QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate economie

Integrarea si globarizarea
( sperantele de reducere a marilor decalaje dintre tarile bogate si sarace.
Dupa opiniile unor economisti procesul de internationalizare a economiei a parcurs doua faze, in prezent aflandu-se in cea de a treia faza. Prima faza s-a derulat in primele trei decenii ale perioadei postbelice, concentrandu-se printr-o dezvoltare a schimburilor dintre economiile tarilor lumii, care isi pastreaza caracterul lor national. Cea de-a doua faza, specifica perioadei 1970-1990, de transnationalizare, se caracterizeaza prin aparitia de fluxuri de investitii straine. Ani ’90 marcheaza inceputul unei noi faze denumita economia fara frontiere sau econmia globala, caracterizata si prin existenta unor fluxuri de transfer tehnic si informational la scara planetara.Globalizarea, ca fenomen dominant al economiei mondiale , este un proces in salturi, declansat de competitia si concurenta dintre principalii poli ai puterii economice internationale, care cuprinde toate laturile vieti economice. La baza acestui proces se afla o serie de factori economici, tehnici, sociali-politici etc. , care actioneaza simultan si intercolerat la nivel international, regional si national. La nivel international actioneaza noile tehnologii performante, expansiunea ramurilor industriale moderne, ascensiunea sectorului de servici, reducerea sau inlaturarea barierelor nationale in procesul derularii fluxurilor internationale de bunuri, servicii, tehnologie si capital. La nivel regional, se constata tendinta de concentrare a activitatii economice in trei principale regiuni, respectiv America de Nord, Europa Occidentala si Asia. Nivelul national vizeaza extinderea sectorului privat si a pietei, deschiderea lor spre exterior.


Globalizarea economica reprezinta stadiul in care a ajuns procesul real, pozitiv si de lunga durata, de dezvoltare a internationalizarii economiei, de mondializare a schimburilor si interdependentelor economice dintre economiile nationale si statele lumii contemporane.
Gradul de integrare economica globala se masoara prin:
( cresterea comertului mondial in raport cu cea a productiei mondiale.
( cresterea accesului la pietele de capital.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }