QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

ExtradareaInstitutia extradarii in dreptul roman apare de la sfarsitul secolului al XIX - lea.
Recent Romania a cerut extradarea unor ofiteri taiwanezi de pe nava " Maersk - Dubai", acuzati de uciderea a trei pasageri clandestini romani, pe care i-a abandonat pe mare, in apele teritoriale canadiene. Cererea a fost fundamentata pe un tratat incheiat intre Marea Britanie si Romania, datand inca din anul 1893, in baza caruia Canada este considerata parte a Commonwelth- ului.
Insa cele mai elocvente izvoare despre institutia extradarii sunt cele de la inceputul secolului XX, respectiv Constitutia Regatului Romaniei din 1923, unde, in Titlul II, art. 32 se spune: " Extradarea refugiatilor politici este oprita".


La 20 aprilie 1929 se semneaza un Protocol privind considerarea infractiunilor de falsificare de moneda ca infractiuni de drept comun, in ceea ce priveste extradarea, iar la 3 mai 1930 Regele semneaza Decretul 1460 privind promulgarea legii privind ratificarea Protocolului.
Codul Penal din 1936, denumit si Codul Penal Carol al II-lea, stipuleaza, in capitolul IX, articolul 634, aliniatele 1-6 conditiile de fond, conditiile privitoare la infractiune, pedeapsa si cu privire la urmari.
Codul penal roman din 1968, in articolele 6 si 9 are reglementari privitoare la extradare.
Astfel, potrivit art. 6 alin. 2, " Pentru infractiunile indreptate impotriva intereselor statului roman sau contra unui cetatean roman, infractorul poate fi judecat si in cazul in care s-a obtinut extradarea lui". In art. 9 denumit " Extradarea" se prevede ca aceasta se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate si, in lipsa acestora, in temeiul legii.
Prima lege privind extradarea este Legea nr. 4/1971

Constitutia Romaniei din anul 1991, in articolul 19, aliniatele 1 si 2 stipuleaza: " Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania" si " Cetatenii straini si apatrizii pot fi extradati numai in baza unor conventii internationale sau in conditii de reciprocitate"
Parlamentul Romaniei a ratificat si a fost publicata in Monitorul Oficial, partea I, la data de 14.05.1997, Conventia europeana de extradare, din 13 decembrie 1957, precum si cele doua protocoale aditionale la aceasta, din 1975 si 1978.
Doamna profesoara Rodica-Mihaela Stanoiu spunea:
"Extradarea apare ca un act bilateral ce intervine intre doua state: unul pe teritoriul caruia se afla infractorul refugiat si caruia i se adreseaza cererea de extradare ( statul solicitat ) si altul care este interesat in pedepsirea infractorului si care adreseaza in acest scop cererea de extradare (statul solicitant ). Prin finalitatea sa, extradarea este deci un act de asistenta judiciara internationala in materie penala, prin care un infractor este transferat dintr-un stat in altul pentru a fi tras la raspundere pentru infractiunea savarsita." (1 )
Romania a incheiat conventii de asistenta juridica cu mai multe state, si anume: Albania, Algeria, Belgia, Bulgaria, Republica Populara Democrata Coreeana, Cuba, Franta, Germania, Grecia, Italia, Maroc, Mongolia, Polonia, Rusia, Siria, Tunisia, Turcia, Ungaria.
Cel de-al VIII-lea Congres al Natiunilor Unite pentru prevenirea crimei si tratamentul delicventilor a aprobat tratatul tip extradare. Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat acest Tratat prin Rezolutia nr. 45/116 din 14 septembrie 1990, invitand statele membre sa colaboreze, in cadrul unor aranjamente bilaterale si multilaterale, in vederea intaririi masurilor de prevenire a criminalitatii si de intarire a procesului de justitie penala. ( 2 )
-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- -------1. Stanoiu, Rodica Mihaela - " Asistenta juridica internationala in materie penala" ( Bucuresti, Editura Academiei R.S.R., 1977, pag.99)
2.Boroi, Alexandru - " Drept penal. Parte generala", Ed. All Back, Bucuresti, 2000, pag. 59


In anul 2001, vrand sa-si alinieze legislatia cu cea europeana, Parlamentul Romaniei a promulgat Legea nr. 296 din 7 iunie (2001) privind extradarea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 326/18.06.2001.


2. ANALIZA EXTRADARII

Legea nr. 296/2001 este structurata in sase capitole, fiecare capitol fiind la randul sau impartit in sectiuni.
Capitolul I reglementeaza obligatia de a extrada, preeminenta dreptului international si declaratia de reciprocitate.

Referitor la obligatia de a extrada, art. 1 din lege prevede ca Romania accepta sa predea, la cererea de extradare a unui stat, persoanele aflate pe teritoriul sau si care sunt urmarite penal sau trimise in judecata pentru o infractiune ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse de catre autoritatile judiciare ale statului solicitant.
Astfel, domnul profesor Constantin Bulai (2) remarca:
" Extradarea este actul prin care un stat, pe al carui teritoriu s-a refugiat un infractor, preda ( remite) la cererea altui stat pe acel infractor pentru a fi judecat ori pus sa execute pedeapsa la care fusese condamnat de instantele acelui stat.

Extradarea este o institutie utila in lupta impotriva fenomenului infractional. Fara utilizarea ei nu s-ar putea infaptui sanctionarea prin aplicarea legii penale in temeiul principiului teritorialitatii, in cazurile in care, dupa savarsirea infractiunii pe teritoriul tarii, infractorul a reusit sa-l paraseasca. De asemenea, nu s-ar putea realiza aplicarea legii penale in temeiul principiilor personalitatii si realitatii legii penale."
Potrivit art. 3 alin. 2 proiectul de intelegere ( pentru declaratia de reciprocitate data de statul solicitant ) se

3.C. Bulai - "Drept penal. Parte generala", vol. I, Bucuresti, 1979, pag. 195 si urm.

negociaza din partea statului roman de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe.
Capitolul II, privind conditii pentru extradare, are cinci sectiuni:
a) Conditii privitoare la persoana;
b) Conditii privitoare la fapte;
c) Conditii privitoare la pedeapsa;
d) Conditii privitoare la competenta;
e) Conditii privitoare la procedura

a. Conditii privitoare la persoana;
Persoanele supuse extradarii ( art. 4 ) sunt acelea a caror predare este solicitata de un alt stat in care sunt urmarite penal
sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse penale
Persoanele exceptate de la extradarea din Romania, potrivit art. 5, sunt :

Cetatenii romani;

Persoanele carora li s-a acordat dreptul de azil in Romania;

Persoanele straine care au imunitate de jurisdictie;
Extradarea oricarei alte persoane straine poate fi refuzata sau amanata, daca predarea acesteia este susceptibila sa aiba consecinte de o gravitate deosebita pentru ea, in special din cauza varstei sau a starii sale de sanatate.
Calitate de cetatean roman sau de refugiat politic in Romania se apreciaza la data hotararii asupra executarii.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }