QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Izvoarele juridice ale dreptului procesual penalIzvoarele juridice ale dreptului procesual penal


Esenta

Interpretarea normelor juridice procesual penale

Aplicarea legii procesual penale in spatiu si timp


Notiunea de izvor al dreptului poate fi dreterminata in sens material si in sens formal.
In sens material prin izvor de drept intelegem conditiile materiale de existenta ale societatii. Formele specifice in care se exprima vointa poporului constituie izvorul formal sau juridic ale dreptului.

Sunt izvoare juridice ale dreptului procesual penal Constitutia Romaniei, Codul de procedura penala, Codul penal, Codul de procedura civila, Codul civil, legile de organizare judiciara precum si alte legi care au modificat Codul de procedura penala precum: legea nr. 92/1oct.1992, legea 142/24iulie 1997, legea 7/1993, legea 32/1990, legea 45/1993, legea 281/203.


Interpretarea normelor juridice

Din punct de vedere al subiectului care face interpretarea ea poate fi:

a.      Legala – cea pe care o face legiuitorul

b.     Judiciara – cea pe care o fac organele judiciare

c.      Doctrinara (stiintifica) – denumita si interpretare neoficiala

Din punct de vedere al metodelor folosite distingem intre:

a.      Interpretare gramaticala

b.     Interpretare sistematica

c.      Interpretare logica sau rationala


Aplicarea legii procesual penale in spatiu si timp

Pentru aplicarea scopului legii penale aceasta trebuie sa se aplica deopotriva tuturor cauzelor penale aflate spre rezolvare in fata organelor judiciare romane.Acest mod de aplicare a legii procesuale penale in spatiu si timp da continut principiului suveranitatii statului roman.a. Unul dintre cele mai importante principii este principiul teritorialitatii. Potrivit lui actele procedurale au in principiu eficienta juridica numai daca sunt realizate in conformitate cu legea procedurii penale de la locul efectuarii lor, fapt ce se exprima in adagiul „Locus regit actum”.

In vederea realizarii anumitor deziderate de ordin politic precum si in scopul reprimarii criminalitatii pe plan international de la acest principiu au fost instituite si anumite exceptii.

Fundamentarea juridica a acestor exceptii se gaseste in conventiile internationale, privint imunitatea de jurisdictie, precum si in dispozitiile legii penale referitoare la asistenta juridica internationala.

Exceptii de la principiul teritorialitatii:

Unele acte procedurale sunt efectuate intr-o tara straina cu respectarea legislatiei acelei tari si vor produce efecte juridice intr-un proces penal ce se desfasoara in tara noastra. O astfel de exceptie o intalnim in cazul comisiei rogatorii prin care actul procedural indeplinit intr-o tara straina, potrivit legii acelei tari va fi valabil si in fata organelor judiciare romane.

b.La cererea organului solicitant (organele judiciare romane) organul solicitat aplica normele procesuale romane cu ocazia efectuarii unui act procedural in strainatate.

Martorul ascultat in strainatate sau martorul caruia i se ia declaratia in strainatate va fi ascultat dupa normele ronane.

c.O alta exceptie – cazul comisiei rogatorii internationale pasive.  In cazul recunoasterii hotararilor penale pronuntate in strainatate de catre organele judiciare straine, conform normelor straine si pe teritoriu strain

imprejurare in care hotararile penale produc efecte pe teritoriul statului nostru.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }