QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Viata si opera lui John Maynard Keynes John Maynard Keynes (1883-1946)
Viata si opera lui John Maynard Keynes John Maynard Keynes

John Maynard KeynesJohn Maynard Keynes, Primul Baron Keynes de Tilton s-a nǎscut pe 5 iunie 1883  la Cambridge.A fost economist britanic ale carui idei numite economie keynesiana radicale au avut un impact major atat asupra teoriei politice si economice moderne, cat si asupra politicilor fiscale ale multor guverne. Este cunoscut in mod special pentru pledoaria sa in favoarea politicilor guvernamentale interventioniste, prin care guvernul ar folosi masuri fiscale si monetare in scopul temperarii efectelor adverse ale recesiunilor economice, crizelor economice si boom-urilor economice. Este considerat de multi economisti unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei teoretice moderne. Populara expresie lui Keynes „Pe termen foarte lung suntem toti morti” este inca citata.

1) Viata personala si de familie


John Maynard Keynes a fost fiul lui John Neville Keynes, un lector de economie de la Universitatea din Cambridge si al Adei Florence Brown, o autoare de succes si o reformista in domeniul social.A avut o legatura serioasa intre anii 1908 si 1915 cu pictorul Duncan Grant membru al grupului Bloomsbury. A continuat sa il sustina financiar pe Grant pe parcursul intregii vieti a acestuia. Keynes a intalnit-o in octombrie 1918 pe Lydia Lopokova, o binecunoscuta balerina rusoaica. Cei doi s-au casatorit si din cele mai multe relatari reiese ca cei doi au avut parte de un mariaj fericit. Din motive medicale, cei doi nu au putut avea copii.

Keynes a fost in cele din urma un investitor de succes, construindu-si o avere privata substantiala. A fost aproape ruinat in urma crahului bursier din 1929, insa si-a recuperat intr-un timp scurt averile.

De-a lungul vietii i-a placut sa colectioneze carti, de exemplu colectionand si protejand multe dintre lucrarile lui Isaac Newton. A fost interesat de literatura in general si de drama in special, sprijinind financiar teatrul Cambridge Arts, ceea ce a permis institutiei sa devina, cel putin pentru un timp, o mare scena britanica din afara Londrei.Keynes a avut o reputatie de temut ca participant la discutii talentat, iar Friedrich von Hayek a refuzat cu diferite ocazii sa discute personal probleme economice cu el. Totusi, dupa ce a citit cartea lui Hayek, The Road to Serfdom Keynes a afirmat Dupa parerea mea este o carte mare. Moral si filosofic sunt de acord cu ea aproape in intregime: si nu numai de acord cu ea, ci de acord pe deplin. Hayek a afirmat despre Keynes ca acesta a crezut despre el ca este inca in mod fundamental un liberal englez clasic si ca nu a fost foarte constient de cat de mult s-a indepartat el de liberalul englez clasic. Ideile lui de baza erau inca cele ale libertatii individuale. El nu s-a gandit destul de sistematic, pentru a vedea conflictele. Bertrand Russell l-a numit pe Keynes cea mai inteligenta persoana pe care a intalnit-o vreodata, comentand: De fiecare data cand am discutat cu Keynes am simtit ca mi-am luat viata in maini.


2)EducatiaKeynes a beneficiat de o educatie aleasa la institute de elita cum ar fi Eton unde a studiat matematica, clasicii si istoria si la King's College din Cambridge unde a studiat matematica, insa fiind interesat de politica a studiat domeniul economiei, avandu-i ca profesori pe Arthur Cecil Pigou si pe Alfred Marshall.


3)Opera si preocuparile lui KeynesKeynes a fost conducator de discutii la reforma sistemului monetar mondial in Bretton Woods (1944), nu a putut insa sa se opuna pozitiei americanului Harry Dexter White. Printre altele – in memoria lui Silvio Gesells – el a adus in discutie o moneda de circulatie internationala pe nume Bancor.

In mod special, numele sau este asociat de cele mai multe ori cu teoria sa economica, respectiv cu recomandarea sa vehementa, aceea ca statul sa se implice in evenimentele economice, asemeni teoriei lui Bobzien. Conform lui Keynes, statul trebuie sa intrebuinteze masuri politico-fiscale si monetare, pentru a slabi efectele provocate de recesiuni si boom-uri. In timpuri grele economia este sprijinita printr-o politica fiscala expansiva, iar somajul este redus. In timpuri de prosperitate trebuie reduse deficitele acumulate, prin economisiri crescute (surplus saving). Fluctuatiile economiei ar putea fi astfel ameliorate.

Ideile sale au pus fundamentul keynesianismului de astazi si au fost dezvoltate in decursul timpului de economisti ai scolii keynesiene, desi in prezent, pentru explicarea efectelor pe termen lung sunt judecate cu scepticism.De fapt, mesajul operelor sale este acela ca, ideile microeconomice pot fi complet false in contextul macroeconomic. Din punct de vedere al continutului, Keynes are o incredere speciala in puterea de conducere a conjuncturii interne.
4) Opere  • Consecintele(urmarile) economice ale pacii - The Economic Consequences of the Peace despre care ziarul londonez „The Times” afirma ca este”cea mai insemnata scriere de pana acum asupra urmarilor razboiului”
  • Tratat asupra probabilitatilor-Treatise on Probability (1921),lucrare”declarat filosofica”,singura de astfel scrisa intre 1906-1912,revazuta in 1920 si publicata in 1921;
  • Tratat de reforma monetara-Tract on Monetary Reform ,unde analizeaza fenomenele monetare de dupa primul razboi mondial;
  • Tratat despre bani - Treatise on Money ,lanseaza o noua formulare a teoriei asupra banilor;
  • Teoria generala a folosirii mainii de lucru,a dobanzii si a banilor - The General Theory of Employment, Interest and Money ,tradusa in limba romana in anul 1970;a revolutionat stiinta economica sustinand finantarea prin deficit bugetar ca pe o cale de a pune capat Marii Crize.

Istoric, filosof, economist si demnitar, Keynes a fost dominat de epoca, de interesele marii oligarhii financiare si ale superputerilor; a gandit in spiritul vremii si a militat pentru conservarea si perpetuarea “mediului” sau social-politic si spiritual; a actionat toata viata in conformitate cu crezul sau filosofic si moral, care, in esenta se caracterizeaza prin metafizica si idealism, prin subiectivism si psihologism si prin positivism si empirism.


Opera sa rǎmane insa o mare experientǎ pentru spiritele ispitite de cautarea adevǎrului, a sensului existentei si cunoasterii umane.


Moare la 21 aprilie 1946 la Tilton in Anglia.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }