QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Stingerea si urmarirea rentei viagereSTINGEREA SI URMARIREA RENTEI VIAGERE

1 Stingerea rentei viagere.

1.1 Enumerarea cauzelor de stingere a rentei viagere.


Renta viagera se stinge prin:a) moartea celui in favoarea caruia s-a constituit;

b) rascumparare; si

c) alte cauze.

1.2 Stingerea rentei viagere prin moartea celui in favoa­rea caruia s-a constituit.


In aceasta privinta se impun urmatoarele precizari:

a) daca renta viagera s-a constituit in favoarea credirentierului, aceasta se va stinge odata cu decesul acestuia; se spune ca "renta moare odata cu rentierul'. Daca debirentierul moare inaintea credirentierului, renta viagera va fi platita de catre mos­tenitorii debirentierului, iar daca debitorul il ucide pe credirentier, nu va fi "scutit' de renta, el urmand a o plati in continuare pe perioada cat i s-ar fi acordat, in functie de varsta si starea sanatatii defunctului;

b)    daca renta s-a constituit in favoarea debirentierului ori in favoarea unui tert, stingerea opereaza la moartea acestora. in situatia in care credirentierul predecedeaza, renta trece asupra mostenitorilor sai;

c) daca renta este constituita in favoarea mai multor per­soane, partile pot decide ca in cazul mortii unuia dintre benefi­ciari, cuantumul ei sa ramana acelasi. Ea se va stinge cand toti beneficiarii au decedat.

1.3 Stingerea rentei prin rascumparare.


Potrivit dispozitii­ lor C. civ., "Conventiile legal facute au putere de lege
intre partile contractante'.

Aici isi gaseste explicatia faptul ca cel ce constituie renta nu se poate libera de plata ei prin ram­bursarea capitalului si renuntand la restituirea datoriilor platite, pentru ca, potrivit dispozitiilor art. 2252 C. civ.: "infiintatorul renditei nu poate sa se elibereze de plata ei, oferind inapoierea capitalului si renuntand la restituirea anuitatilor platite, oricat de lunga ar fi viata acelor in a caror favoare s-a infiintat rendita si oricat de oneroasa fie prestatia renditei'.

Totusi, credem ca daca renta s-a constituit printr-un contract de donatie intre vii, donatorul o poate rascumpara. in contractul de renta viagera poate fi inserata chiar clauza potrivit careia credirentierul poate rascumpara renta.

1.4 Alte cauze de stingere a rentei viagere.


In aceasta categorie intra:

lipsa persoanei sau persoanelor in favoarea careia (carora) s-a constituit renta viagera;

revocarea rentei constituite cu titlu gratuit pentru cauza de ingratitudine;

stingerea rentei viagere prin prescriptie;

stingerea rentei viagere prin novatie etc.

1.5 Efectele stingerii rentei viagere.


Datoriile rentei via­gere se infatiseaza a fi fructe civile care se dobandesc, potrivit legii, "zi cu zi', de unde concluzia potrivit careia, in momentul stingerii acesteia, de regula se stabileste contul credirentierului in functie de numarul zilelor scurse.

Calculul acestor zile se face astfel: ziua in care s-a incheiat contractul (dies a quo) nu se ia in calcul.

Ziua in care moare credirentierul, de asemeni, nu se ia in calcul. in primul caz, pentru ca renta incepe sa produca efecte la expirarea zilei in care s-a incheiat contractul, iar, in cel de al doilea caz, pentru ca ziua mortii credirentierului este considerata pentru curgerea rentei viagere ca o zi neterminata.

1.6 Proba stingerii rentei viagere.


Sarcina probei stingerii rentei viagere incumba debirentierului, cu deosebire in situatia in care stingerea are drept cauza prescriptia.

Cu privire la mijloacele de proba trebuie precizat ca se aplica dreptul comun probator, daca legea nu contine dispozitii spe­ciale in aceasta privinta.

Cand in discutie este problema existentei credirentierului, debirentierului ori a tertilor beneficiari, un rol important in plan probatoriu il au actele de stare civila si certificatele corespunza­toare lor.

2 Urmarirea rentei viagere de catre creditori.


Renta viagera, indiferent ca a fost constituita cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, poate fi urmarita de creditorii credirentierului. In cazul in care renta a fost constituita cu titlu gratuit, ea poate fi declarata neurmaribila prin conventia partilor (art. 2253 C. civ.).

Cu toate acestea, o astfel de renta va putea fi urmarita pentru datorii de alimente, chirie sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.

Renta viagera constituita cu titlu oneros nu poate fi declarata neurmaribila, deoarece reprezinta echivalentul bunului transmis sau a sumei de bani instrainate, astfel ca dreptul de gaj general al creditorilor chirografari asupra patrimoniului credirentierului debitor nu sufera nici un fel de modificare.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }