QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente drept

Caracterele si functiile familieiCARACTERELE SI FUNCTIILE FAMILIEI


In Romania, statul ocroteste casatoria si familia; el sprijina prin masuri economice si sociale dezvoltarea si consolidarea familiei (art. 1 alin.1 Codul familiei.).

Statul apara interesele mamei si copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii (art. 1 alin. 2 Codul familiei.). 

Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor. Copii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie. Copii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si asistenta in realizarea drepturilor lor ( art.44 pct. 3 Constitutia Romaniei ).  Persoanele handicapate se bucura de protectie speciala ( art. 45 pct.1 Constitutia Romaniei ).Relatiile de familie se bazeaza pe prietenie si afectiune reciproca intre membrii ei, care sunt datori sa-si acorde unul altuia sprijin moral si material ( art. 2 Codul familiei ).
Familia indeplineste urmatoarele functii :

functia biologica, de perpetuare a speciei umane, de reproducere a populatiei;

functia  economica, care isi gaseste expresia in ducerea in comun a gospodariei casnice si in asigurarea de sprijin reciproc;

functia educativa, parintii fiind datori sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia.
NOTIUNEA SI PRINCIPIILE GENERALE ALE DREPTULUI FAMILIEI
DEFINITIA DREPTULUI FAMILIEI

In literatura de specialitate majoritatea autorilor definesc dreptul familiei ca reprezentand  totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si raporturile asimilate de lege sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii si intaririi familiei .
Ramura dreptului familiei se incadreaza in dreptul privat si are obiect si metoda de reglementare proprii. Obiectul dreptului familiei il formeaza raporturile de familie, dupa cum urmeaza :

a) raporturile de casatorie, respectiv incheierea casatoriei, desfiintarea casatoriei, incetarea casatoriei si desfacerea casatoriei prin divort (care sunt amanuntit reglementate in Codul familiei., Titlul I - "Casatoria" - art. 3-44);

b) raporturile dintre parinti si copii, reglementate in interesul copiilor, prin Titlul III Codul familiei. (ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane). Art. 97 alin. 2 Codul familiei. prevede ca parintii " exercita drepturile lor parintesti, numai in interesul copiilor".  

c) raporturile care rezulta din rudenie; rudenia reprezinta legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana ( rudenia in linie directa sau dreapta ) sau legatura bazata pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun ( rudenia in linie colaterala ); acesta legatura de sange produce consecinte juridice importante care sunt reglementate de normele dreptului familiei in Titlul II " Rudenia "- art. 45-96 Codul familiei.

d) raporturile care rezulta din adoptie, create doar in interesul celui adoptat, sunt si ele un domeniu de interes si reglementare al dreptului familiei;

e) raporturi care sunt asimilate de lege sub anumite aspecte cu raporturile de familie (relatiile dintre un sot si copiii celuilalt sot, relatii rezultate din luarea spre crestere a unui copil, fara intocmirea formelor legale de adoptie, relatiile dintre fostii soti, etc).

Ca ramura distincta a sistemului dreptului roman, ea devenit autonoma o data cu desprinderea ei din domeniul dreptului civil ( Cartea I din C. civ. intitulata " Persoanele " reglementa si raporturile de familie ) si cu intrarea in vigoare a Codul familiei. ( Legea nr. 4/1954 ), pus in aplicare prin Decretul nr. 32/1954.

Asa fiind, intre aceste doua ramuri exista stranse legaturi, fapt ce determina ca anumite norme ale dreptului civil sa se utilizeze si in dreptul familiei. Ori de cate ori nu exista incompatibilitate, dreptul familiei se completeaza cu dreptul civil. De exemplu, dispozitiile privitoare la capacitate, domiciliu, declararea disparitiei sau a mortii, etc.

Nu toate raporturile care se nasc intre membrii unei familiei fac obiectul dreptului familiei. Spre exemplu raporturile succesorale intre membrii aceleiasi familii fac obiectul dreptului civil.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }