QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Plata unui import
Plata unui import prin acreditiv documentar

Acreditivul documentar este o modalitate de plata care s-a perfectionat continuu, fiind reglementata prin reguli si uzante uniforme elaborate si raspandite in toate tarile participante la comertul international, prin Camera Internationala de Comert din Paris(UCP 83)-NOTA DE SUBSOL UCP=Uniform Customs and Practices. Aceste reglementari au fost in vigoare pana la 1 ianuarie 1994, cand au aparut o serie de modificari si precizari, prin Regulile si uzantele uniforme emise in octombrie 1993, impreuna cu Publicatiile 500 si 511 (UCP 93).
Documentele uzuale cerute prin acreditivul documentar sunt:Cererea de deschidere a acreditivului documentar
Documentul de transport depinde de modalitatea de transport aleasa
Certificatul de asigurare a marfii pe parcurs international
Factura comerciala
Certificatul de origine
Alte documente: specificatii; certificate de greutate; certificat de calitate; certificat fitosanitar, veterinar; etc.

Deschiderea propriu-zisa a acreditivului de import se efectueaza la Serviciul Acreditive din directia Internationala-Centrala.
Formularele CDA trebuie sa fie completate de catre firma in mod lizibil, numai prin dactilografiere sau procedeu automatizat (nu scrise de mana).Informatiile inscrise in formular trebuie sa fie exacte si conforme cu documentele depuse, cu clauzele din contractul extern, cu Normele si Uzantele bancare internationale, cu prevederile Regulamentului Valutar in vigoare.
Firma trebuie sa se ingrijeasca ca copia dupa contractul extern sau factura proforma sa fie conforma cu originalul prezentat sursalei; in contract /factura proforma trebuie sa se precizeze ca modalitate de plata: acreditiv documentar.
Deschiderea acreditivului de import presupune existenta in contul deschis de firma la banca a disponibilitatilor valutare necesare acoperirii valorii acreditivului si a comisioanelor aferente acestei operatiuni. Sursa de acoperire pentru deschiderea acreditivului este contul curent al firmei.
Deschiderea propriu-zisa a acreditivului documentar de import consta in:
- se analizeaza conditiile de deschidere a acreditivului din instructiunile date de ordonator
- se inregistreaza deschiderea de catre banca in evidentele Serviciului Acreditive de import
- se poate solicita constituirea unui depozit colateral in vederea acoperirii acreditivului,prin debitarea contului curent al ordonatorului
- anunta banca beneficiarului ca in favoarea acestuia s-a deschis un acreditiv documentar (acreditivul este domiciliat la banca firmei)


Dupa ce banca anunta banca exportatorului, cu care are relatii de corespondenta ca in favoarea acestuia s-a deschis un acreditiv documentar, aceasta banca il notifica pe exportator in legatura cu deschiderea acreditivului.
Firma germana verifica mai intai conditiile si clauzele din notificare si daca sunt conforme cu cele convenite in contractul de vanzare internationala depune la banca sa documentele care atesta livrarea marfii:factura comerciala, scrisoarea de trasura, documentele de asigurare,certificatul de origine(EUR1), certificat care atesta calitatea, lista de colete, toate acestea emise pe numele firmei. Documentele sunt depuse la banca dupa livrarea marfii. Banca firmei partenere efectueaza controlul primar al documentelor si conformitatea lor cu clauzele din acreditiv. In cazul in care sunt corect intocmite remite documentele de export catre Serviciul Acreditive din Directia Internationala insotite de formularul de remitere intocmit si semnat de catre beneficiarul acreditivului. Serviciul Acreditive dupa examinarea documentelor si gasirea lor in ordine intocmeste formularul corespunzator pentru remiterea documentelor spre incasare la extern.

Apoi banca exportatorului trimite documentele bancii platitoare(banca firmei) care face verificarea de fond a acestora (conform Normelor de Control a documentelor de export).Daca acestea sunt corect intocmite elibereaza documentele catre firma concomitent cu debitarea contului acestei firme. La eliberarea documentelor platite, pe factura originala si documentul de transport se mentioneaza suma platita si data la care s-a efectuat plata. Banca platitoare crediteaza contul bancii exportatorului cu suma platita pentru efectuarea importului si il debiteaza pe cel al importatorului cu aceeasi suma plus plata comisioanelor si spezelor bancare corespunzatoare.


loading...Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }