QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Contabilitatea subventiilor pentru investitiiContabilitatea subventiilor pentru investitii

Subventiile pentru investitii reprezinta sume pentru acordarea carora principala conditie este ca persoana juridica beneficiara sa cumpere, construiasca sau achizitioneze active cu ciclu lung de fabricatie. Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (in diviziunea I  “VENITURI IN AVANS” – n.n.). Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.
Contabilitatea subventiilor pentru investitii se realizeaza cu ajutorul grupei de conturi 13 „Subventii pentru investitii” care tine evidenta subventiilor guvernamentale si a altor resurs 313f51d e primite pentru finantarea investitiilor, precum si a imobilizarilor primite cu titlu gratuit, detaliata in urmatoarele conturi:

131 “Subventii guvernamentale pentru investitii”

132 “Imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii pentru investitii”

133 “Donatii pentru investitii”

134 “Plusuri de inventar de natura imobilizarilor”

138 “Alte sume primite cu caracter de subventii pentru investitii”

Subventiile pentru investitii se transfera la venituri pe masura amortizarii bunurilor la care se refera. Sunt asimilate subventiilor pentru investitii imobilizarile primite cu titlu gratuit si cele constatate plus la inventar.

Aplicatie practica ilustrativa

Ilustram functionalitatea conturilor din grupa 13 “Subventii pentru investitii pe baza urmatorului exemplu ipotetic:

O societate comerciala isi adjudeca prin licitatie si incaseaza efectiv prin banca o subventie guvernamentala pentru investitii in valoare de 25.000 lei, cu care achizitioneaza un brevet la un pret negociat de 25.000 lei fara TVA si TVA 19%, care urmeaza sa fie amortizat liniar in 5 ani.

1)Inregistrarea incasarii subventiei pentru investitii:


2) Inregistrarea achizitionarii brevetului:

3) Inregistrarea amortizarii anuale a brevetului (25.000 :5 = 5000) in fiecare din exercitiile financiare [N, N+4]:4) Inregistrarea virarii anuale la venituri exceptionale a unei cote parti din subventia pentru investitii egala cu amortizarea anuala:

Se observa ca la finele celor cinci exercitii financiare in care se amortizeaza liniar brenetul finantat din subventia pentru investitii, contul 131” Subventii guvernamentale pentru investitii” se soldeaza, iar brevetul fiind complet amortizat poate fi scos din evidenta prin formula contabila:

Comentarii:

1) In ipoteza in care subventia pentru investitii acopera doar partial valoarea amortizabila a activului necorporal sau corporal subventionat, transferul subventiei la venituri, dotat in timp, se va face proportional cu cota-parte din valoarea amortizabila subventionata;

2) In caz de cedare a activului subventionat inainte de expirarea duratei normale de utilizare, partea din subventie aferenta duratei de neutilizare se va rambursa de regula, subventionatorului.

3) Functionalitatea celorlalte conturi operationale din grupa 13, subventii pentru investitii este similara cu adoptarea corespunzatoare la cazuistica concreta de adjudecare si utilizare a surselor de finantarea, a investitiilor, asimilate subventiilor guvernamentale.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }