QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Extradarea. Consideratii generale.
Extradarea. Consideratii generale


 Declaratia de la Philadelphia din 1776, precum si Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului de la 26 august 1789, adoptata in Franta,  au consacrat noi principii, pornind de la acela ca oamenii se nasc liberi si egali, pana la principiul potrivit caruia nimeni nu poate fi acuzat, arestat sau detinut, in afara cazurilor determinate prin lege si dupa formele prescrise de aceasta.

„Extradarea este una din formele cooperarii  judiciare internationale in materie penala, putand fi definita ca fiind procedura prin care un stat suveran (statul solicitat) accepta sa predea unui alt stat (statul solicitant)  o persoana care se afla pe teritoriul sau si care este urmarita penal sau trimisa in judecata pentru o infractiune ori este cautata in vederea executarii unei pedepse in statul solicitant.


In cadrul politicii de cooperare internationala, tara noastra intretine relatii diplomatice si consulare cu numeroase state.

Pentru a asigura un cadru juridic corespunzator relatiilor sale internmationale, Romania a devenit parte la peste 3500 de tratate din care un procent ridicat priveste asistenta juridica in cauzele civile si penale.

Cooperarea judiciara internationala in materie penala constituie o expresie a colaborarii intre statele suverane, colaborarea menita sa consolideze solidaritatea internationala in lupta contra criminalitatii.

In acceptiunea larga a termenului de cooperare internationala in materie  penala, potrivit art. 1, alin 1, din Legea 302/2004, cuprinde: extradarea, predarea in baza unui mandat european de arestare, transferul de proceduri in materie penala, recunoasterea si executarea hotararilor, transferarea persoanelor condamnate, asistenta judiciara in materie penala si alte forme de cooperare.Florin Razvan RADU, De la extradare la mandatul european de arestare. O privire istorica si juridica”,revista  „Dreptul”, nr. 2/2006


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }