QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Eficienta economica1. EFICIENTA ECONOMICA - ELEMENT HOTARATOR IN DECIZIA DE INVESTITII
1.1. Conceptul de eficienta economica a investitiei
Pentru realizarea unui obiectiv de investitii, in practica exista mai multe posibilitati concretizate in diferite variante, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale. De aceea este necesar ca alegerea variantei dupa care se va executa investitia sa fie facuta pe baza unor criterii si calcule riguros stiintifice. Aceste calcule trebuie sa indice alegerea acelei variante care prezinta cele mai mari avantaje, altfel realizarea investitiei se va dovedi neinspirata. In aceasta idee, realizarea unor obiective de investitii cu efort economic (de munca vie si munca trecuta - materiale) mai mic decat cel propus, reprezinta concretizarea unei activitati desfasurata in mod eficient.In esenta, prin eficienta economica a investitiilor trebuie sa se inteleaga faptul ca prin consumarea unor fonduri de investitii se impune obtinerea de rezultate maxime.
O expresie la modul general a eficientei economice este data de relatia dintre efectele utile obtinute dintr-o anumita activitate economica si cheltuielile, adica eforturile, realizate in activitatea respectiva. In expresie matematica, eficienta economica se exprima sub forma:
Ee = Ef / Er maxim, adica maximizarea efectelor,
sau
Ee = Er / Ef minim, adica minimizarea eforturilor, Ef
unde:
Ef- efectul economic;
Er - efortul economic
Asadar, eficienta economica inseamna obtinerea unor efecte economice utile, in conditiile cheltuirii intr-un mod rational si economicos a unor resurse materiale, umane, financiare, folosindu-se pentru aceasta metode stiintifice de organizare a activitatii.
Nivelul eficientei este cu atat mai ridicat cu cat este mai mare efectul util pe unitate de efort cheltuit sau cu cat este mai mic efortul consumat raportat la o unitate de efect util.
Facand o analiza a notiunii de eficienta economica a investitiilor se constata ca aceasta este o suma de factori calitativi, fapt ce ii confera acesteia un caracter complex, vizand perfectionarea activitatii in domeniul in care are loc punerea in functiune a investitiei respective, care poate fi de modernizare, retehnologizare, reconstructie sau dezvoltare. Studiul eficientei economice a investitiilor presupune in fond o analiza cauzala a factorilor care determina decizia in mediul de risc aferent.
De fapt analiza eficientei economice a investitiilor raspunde la intrebarile:
■ cum se folosesc?
■ cat se consuma din resurse?
urmarindu-se atat gradul de valorificare cat si economisirea lor. in acest context este necesar ca resursele sa fie cat mai riguros structurate dupa criterii care sa corespunda cerintelor analizei economice.
In practica curenta de realizare a investitiilor se face adesea greseala cand se considera ca notiunea de eficienta economica a investitiilor este una si aceeasi cu rezultatele utile ale acestora. Spre exemplu: vanzarea unor produse de un nivel calitativ superior se apreciaza ca fiind intotdeauna o activitate eficienta. in realitate, obtinerea unei calitati superioare poate fi rezultatul unui consum de munca exagerat care face ca activitatea sa se desfasoare in mod ineficient. Realizarea unor produse de o calitate superioara constituie o conditie de baza a unei activitati eficiente, dar realizarea acesteia cu costuri foarte mari este de neadmis.
Asa dupa cum a fost prezentat, in urma efortului de investitii se obtin diverse efecte economice reflectate de fapt si pe plan financiar. Nivelul acestor efecte, in raport cu efortul investitional da masura eficientei investitiei.
De regula, efectele economice obtinute, in functie si de caracterul investitiei pot fi:
■=> de reducere a costurilor de functionare a utilajelor, ce se realizeaza pe seama investitiilor de inlocuire a masinilor, utilajelor si instalatiilor;
=> de diminuare a cheltuielilor cu munca prezenta (forta de munca), ca urmare a promovarii noilor tehnologii prin lucrari de retehnologizare, reutilare sau modernizare;


■=> de sporire a rentabilitatii agentului economic care de fapt este scopul tuturor lucrarilor de investitie pentru dezvoltare, modernizare, retehnologizare;
■=> de obtinere a unor efecte pe perioade indepartate, de natura investitiilor strategice sau cele de interes general, cum ar fi spre exemplu cheltuieli facute pentru imbunatatirea microclimatului intr-o sectie de productie. Este cunoscut faptul ca prin realizarea unui obiectiv de investitii se urmareste obtinerea unui efect sau altul, dar efectele au un caracter complementar, influentandu-se unele pe altele, iar determinarea eficientei se face prin cumularea tuturor efectelor.
O eficienta economica ridicata se obtine in conditiile aplicarii in procesul de productie a unor tehnologii moderne si care valorifica la cote superioare materiile prime si energia, asigurand produse de calitate superioara la un cost redus. Marimea eficientei economice influenteaza in primul rand agentul economic unde ea se inregistreaza, dar ea are importanta si pentru economia nationala in ansamblul ei, caci prin cresterea productiei reducerea costurilor de fabricatie, sporirea rentabilitatii, etc. se obtine un spor al venitului national.
De fapt, in ansamblu, corelatia dintre eforturi si efecte din punct de vedere : cantitativ se exprima prin indicatori de eficienta care de regula imbraca forma unui raport matematic. Dat fiind caracterul sau complex, eficienta economica a investitiilor nu poate fi exprimat printr-un singur indicator. Este necesar sa se foloseasca un sistem de indicatori de eficienta pentru a evidentia toate corelatiile posibile. Calculat pe baza uneia sau a doua caracteristici ale mijlocului fix care realizeaza eficienta economica, un anumit indicator va reflecta doar o parte a eficientei economice a investitiei. Oricat ar fi de explicit si de condensat, un indicator nu poate cuprinde sau reflecta intreaga eficienta economica a inves¬titiilor, aceasta datorita caracterului complex al eficientei. Desigur, calcularea tuturor rezultatelor unei investitii si compararea lor cu eforturile necesare pentru realizarea sa este greoaie si foarte dificila, iar cei cativa indicatori pe baza carora se face analiza trebuie de asa maniera alesi incat sa reflecte aspectele cele mai semnificative ale fenomenului economic supus analizei.
Practic, pentru caracterizarea eficientei economice a investitiilor se cal¬culeaza cativa indicatori si nu este exclusa posibilitatea ca pentru o varianta, unii dintre ei sa fie favorabili, iar altii sa fie nefavorabili. in astfel de situatii se recurge la marirea numarului de indicatori de asa maniera incat elementele dominante care determina in final optiunea, sa fie scoase la iveala si sa fie reprezentative.
Asadar, eficienta economica a investitiilor reiese din raportarea efectelor obtinute in urma punerii in functiune a unui obiectiv la eforturile necesare pentru realizarea acestuia. Eficienta economica a investitiilor reprezinta de fapt core¬larea rezultatelor obtinute pe multiple planuri ca urmare a efectuarii unei investitii prin stabilirea unei conexiuni intre cauza si efect.

1.2. Posibilitati de cuantificare a eficientei economice
Adoptarea unei decizii de investitii presupune in primul rand o analiza multifactoriala din care nu trebuie sa lipseasca gradul de solicitare al pietei, disponibilul financiar, necesarul si nivelul de pregatire a fortei de munca, baza de materii prime si materiale, amplasarea in zona si nu in ultimul rand conditiile economico-sociale si politice concrete cu care se confrunta tara.


Desigur, o importata de necontestat in luarea unei decizii privind actul investitional il are cuantificarea fenomenului economic, aceasta intrucat sta¬bilirea eficientei economice in domeniul investitiilor ridica probleme greu de rezolvat, care de fapt decurg din insasi caracterul complex al investitiilor. Bunaoara, exista situatii cand rezultatele economice ale unei investitii nu pot fi cuantificate sau nu se pot determina cu precizie, cum sunt spre exemplu obiectivele cu caracter social sau cultural pentru care de fapt nu se dispune de instrumente de masurare precisa a rezultatelor.
O alta categorie de lucrari de investitii pentru care cuantificarea eficientei economice este greoaie, daca nu imposibila, sunt cele care urmaresc doar imbunatatirea calitatii produsului finit. Este cunoscut faptul ca o calitate supe¬rioara a produsului implica costuri suplimentare, fapt ce se rasfrange asupra pretului, dar nu de putine ori imbunatatirile succesive ce se aduc produselor au ca scop mentinerea competitivitatii acestora pe piata, ele urmand a fi vandute la acelasi pret chiar si dupa imbunatatirile aduse.
Alte investitii se fac cu scopul maririi sigurantei in exploatare sau im¬bunatatirii microclimatului de productie, ori a echipamentului de protectie, ceea ce de asemenea nu ofera posibilitatile practice de masurare a efectelor.
In procesul investitional sunt frecvente cazurile cand deciziile se refera la posibilitatea de a dezvolta un agent economic existent sau de a realiza un obiectiv nou.
Oricare ar fi caracterul unei investitii, dezvoltare sau obiectiv nou, in analiza eficientei economice este necesar a se compara caracteristicile, costurile, pre¬cum si nivelul performantelor aferente capacitatilor care urmeaza a fi construite si puse in functiune, cu aceleasi date ce privesc capacitatile existente, cu scopul de a scoate in evidenta eventualele costuri suplii ientare.
O problema majora pentru decidentul investitional este atunci cand trebuie sa aleaga fie varianta care prevede mari economii cu munca vie fie pe aceea in care economia de munca trecuta (materiale) este mai mare. Desigur, sunt preferate variantele care realizeaza cresterea productivitatii muncii, adica economii cu munca vie, dar tot cu efecte economice favorabile sunt si variantele care au ca obiectiv reducerea consumului de materiale si materii prime, adica economii de munca trecuta, mai ales cand acestea sunt din import. Dar decizia cea mai dificila este pentru alegerea din numarul total de variante existente pe aceea care incor¬poreaza cele mai mici valori de investitie in favoarea acelei variante care prevede cheltuielile cele mai reduse de exploatare a obiectivului pus in functiune.
Intr-o astfel de situatie calculele de eficienta economica a investitiilor constituie un bun instrument pentru alegerea acelor solutii sau variante pentru :are, cu eforturile minime sa se obtina efecte maxime. De precizat faptul ca nu intotdeauna varianta care prevede cele mai mici eforturi reprezinta si solutia cea mai buna, dupa cum nu intotdeauna variantei care realizeaza performanta cea aiai inalta ii corespunde si eficienta maxima.
De fapt, calculele de eficienta economica a investitiilor constituie un instru¬ment matematic, care folosit la momentul de decizie, determina luarea unei hotariri judicioase in ce priveste actul investitional.
In cuantificarea eficientei economice a investitiilor un mare neajuns il constituie faptul ca nu intotdeauna se poate face o confruntare elocventa i calitatilor si a defectelor variantelor supuse compararii, aceasta ca urmare a caracterului de unicat al multor obiective de investitie, conferit de insasi: parametrii obiectivului in sine.
De fapt, in limbaj investitional, fiecare varianta presupune existenta unui proiect independent a carui elaborare necesita timp si efort financiar, iar dintr-un numar de variante posibile si elaborate una va avea indicatorii economici cei mai buni, va fi cea mai eficienta, deci va fi varianta aleasa.

1.3. Necesitatea calcularii eficientei economice a investitiilor
Este bine cunoscut faptul ca in activitatea de investitii, chiar mai sever decat in ori care alta activitate economica: cercetare, proiectare, productie, servicii etc, cheltuielile se evidentiaza cu o maxima rigurozitate, aceasta, pe de o parte se datoreaza faptului ca in marea majoritate capitalul investit este imprumutat, pentru care se plateste o dobanda, iar pe de alta parte faptului ca odata proiectul de investitii materializat in constructii, utilaje, etc. devine ireversibil in conditii avantajoase. De regula, erorile savarsite in proiectarea sau edificarea lucrarilor de investitii sunt deosebit de paguboase, generand uneori mari cheltuieli suplimentare pentru corectare.
Stabilirea cheltuielilor de investitii precum si a efectelor acestora, rezultate ca urmare a materializarii unui proiect, exprima de fapt calculul de eficienta economica al proiectului de investitii analizat.
Intr-o economie concurentionala, in care cererea si oferta pietei este elementul hotarator in buna desfasurare a activitatii economice, compararea rezultatelor, a efectelor economice cu eforturile depuse, adica cu costurile aferente este o necesitate a unui management eficient, rational. Practica economica a demonstrat faptul ca o evaluare a eficientei economice a unei investitii se poate realizeze numai prin analiza, si compararea in comun a eforturilor si a efectelor acesteia.
De fapt, efectele economice ale unui proiect care urmeaza a fi pus in opera pot fi calculate doar pe baza rezultatelor obtinute de la obiective similare realizate in tara sau strainatate, la care se au in vedere posibilitatile de perfectio¬nare aplicabile proiectului, eventualele devalorizari posibile si nu in ultimul rand conditiile socio-politice ale perioadei si perspectivei, luate in calcul pe un orizont de timp suficient de mare, astfel incat sa acopere cel putin previzional, durata normata de viata a obiectivului.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }