QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Exemple de calcul a indicatorilor de eficienta economica, in viziune staticaExemple de calcul a indicatorilor de eficienta economica, in viziune statica


Aplicatia 1

Pentru realizarea unui proiect de investitii, un sistem tehnico-economic X organizeaza o licitatie la care participa trei firme specializate, fiecare cu propria varianta de proiect. Se cere sa se studieze ofertele iar, pe baza indicatorilor de eficienta economica a investitiilor, sa se aleaga varianta de proiect care va castiga licitatia pentru construirea noului obiectiv. Cele trei variante de proiect se caracterizeaza prin datele prezentate in tabelul 3.1:

Tabelul 3.1 Date de calcul
Nr crt

Indicator/Simbol

Unitati de masura

Varianta de proiect V1

Varianta de proiect V2

Varianta de proiect V3


Investitia totala Inv

mil.lei

Productia anuala Q

buc/ut

Cost unitar de productie c

lei/buc

Pret unitar de vanzare p

lei/buc

Durata de executie a lucrarilor de investitii d

ani

Durata de exploatare eficienta De

ani
Se prezinta in continuare calculul indicatorilor de eficienta economica, pentru cele trei variante de proiect, in viziune statica:

1. Volumul capitalului investit:

Inv1=700 mil.lei; Inv2=800 mil.lei; Inv3=750 mil.lei

Din acest punct de vedere varianta optima este aceea care presupune cel mai mic efort investitional, deci varianta de proiect V1.

2. Durata de realizare a lucrarilor de investitii d este aceeasi la toate cele trei variante de proiect (3 ani), neconstituindu-se intr-un criteriu de departajare.

3. Durata de exploatare eficienta a obiectivului de investitii: De1=14 ani; De2=15 ani; De3=15 ani. Se doreste ca aceasta durata sa fie cat mai mare, deoarece pe parcursul ei se produc efectele utile; variantele optime de proiect sunt V2 si V3.

4. Investitia specifica si productivitatea investitiei

Investitia specifica arata efortul investitional pe unitatea de produs (luand in considerare productia fizica anuala). Se urmareste, evident, minimizarea indicatorului si, in acest sens, varianta optima de proiect este 1.

Odata calculata investitia specifica, se poate determina imediat un alt indicator: productivitatea investitiei, ca fiind inversul acesteia, si care reprezinta volumul productiei obtinute la un milion lei investit. Varianta optima este cea care minimizeaza indicatorul:

Varianta optima este, ca si in cazul investitiei specifice, varianta de proiect V1.

Pentru calculul celorlalti indicatori de baza ai eficientei economice a investitiilor este necesar sa se calculeze veniturile, costurile si, respectiv, profiturile anuale corespunzatoare fiecarei variante de proiect. Pentru aceasta se vor utiliza urmatoarele relatii de calcul: venitul anual ; costurile anuale de productie ; profitul brut anual . Rezultatele calculului sunt prezentate sub forma tabelara, in continuare.


Tabelul 3.2 Calculul veniturilor, costurilor si a profitului brut

Nr crt

Indicatorul calculat

Unitate de masura

Varianta de proiect V1

Varianta de proiect V2

Varianta de proiect V3


Venitul anual

lei x 106

Costurile anuale de productie

lei x 106
Profitul brut

lei x 106
Din punct de vedere al profitului anual - considerat ca indicator de eficienta economica - varianta optima este cea care asigura profitul maxim, deci varianta de proiect V2.

5. Termenul de recuperare al investitiei

Indicatorul evalueaza perioada de timp dupa care investitia se recupereaza din profiturile cumulate. Pentru orice obiectiv investitional, aceasta perioada se urmareste a fi cat mai scurta, in cazul de fata varianta de proiect optima fiind V2.

6. Coeficientul eficientei economice a investitiei - se calculeaza ca inversul termenului de recuperare al investitiei, iar semnificatia sa economica este diferita. Pentru acest coeficient exista normative la nivelul sistemului de productie sau la nivelul unei ramuri industriale. In practica se urmareste maximizarea indicatorului.

Varianta optima de proiect este si in acest caz V2, slab departajata, insa de varianta V3 de proiect.

7. Randamentul economic al investitiei

Varianta investitionala optima este cea care maximizeaza indicatorul, deci in cazul de fata: varianta de proiect V2, dar nesemnificativ diferentiata fata de varianta de proiect V3.

8. Cheltuielile echivalente sau recalculate - arata efortul total investitional si de exploatare - ce caracterizeaza fiecare varianta de proiect.

Practic se urmareste minimizarea acestor cheltuieli, deci varianta optima de proiect este V1.Datorita faptului ca cele trei variante de proiect presupun durate de exploatare eficiente si capacitati de productie diferite, se impune departajarea proiectelor prin calcularea altor doi indicatori derivati.

8.1. Cheltuieli echivalente anuale

8.2. Cheltuielile echivalente specifice

Clei, in fiecare caz se urmareste minimizarea valorilor pentru primul indicator derivat, varianta optima de proiect este V3, iar pentru cel de-al doilea V1.

Concluzie: Valorile calculate ale indicatorilor de eficienta economica arata ca nici una dintre variante nu este superioara celorlalte din toate punctele de vedere. Variantele V2 si V3 par, insa, a se detasa. Pentru a le departaja, vom calcula indicatorii de eficienta economica ai investitiei suplimentare. Cu ajutorul lor, vom pune in evidenta avantajul economic al unui efort investitional suplimentar fata de varianta cu investitie totala minima, respectiv varianta de proiect V1.

I. Investitia specifica suplimentara

Se poate observa ca investitia specifica suplimentara a variantei V3 fata de V1 nu se poate calcula datorita faptului ca cele doua variante de proiect presupun obtinerea acelorasi productii anuale.

II. Randamentul economic al investitiei suplimentare

Concluzie: Conform valorilor investitiei specifice suplimentare ar trebui ca sistemul de productie sa se orienteze asupra variantei de proiect V2, iar conform valorilor randamentului economic al investitiei suplimentare asupra variantei de proiect V3. De obicei, decizia se adopta dupa valorile randamentului economic, care este considerat a fi cel mai sintetic indicator de eficienta economica a investitiilor. Deci, varianta de proiect preferata va fi cea de a treia.


Aplicatia 2

Exemplu de prezentare sintetica a indicatorilor de eficienta economica in cazul realizarii unui sistem de productie pentru subansambluri auto.

Tabelul 3.3 Date de calcul si rezultate

Nr. crt.

Indicator

U.m.

Varianta de proiect V1

Varianta de proiect V2


Valoarea investitiei

Din care: anul 1

anul 2

anul 3

lei x 106


Capacitatea de productie

buc x 106
Productia anuala (venituri anuale)

lei x 106
Cheltuieli anuale de productie

lei x 106
Numarul de salariati

Din care: muncitori direct productivi

buc
Profitul anual

lei x 106
Durata de functionare eficienta

ani
Investitia specifica

lei/buc

lei investitii/1leu

productie
Termenul de recuperare

ut
Coeficientul eficientei economice a investitiilor

lei profit anual/1leu investitie
Cheltuieli echivalente sau recalculate

lei/buc
Randamentul economic

lei profit net/1 leu investitConcluzie: Din calculul indicatorilor de eficienta economica efectuat, in conformitate cu prezentarea teoretica anterioara, se observa ca pentru realizarea obiectivului investitional preferata este varianta V2 de proiect (randamentul investitiei este net superior, iar ceilalti indicatori au valori superioare variantei V1 de proiect).Sistemul tehnico-economic realizat prin varianta de proiect V2, realizeaza o investitie de dezvoltare, dupa un anumit timp. In urma investitiei realizate, randamentul economic a crescut, ceea ce valideaza varianta de modernizare aleasa. Calculul indicatorilor de eficienta economica, in acest caz sunt prezentati in tabelul 3.4.

Tabelul 3.4 Rezultate privind calculul indicatorilor de eficienta economica

Nr. crt.

Indicator

U.m.

Inainte de dezvoltare

Dupa dezvoltare

Aferent dezvoltarii


Valoarea investitiei

lei x 106

Capacitatea de productie

buc x 106

Productia anula

lei x 106

Cheltuieli anuale de productie

lei x 106

Nr. salariati

Din care: muncitori direct productivi

bucProfitul anual

lei x 106

Durata de functionare

ani

Investitia specifica

lei/buc

lei investiti/1leu

productieTermenul de recuperare

ani

Coef. eficientei economice

lei profit anual/1leu investitie

Cheltuielile echivalente

lei/buc

Randamentul economic

lei profit net/1 leu investit


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }