QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate drept

Drepturile creditorilor cu privire la partajul succesoralDrepturile creditorilor cu privire la partajul succesoralIn materie de imparteala legiuitorul a creat o modalitate juridica speciala de prevenire a fraudelor pe care copartasii le‑ar putea savarsi in dauna creditorilor lor si anume "interventia la partaj".

Potrivit art. 1156 alin. (2) C.civ. "Creditorii personali ai mostenitorilor si orice persoana ce justifica un interes legitim pot sa ceara partajul in numele debitorului lor, pot pretinde sa fie prezenti la partajul prin buna invoiala sau pot sa intervina in procesul de partaj."Spre deosebire de actiunea pauliana care are un caracter curativ interventia (opozitia) la partaj are un caracter preventiv.

Interventia la partaj se realizeaza prin manifestarea intentiei credito­rului oricaruia dintre copartasi de a lua parte la imparteala, indiferent ca se efectueaza prin buna invoiala sau pe cale jude­catoreasca.

Dreptul de interventie se poate exercita printr‑o declaratie formala in acest sens sau prin orice act din care rezulta neindoielnic intentia creditorului de a participa la imparteala.

In cazul partajului judiciar, opozitia va imbraca forma cererii de interventie voluntara accesorie.

Interventia la partaj poate fi facuta cat timp imparteala nu este definitiva.

Daca creditorul a facut cerere de interventie inainte de terminarea partajului, copartasii sunt obligati sa il cheme spre a asista la partaj, indiferent daca acesta se face prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca.

Creditorul intervenient are dreptul sa supravegheze regularitatea operatiu­nilor impartelii, exercitand drepturile procesuale pe care legea i le ofera atunci cand intervine in cadrul unui partaj judiciar, dar nu poate pretinde ca imparteala sa se faca potrivit intereselor sale.

In sfarsit, interventia la partaj are si efectul unei masuri asiguratorii, indis­ponibi­lizand bunurile succesorale care intra in lotul copartasului debitor.

In cazul pluralitatii de creditori, interventia produce efecte numai in favoarea creditorului intervenient, afara numai daca creanta este solidara sau daca obligatia este indivizibila.

Creditorii pot solicita revocarea partajului fara a fi obligati sa dovedeasca frauda copartasilor numai daca, desi au cerut sa fie prezenti, partajul s-a realizat in lipsa lor si fara sa fi fost convocati. In toate celelalte cazuri, actiunea in revocarea partajului ramane supusa dispozitiilor art. 1562 C.civ. care reglementeaza actiunea revocatorie de drept comun.

Cu partajul fraudulos facut in lipsa creditorului intervenient este asimilata si imparteala facuta in graba pentru a impiedica exercitarea dreptului de opozitie.

Impotriva unei imparteli simulate creditorul va putea folosi actiunea in constatarea simulatiei impartelii.

Din bunurile mostenirii atribuite la partaj, precum si din cele care le iau locul in patrimoniul mostenitorului, creditorii mostenirii vor fi platiti cu preferinta fata de creditorii personali ai mostenitorului.

Tot cu preferinta sunt platiti si legatarii cu titlu particular ori de cate ori obiectul legatului nu consta intr-un bun individual determinat.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }