QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Trasaturile actiunii penale si ale actiunii civileTrasaturile actiunii penale si ale actiunii civile


Avand in vedere obiectul sau specific, precum si cadrul legal in care se desfasoara, actiunea penala se manifesta prin trasaturi particulare ce o diferentiaza de alte actiuni judiciare. Cele mai importante trasaturi caracteristici ale actiunii penale sunt urmatoarele:actiunea penala apartine statului intrucat numai statul stabileste prin norme juridice incriminatoare faptele care constituie infractiuni si sanctiunilor aplicabile in cazul savarsirii acestora si numai statul are dreptul de a actiona impotriva celor care au savarsit fapte prevazute de legea penala. Dreptul de a trage la raspundere penala apartine statului care il incredinteaza spre exercitare procurorului si, in anumite cazuri, instantei. actiunea penala este obligatorie prin aceea ca punerea in miscare si exercitarea sa constituie o datorie de serviciu a organului judiciar si este obligatorie ori de cate ori sunt indeplinite conditiile raspunderii penale. Aceasta trasatura este consecinta directa a principiului oficialitatii care calauzeste intreaga activitate procesual penala. actiunea penala este indisponibila, in sensul ca odata pusa in miscare actiunea penala, ea nu mai poate fi oprita si nici limitata de cel care a declansat-o; ea nu mai depinde de vointa organului care o exercita, ci va continua pana la solutionare. In cazurile in care punerea in miscare a actiunii se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate, aceasta poate renunta la actiune, dar renuntarea sa nu echivaleaza cu un act de dispozitie a partii asupra actiunii, ci cu o indeplinire a conditiei sub care statul a renuntat anticipat, prin norma juridica incriminatoare, la actiune.Act.pen.epers.intr.si rasp.penala e pers.; ea se indreapta numai imp.pers.care a luat parte la sav. unei infractiune.

Act.pen.e indiv.intrucat ea se indreapta, in mod obligatoriu, imp.tut.particip.la infr.care raspund penal, nefiind posibila restrangerea ei numai cu priv.la unii dintre part.

Trasaturile actiunii civile

Act.civ.exer.in cadrul proc.pen. prez.trasat.specifice proc.civil, dar imprumuta si unele elemente din trasaturile actiunii penale, in special elemente de oficialitate, prin derogare de la principiul disponibilitatii aplicabil in procesul civil. Trasaturile caracteristice actiunii civile desfasurate in procesul penal sunt urmatoarele: actiunea civila apartine persoanei care a suferit un prejudiciu prin infractiune, in sensul ca aceasta persoana este singura care poate cere repararea acestui prejudiciu, fie in cadrul procesului penal, fie in cadrul procesului civil.

Exista insa si unele sit.in care org.jud.penale act.din oficiu, promovand sau solut.act. civila fara o manifestare de vointa a persoanei prejudiciate.

Act.civ.este facultativa, prin aceea ca promovarea acestei actiuni nu este obligatorie, ci este lasata la latitudinea persoanei vatamate.

Act.civ.este patrim. intrucat rasp.civ.ete patr.ea poate fi indreptata nu numai impotriva pers.care prin fapta sa a produs prejudiciul ci si impotriva persoanei care raspunde conform legii civile pentru fapta altuia.

actiunea civila este divizibila, in sensul ca ea poate fi indreptata  impotriva tuturor celor care raspund din punct de vedere civil pentru prejudiciul cauzat sau numai impotriva unora dintre ei, pentru ca rasp. acestor pers. este solidara.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }