QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Notiunea de drept constitutional si cea de institutii politiceNotiunea de drept constitutional si cea de institutii politice


Disciplina de studiu drept constitutional si institutii politice isi propune sa analizeze ramura dreptului unitar roman alcatuita din normele juridice cu forta juridica suprema prin care sunt reglementate relatiile sociale fundamentale ce apar in stransa legatura cu fenomenul puterii de stat, precum si actiunea acestor norme in viata institutiilor si autoritatilor publice. Vom explica deci notiunile cu care opereaza disciplina de studiu si vom preciza specificul catorva din categoriile juridice generale (norma juridica, raport juridic, izvor de drept) care se aplica in materia dreptului constitutional.Dreptul romanesc se prezinta ca un ansamblu sistematizat de norme juridice, cuprinzand mai multe ramuri de drept, precum dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul civil, dreptul penal etc.

Ramura principala a dreptului romanesc este dreptul constitutional care prin normele sale consacra si ocroteste cele mai importante valori economice, sociale si politice.

In procesul aparitiei si dezvoltarii dreptului, ca unul din principalele mijloace de realizare a intereselor si vointei guvernantilor, ramura dreptului constitutional se cristalizeaza mult mai tarziu si anume o data cu aparitia primelor constitutii scrise din lume.

Dreptul constitutional, ca disciplina stiintifica si ca ramura de drept de sine statatoare, a aparut mai tarziu, desi anumite reguli juridice legate de domeniul sau au existat cu multa vreme inainte.

Desi nu s-a delimitat intr-o ramura separata, cum s-au conturat dreptul civil sau dreptul penal, norme referitoare la puterea politica, la institutiile de conducere a societatii si la felul in care functioneaza au aparut odata cu statul, fie ca ele au fost scrise sau nescrise.

Dreptul constitutional incepe sa se afirme ca o ramura de drept aparte in sistemul de drept odata cu elaborarea primelor constitutii scrise, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, odata cu aparitia elementelor democratice in organizarea de stat si cu afirmarea unor libertati cetatenesti.

Prima catedra expres denumita 'drept constitutional' s-a creat la Ferrara in 1797. In Franta, prima catedra de drept constitutional s-a creat in 1834, la Paris.

In tara noastra, dreptul constitutional s-a predat initial impreuna cu dreptul administrativ, sub denumirea de drept public, dar la 1864 A. Codrescu isi intituleaza cursul publicat 'Dreptul constitutional', iar la 1881 la Braila apar 'Elemente de drept constitutional' de Christ I. Suliotis. Conceptul de drept constitutional se considera incetatenit prin predarea (si publicarea) la Facultatea de drept din Iasi a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Stere (1910) si la Facultatea de drept din Bucuresti a cursului de Drept constitutional al profesorului Constantin Dissescu (1915).

Denumirea de drept constitutional, data atat ramurii de drept cat si disciplinei stiintifice care o cerceteaza, s-a mentinut, cu exceptia unei scurte perioade si se mentine si astazi in tara noastra.

In definirea dreptului constitutional ca ramura a dreptului unitar existent intr-un stat, va trebui sa observam ca exista o diversitate de pareri.

Definitiile date au elemente comune dar si unele nuante specifice. In acest sens, trebuie sa observam ca unele definitii includ drepturile si libertatile omului si cetateanului, altele nu. Retinem in acest sens ca unii considera ca dreptul constitutional reglementeaza relatiile sociale ce apar in procesul organizarii si exercitarii puterii, altii ca organizarea puterii se cuprinde in exercitarea puterii, in timp ce altii sustin ca relatiile sociale reglementate de dreptul constitutional sunt cele care apar in infaptuirea puterii.

Vom defini astfel dreptul constitutional ca acea ramura a dreptului unitar formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii statale a puterii.

Constitutia este o parte a dreptului constitutional, e drept cea mai importanta, dar drept constitutional exista chiar si acolo unde nu exista o constitutie, sfera sa normativa fiind firesc mult mai larga decat cea a constitutiei. Se impune precizarea si a conceptului de institutii politice si, desigur, a corelatiei cu dreptul constitutional. Aceasta pentru ca, asa cum rezulta chiar din titlu, vom studia la aceasta disciplina nu numai normele de drept constitutional, cu ansamblul de probleme colaterale, ci si institutiile politice.

Pentru disciplina noastra, prezinta interes institutiile relative la putere. Astfel determinate, institutiile politice cuprind organele insarcinate sa realizeze puterea politica si normele privitoare la aceasta realizare, precum presedintele Romaniei, primul ministru, Parlamentul etc.

Vom studia deci, alaturi de institutiile oficiale, stabilite prin Constitutie si institutiile de fapt, precum partidele politice si grupele de presiune, daca nu in complexitatea lor, macar in masura in care privesc exercitiul puterii politice.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }