QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

APLICAREA LEGII PENALE IN TIMP
Raspunsuri la problemele de mai sus le gasim in principiile de aplicare a legii penale in raport cu timpul prevazut in codul penal roman art. 10-16

2. Principiul activitatii
Este un principiu de baza al apararii legii penale in timp, ce da expresie si decurge din principiul legalitatii, ce corespunde nevoilor de aparare sociala ca si al apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Potrivit acestui principiu legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare.
Intrarea in vigoare a unei legi penale, de regula, coincide cu publicarea ei in Monitorul Oficial.
Intrarea in vigoare a unei legi penale poate avea loc si la o data ulterioara publicarii ei - cand se prevede o astfel de data in respectiva lege. Intrarea in vigoare a legii penale la o data ulterioara publicarii ei poate fi determinate de:


necesitatea creerii unui timp (vacatio legis - repausul legii) pentru a putea fi cunoscuta atat de destinatari cat si de catre organele de aplicare;
pentru a da posibilitate indivizilor sa se conformeze noilor exigente penale
Exemplul de legi penale ce au intrat in vigoare la o data ulterioara publicarii.Codul penal actual a fost adoptat la 21 iunie 1968, iar in vigoare a intrat la 1 ianuarie 1969 potrivit si dispozitiei (art. 363 C.p.). Legea privind economia vanatului si vanatoarea din 12 noiembrie 1976, prevedea in dispoziti din art. 43, al. 1, ca va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
Prin publicare se realizeaza o mai buna cunoastere a legii si nimeni nu va putea invoca, in caz de incalcare, ca nu au cunoscut-o (nemo censeturi ignorare legem)
Iesirea din vigoare are loc prin abrogare
Abrogarea dupa intinderea ei poate fi totala - cand intreaga lege este scoasa din vigoare si partiala, cand doar o parte din lege este scoasa din vigoare.
Abrogarea, dupa caracterul ei poate fi : expresa - si tacita. O abrogare este expresa cand se prevede de legea de abrogare, ce anume se scoate din vigoare :legea nr . ., art . .al . , iar aceasta trebuie sa fie regula in dreptul penal. Abrogarea este tacita sau implicita cand aceasta se desprinde din economia legii, ori a normelor ce privesc aceleasi relatii sociale de aparare, prevazand aceleasi fapte ca infractiuni, cu aspecte deosebite de legea anterioara in ce priveste conditiile de aplicare a unei institutii penale ori un nou regim de sanctionare pentru minori
Intre intrarea in vigoare si iesirea din vigoare, legea penala este activa, se aplica faptelor savarsite in acest interval de timp.
Aplicarea legii penale active nu ridica probleme daca infractiunea s-a savarsit si se judeca in timp ce este in vigoare aceeasi lege penala
Probleme speciale se pun in cazul infractiunilor ce incep sa fie savarsite sub
incidenta unei legi si se epuizeaza sub incidenta altei legi . Este cazul infractiunilor: continui, continuate, de obicei, progresive.
Doctrina penala si practica judiciare sunt unanime in a aprecia ca legea aplicabila infractiunilor a caror consumare se intinde pe durata a doua sau mai multe legi este cea din momentul epuizarii infractiunii, a producerii ultimului rezultat.
Deci legea penala in vigoare din momentul epuizarii infractiunii legea ce va fi aplicata.
Aceeasi conceptie a unitatii ilicitului penal este adoptata si in legatura cu actele de participatie penala (instigare, complicitate) care vor fi judecate dupa lege in vigoare din momentul savarsirii faptei de catre autor
Determinarea legii penale aplicabile se va pune si in situatia in care la
reglementarea aceleiasi relatii sociale vin in concurs doua legi (una generala si una speciala), ambele in vigoare, regula ca legea speciala deroga de la legea generala va rezolva problema.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }