QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Aspecte particulare privind Bugetul asigurarilor sociale de stat

Aspecte particulare privind Bugetul asigurarilor sociale de stat


Bugetul asigurarilor sociale de stat este bugetul prin care se prevad si se aproba veniturile si cheltuielile sistemului public de asigurari sociale.

Procedura bugetara. Procedura bugetara privind elaborarea, adoptarea, executarea si incheierea executarii bugetului asigurarilor sociale de stat se face conform procedurii bugetare generale (prezentate anterior), cu respectarea termenelor, si cu unele particularitati.
Elaborarea proiectului anual al bugetului asigurarilor sociale de stat se face de catre Guvern, prin intermediul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (ordonatorul principal de credite pentru acest buget), pe baza propunerilor si a documentatiei Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Veniturile bugetul asigurarilor sociale de stat sunt formate din: contributiile angajatorilor si angajatilor, numite contributii sociale obligatorii. Sunt contributii sociale obligatorii orice contributii care trebuie platite, in conformitate cu legislatia in vigoare, pentru protectia somerilor, asigurari de sanatate sau asigurari sociale (art. 7 pct. 10 din Codul fiscal), respectiv:

- contributia pentru asigurarile sociale de stat

- contributia pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale .

- contributii partiale ale salariatilor si pensionarilor pentru obtinerea biletelor de tratament, din dobanzi si penalitati de intarziere, din alte surse.

De la 1 ianuarie 2005, contributia pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale este datorata de angajatori pentru persoanele fizice angajate.Cheltuielile care se efectueaza din bugetul asigurarilor sociale de stat sunt prevazute in principal urmatoarele:

- diferitele categorii de pensii de asigurari sociale (pensii pentru limita de varsta, pensii anticipate, pensii anticipate partiale, pensii de invaliditate, pensii de urmas);

- concedii si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca din cauza de boala obisnuita sau accident in afara muncii;

- concedii si indemnizatii pentru maternitate si de ingrijire a copiilor;

- ajutoare acordate asiguratilor pentru proteze si decese;
A se vedea Legii nr.5 12/2004 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2005, publicata in M.Of. nr. 1128 din 30 noiembrie 2004, cu modificarile aduse de O.U.G. nr. 139/2004, publicata in M.Of. nr. 1280 din 30 decembrie 2004.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }