada de baza;

C- capitalul in perioada n;

(1+d)- factorul de capitalizare.



ANS:  C


87. Formula de calcul a venitului net actualizat total este:

a.

VNa ;

b.

c.

in care: = termenul de realizare a lucrarilor de investitii;

= termenul de functionare eficienta a obiectivului;

VNa = valoarea neta anuala;

= factorul de actualizare;

= venitul actualizat total;

= costuri totale actualizate;

ENAT = economisiri nete actualizate totale exprimate in valuta.



ANS:  A


88. Externalitatile pozitive sunt internalizate prin:

a.

subventii corective pe care statul le plateste fie consumatorilor, fie producatorilor de externalitati pozitive;

b.

plati pe care le efectueaza generatorii de externalitati;

c.

subventii corective pe care statul le plateste numai producatorilor de externalitati pozitive.



ANS:  A


89. Randamentul economic al investitiei se determina cu ajutorul formulei:

a.

b.

c.

in care: Pf = profitul final;

It = investitia totala;

K = cheltuieli echivalente sau recalculate;

q = capacitatea de productie;

= durata de functionare a obiectivului;

Pa = profitul anual.



ANS:  A


90. Care afirmatie este adevarata:

a.

cu cat se realizeaza cheltuielile de investitii mai tarziu cu atat cresc imobilizarile;

b.

cu cat se cheltuie investitiile mai devreme cu atat scad imobilizarile;

c.

la orice proiect de investitii cu durata de executie mai mare, prezinta importanta efectuarea  investitiilor cat mai aproape de termenul de punere in functiune.



ANS:  C


91. Factorul fondului de reducere:

a.

indica depozitul anual uniform necesar pentru a ajunge la 1 leu intr-un anumit an n.

b.

arata cat valoreaza astazi un leu, luat la o data viitoare n;

c.

determina valoarea in prezent a sumei de 1 leu obtinuta anual pe o perioada de timp.



ANS:  A


92. Rata interna de rentabilitate reprezinta:

a.

rata de actualizare care maximizeaza valoarea neta actualizata totala;

b.

rata de actualizare pentru care veniturile totale nete actualizate sunt egale cu cheltuielile totale nete actualizate;

c.

rata de actualizare care minimizeaza cheltuielile totale nete actualizate.



ANS:  B


93. Eficienta alocativa:


a.

se refera la costurile de productie ale unei firme si vizeaza atat termenul scurt cat si pe cel lung in conditiile realizarii unei productii la preturi minime;

b.

se realizeaza atunci cand valoarea pe care consumatorii o acorda unui bun sau serviciu este reflectata prin disponibilitatea acestora de a plati un anumit pret, egal cu costul resurselor utilizate pentru producerea bunului sau serviciului respectiv. 

c.

este categoria prin intermediul careia, la un anumit moment, este determinata cantitatea care se poate produce cu un anumit consum de resurse, precum si posibila schimbare de pret, la consumatori, care reflecta corect costul factorilor de productie, utilizati pentru a produce un anumit bun sau serviciu.



ANS:  B


94. Pragul de rentabilitate permite entitatii economice:

1. sa calculeze marimea cifrei de afaceri de la care activitatea devine rentabila;

2. sa estimeze rapid rezultatele neprevizionate;

3. sa determine data la care intreprinderea devine rentabila.

a.


b.


c.




ANS:  C


95. Intr-o firma, conditiile de exploatare pot evolua in cursul exercitiului ca urmare a:

1. modificarilor de nivel;

2. schimbarii ratei marjei costurilor variabile;

3. unei alegeri de structura.

a.


b.


c.


d.




ANS:  D


96. Pragul de rentabilitate permite entitatii economice:

1. sa calculeze marimea cifrei de afaceri de la care activitatea devine rentabila;

2. sa estimeze rapid rezultatele previzionate;

3. sa determine data la care intreprinderea devine rentabila.

a.


b.


c.


d.




ANS:  C


97. Randamentul economic al investitiei este un indicator care exprima:

a.

volumul valoric al investitiilor totale necesare pentru a realiza o unitate de productie exprimata in unitati valorice sau fizice, dupa cum este cazul;

b.

componenta de efort a eficientei economice si, in mod frecvent, se compara cu volumul fizic sau valoric al productiei;

c.

profitul obtinut de un agent economic, dupa recuperarea investitiior.



ANS:  C


98. Formula factorului de recuperare a capitalului este:


a.

b.

c.



ANS:  C





Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }