QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Introducere in studiul dreptului
Introducere in studiul dreptului1. Acceptiunile notiunii de drept


Notiunea de drept se foloseste in 2 sensuri:

O prima acceptiune o reprezinta dreptul in sens obiectiv sau pozitiv, iar o a doua varianta este cea a dreptului in sens subiectiv.


Dreptul obiectiv sau pozitiv reprezinta totalitatea reglementarilor juridice existente la un anumit moment dat intr-un anumit stat.

Dreptul in sens subiectiv, este o prerogativa, o posibilitate a individului de a avea o anumita conduita sau de a pretinde altora o anumita conduita, iar in cazul nerespectarii dreptului se va apela la forta de constrangere a statului.


Exemplu: dreptul de proprietate, dreptul de sanatate, dreptul la viata, dreptul de creanta etc.


Exista totusi si o a treia acceptiune a dreptului, aceea in care poate fi vazut ca o stiinta.


2. Norma juridica


Reprezinta o regula de conduita generala, impersonala si obligatorie emisa de stat prin intermediul puterii publice competente ( de obicei Parlament puterea legiuitoare ) si care va fi respectata de bunavoie de subiectii carora li se adreseaza, iar in cazul in care nu va fi respectata ea va fi adusa la indeplinire prin intermediul fortei de constrangere a statului.


Exemplu: in anumite circumstante ( de loc, de persoane ) daca se procedeaza intr-un anumit fel - uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 10 ani.


Institutia juridica - reprezinta o grupare de norme juridice unite pe criteriul unui obiect comun de reglementare.


Exemplu: institutia contractului , institutia dreptului de proprietate , institutia impozitului, institutia libertatilor fundamentale etc.


Ramura de drept - reprezinta o grupare de institutii juridice unite pe criteriul unui obiect comun de reglementare si a unei metode comune.


Exemplu: drept civil, drept penal, drept comercial, drept fiscal, drept international etc.


Sistemul dreptului


Cunoaste mai multe diviziuni:


- intern- international: a) public

b) privat


a) Dreptul international public reglementeaza raporturile intre state, sau intre acestea si anumite organizatii internationale, sau raporturile intre aceste organizatii internationale.b) Dreptul international privat reglementeaza raporturi de drept privat in general, care contin un element de extraneitate ( un element strain ).


Dreptul intern are doua subdiviziuni:

drept public

drept privat


Ramurile dreptului public se caracterizeaza prin faptul ca reglementeaza raporturi juridice de putere, la randul sau caracterizate prin subordonarea unei parti fata de o alta parte.
Dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul financiar si fiscal, dreptul penal, dreptul procesual ( reglementeaza modul de desfasurare a judecatii; procesual penal si civil ) sunt ramuri ale dreptului public.


Dreptul privat se caracterizeaza prin raporturi guvernate de principiul egalitatii juridice a partilor.


  1. Raportul juridic

Raportul juridic este intotdeauna o relatie sociala, adica o relatie intre oameni, reglementata de normele juridice.
  1. Mari sisteme de drept in lumea contemporana

Exista trei mari sisteme de drept:

1. Marele sistem de drept romano-germanic ( marele sistem de drept continental ) este aplicabil in toata Europa continentala, dar si in America de Sud, in tari din Orientul Apropiat, in SUA doar in Lousiana, in Canada in provincia Quebec.

Acest mare sistem de drept are la baza dreptul roman si s-a dezvoltat pe doi piloni: dreptul francez si dreptul german ( mai ales dreptul civil ).

Principalul izvor de drept este legea.


2. Marele sistem de drept anglo saxon ( common law ) a aparut pe baza de cutume sau de obiceiuri in Anglia, iar ulterior s-a dezvoltat un alt izvor de drept, care este precedentul judiciar ( jurisprudenta sau practica judiciara ).  1. Pozitia dreptului afacerilor in sistemul de drept

Dreptul afacerilor este o materie interdisciplinara care cuprinde mai multe elemente de drept civil. Acesta din urma are un rol de drept comun ( ori de cate ori nu exista norme juridice, reglementari legale pentru o anumita situatie data se vor aplica normele dreptului civil sau principiile dreptului civil ).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }