QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Relatia dintre eficienta economica si performanta economicaRelatia dintre eficienta economica si performanta economica


Analizele de eficienta, aplicate prin intermediul sistemelor de indicatori si metodologiilor dezvoltate constituie elementul central al asigurarii cresterii si dezvoltarii economice prin investitii in contextual fenomenelor de globalizare si internationalizare. Cresterea eficientei a constituit un deziderat permanent la nivelul tuturor organizatiilor si sistemelor economice. Pentru aceasta s-au intreprins diferite masuri si actiuni care au permis integrarea deciziei de investitii in ansamblul mult mai complex de preocupari la nivelul managementului superior si a permis conexiunea cu ale domenii precum managementul strategic, comportamentul concurential sau psihologia manageriala.

Obiectivul legat de asigurarea unui nivel superior de eficienta poate fi atins doar prin implicarea activa a tuturor factorilor din interiorul organizatiei pe toata durata ciclului de viata. Daca initial importanta semnificativa era orientata pe partea de exploatare, in perspectiva imediata, accentul se transfera pe partea initiala de identificare a oportunitatilor de proiect, de conexiune a viitorului proiect cu mediul economic, de analiza complexa a performantelor, de identificare a solutiei optime de finantare la un anumit moment de timp etc. Toate aceste etape si activitati devin primordiale, in contextul unor piete din ce in ce mai aglomerate, a unei concurente fara limite teritoriale, a unor resurse din ce in ce mai scumpe si mai dificil de utilizat.
In acest context asigurarea eficientei economice trebuie completata cu un alt sistem de preocupari mult mai larg si mai divers care sa vizeze performanta totala a organizatiei la toate nivelurile: managerial, strategic, operational, investitional etc.

Trecerea catre acest nou sistem apreciere practic semnifica legatura ce se stabileste intre eficienta economica si performanta economica. Din ce in ce mai multi teoreticieni si practicieni studiaza aceasta corelatie la nivel de organizatie si sistem economic.

Pentru analiza se pot utiliza sistemul comparativ intre doua sau mai multe organizatii, ca de exemplu: un rezultat economic si financiar foarte bun pe un orizont de timp mic poate sa fie rezultatul utilizarii intensive a unei resurse, care pe viitor, prin reducere sau chiar disparitie, poate contribui la scaderea performantei economice sau totale. Acest aspect a fost reflectat si de Shadbolt [1] care a analizat doua organizatii din domeniul agricol clasificate pe baza profitului operational net, dupa plata taxelor. Exemplul vine sa ilustreze faptul ca una din organizatii a optat pentru o utilizare intensiva a solului, aspect ce ia permis inregistrarea unui nivel corespunzator de eficienta economica, superior fata de celalalt caz, care a optat pentru o strategie de utilizare moderata, durabila pe termen lung care a permis mentinerea proprietatilor solului la un nivel corespunzator. Analiza stricta doar a eficientei la un anumit moment de timp, ar evidentia faptul ca prima organizatie este mai viabila din punct de vedere financiar si ar fi capabila sa dezvolte proiecte de investitii majore. Insa evaluarea consecintelor utilizarii intensive a resursei primare, solul, corelat si cu interesele unui investitor orientat pe o afacere de termen mediu si lung poate sa reflecte faptul ca, in viitor, prima organizatie va fi cea care va inregistra caderi semnificative, vis a vis de cea de a doua care va reusi sa gestioneze resursele corespunzator si sa genereze profit pe un interval de timp mult mai mare. O astfel de situatie, care se poate regasi si in alte domenii de activitate ilustreaza faptul ca desi aparent eficienta economica ridicata pe un orizont de timp ar corespunde unei performante organizationale corespunzatoare, in realitate aceste aspecte sunt independente si pot avea evolutii in sensuri complet diferite. Legatura intre eficienta si performanta nu este una de tip strict liniar si unidirectional, ci poate avea valente mult mai complexe in raport cu variabila timp.

Cercetari similare au fost evidentiate si in alte studii de specialitate[2] iar o parte din concluzii a reflectat faptul ca aceasta legatura intre eficienta si performanta economica este dependenta si de obiectivele investitorilor sau actionarilor, de orizontul de timp impus pentru analiza, de impactul social al proiectului.

Un alt aspect relevant pentru relatia intre performanta economica si eficienta economica este legat de faptul ca in cazul proiectelor de investitii, exista orientarea majora spre a implementa cele mai eficiente solutii, uneori acestea fiind chiar si cele mai ieftine alternative prin prisma efortului investitional initial. Daca domeniul de activitate al viitorului proiect este unul cu legatura directa cu progresul tehnologic este evident faptul ca solutia respectiva adoptata nu va genera performanta organizationala semnificativa.Starea economico financiara a organizatiei si sustenabilitatea economica joaca un rol esential in relatia dintre performanta economica si eficienta economica. O situatie economica precara, un flux de numerar incarcat de costuri suplimentare si un mediu economic instabil poate sa constituie un factor decisiv in selectia unei variante performante sau eficiente de proiect. Presiunea financiara, cel mai adesea, impun promotorilor de proiect adoptarea unei orientari strategice pe termen scurt in dezvoltarea investitiilor. Aceasta viziune insa, intra in contradictie cu principiile performantei economice orientate cu precadere pe termen mediu si lung.

In concluzie pot afirma ca performanta organizatiei trebuie sa devina criteriul esential al fundamentarii unui proiect, care trebuie sa includa si analizele de eficienta dar acestea sa fie corelate la nivel superior si cu celelalte mentionate anterior.

Boehlje, M. (1994), Evaluating Farm Financial Performance, Journal of the American Society of Farm Managers & Rural Appraisers. 58 (1):109-115 in Shadbolt 1998.

https://www.maf.govt.nz/mafnet/rural-nz/profitability-and-economics/performance/impediments-to-optimum-performance/impopt-23.htm

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }