QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Schimburile in economieEconomia este acea stiinta care analizeaza acele principii si reguli pe baza carora se poate ameliora relatia dintre nevoi si resure. Totodata este “ arta de a obtine maximum de la viata “ dupa cum o defineste George Bernard Show.

1 - Piata

In societatile primitive supravietuirea era asigurata de vanatoare si de cules. Dupa aparitia primelor meserii si deprinderea de catre unii a fabricarii uneltelor si a ceramicii, iar de catre altii a lucrarii pamantului, schimbul a devenit necesar.
Claude Levi-Strauss observa ca “schimburile sunt razboaie rezolvate in mod pasnic si razboaiele sunt generate de tranzactii nefericite.“Organizarea schimburilor constituie, de asemenea, si in primul rand, unul din actele fondatoare ale oricarei societati, “un contract social “ mai mult sau mai putin spontan, care defineste locul economiei in ansamblul vietii sociale.
Astazi specializarea este impulsionata din ce in ce mai mult in cadrul frontierelor nationale, ca si la scara mondiala. Cadrul pietei este cel in care se realizeaza schimburile dintre ofertanti si cumparatori.
Economistii au incercat sa dea o definitie exacta, complexa si totodata completa a pietei insa nu au reusit. Definirea pietei are aceleati fundamente dar detaliile pe care se insista difera. Motivul este complexitatea posibilitatilor oferite de piata si multitudinea formelor a acesteia.
Totusi exista o forma traditionala a pietei concretizata prin halele publice in care vanzatorii isi expun marfurile si serviciile. Diferind de la cumparator la cumparator se face o alegere, care poate fi influentata de foarte multe aspecte, dupa care cu ajutorul banilor se achizitioneaza bunul dorit. Abordarea cumparatorilor de catre vanzatori este realizata in modalitati ce variaza de la un produs la altul, de la o tara la alta si chiar de la o regiune la alta.
Concis spus, tehnica de productie si natura produsului au o influenta directa asupra formei pietei. Traditiile nationale sau regionale joaca de asemenea, rolul lor. Piata este de fapt, o institutie sociala si organizarea sa este legata de alte institutii, mentalitati si comportamente ale fiecarui popor. De exemplu germanii si elvetienii au adoptat repede marile suprafete pentru vanzarea cu amanuntul, in schimb, francezii au ramas mult timp legati de micii comercianti de cartier, iar acestia legati de magazinele lor. Dar marile intreprinderi franceze de distributie au devenit liderii mondiali si exporta tehnicile de distributie in hipermagazine. Exista, de asemenea, piete inaccesibile consumatorilor, deoarece tranzactiile au loc intre intreprinderi. Importanta acestor piete este considerabila.
Pietele sunt retele de comunicatie. Dezvoltarea lor este astfel foarte legata de procesul tehnicilor de comunicatie. Explozia tehnicilor informatice si de telecomunicatii provoaca in prezent un soc formidabil asupra organizarii schimburilor cam peste tot in lume.


In concluzie, “piata” apare ca un ansamblu de mijloace de comunicatie, prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc de ceea ce au, de ceea ce au nevoie si de preturile cerute si propuse inainte de a incheia tranzactiile.
Schimburile de pe piata se efectueaza cu ajutorul banilor, fiecare bun economic avand un pret anume, care de cele mai multe ori este definitoriu. Adica orice cumparator rational va lua in considerare preturile la care se ofera anumite bunuri la vanzare, asta pe langa calitatea bunului respectiv, dar totusi pretul este care delimiteaza bunurile de acelasi fel din prisma cumparatorului. Chiar din acesta cauza este importanta analizarea conceperii preturilor bunurilor oferite pe piata la un moment dat.

2 –Oferta si pretul de vanzare

In conventia care fixeaza pretul, sunt doua parti care se pun de acord: un cumparator si un vanzator. Vanzatorul este, in general, o intreprindere producatoare de bunuri sau servicii. Cumparatorul poate fi o intreprindere, un particular sau o administratie.
Pentru a hotari pretul si cantitatea de marfa pe care doreste sa o vanda, vanzatorul va trebui sa ia in calcul urmatorii factori: costurile proprii, concurenta si cererea.

2.1 –cunoasterea costurilor

Cunoasterea preturilor de cost este baza oricarui calcul economic. Acesta permite calculul pretului de cost si stabilirea conturilor de exploatare, adica raportul intre incasari si cheltuieli.2.2 –studiul cererii

Problema este de a evalua cererea globala a consumatorilor produsului respectiv. Cererea unei marfi este cantitatea din marfa respectiva pe care cumparatorii sunt gata sa o achizitioneze la un anumit pret. S-a observat faptul ca in general, cantitatea cumparata este mai mare atunci cand pretul este mai mic. Ea scade atunci cand pretul creste. In concluzie putem afirma ca atat cererea cat si oferta nu sunt cantitati fixe. Ele variaza in special in functie de pret, insa mai sunt si alti factori care pot influenta aceste marimi.

2.3 –examinarea concurentei

Din prisma vanzatorului, monopolul reprezinta situatia ideala deoarece permite guvernarea ansamblului pietii si obtinerea celui mai bun profit. In cazul in care piata este una deschisa, starea de monopol nu poate fi pastrata, deoarece apar si alti producatori de bunuri identice, intreprinderea fiind nevoita sa faca fata concurentei. Preturile de monopol sunt considerate a fi cele mai mari.


3-Echilibrul pietei

Pentru a satisface nevoile la maximul posibil este nevoie ca piata sa fie echilibrata pentru a multumi in egala masura atat cumparatorii cat si vanzatorii. Aceasta stare este foarte greu de atins deoarece presupune anumite compromisuri.
Echilibrul depinde in mare masura atat de produs cat si de organizarea pietei. Totusi realitatea economica ne arata ca pietele sunt departe de a fi transparente, pretul ne fiind singurul criteriu de alegere a clientilor.
Se considera ca piata se echilibreaza la pretul care permite egalizarea cantitatii cerute de consumatori cu cea oferita de vanzatori.
Preturile sunt influentate in mare masura de amplitudinea concurentei care la randul lor influenteaza echilibrul de pe piata. Din aceasta cauza concurenta este considerata regulatorul pietei.

4 -Concurenta

Permite consumatorilor de a gasi furnizorul cel mai ieftin si incurajeaza producatorii in determinarea cresterii clientelei prin scaderea costurilor, si implicit scaderea preturilor.
Pretul impus de administratie nu poate fi decat arbitrar: este, in general, pretul constatat la un anumit moment de timp sau obtinut prin aplicarea unei dobanzi limita uniforma fixata autoritar. In fata unui control permanent, sefii intreprinderilor fac risipa de energie pentru a obtine o decizie cat mai favorabila. Daca baremul nu este bine calculat poate provoca un dezechilibru al sectorului si o stopare a investitiilor. Orice blocaj al preturilor introduce in economie dezechilibre multiple si in crestere. Cu cat se prelungeste, blocajul produce disfunctionalitati. Natural libertatea preturilor nu este sinonima cu libertatea cresterii lor abuzive. Cea mai buna contrapondere este cu siguranta concurenta. Dar concurenta nu este spontana. Pentru a o respecta, o reglementare stricta sanctioneaza infractiunile economice si interzice intelegerile si asocierile care vor perturba functionarea normala a pietei.
Daca se doreste a fi franca si loiala, concurenta este, fara indoiala, o lupta. Si ea poate disparea din lipsa combatantilor. Iata de ce politica concurentei se straduie atat sa inlature intelegerile, pozitiile dominante si excesele de concentrare care afecteaza functionarea pietei. Sunt interzise toate acordurile care risca sa impiedice, sa restranga sau sa distorsioneze jocul concurentei, mai ales obstructionarea scaderii pretului de vanzare, favorizand ocrestere artificiala a preturilor sau impiedicand progresul tehnic.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }