QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Suspendarea continuarii grevei
Suspendarea continuarii grevei

Conducerile unitatilor pot solicita suspendarea grevei pe un termen de cel mult 30 de zile de la data inceperii sau continuarii grevei, daca s-ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor (art.55). Este vizata, astfel - in cel de-al doilea caz ­ipoteza in care greva a fost anterior suspendata , dar dupa trecerea termenului de 30 de zile, a fost reluata (neajungandu-se la un acord intre parti pentru incetarea ei).

Cererea de suspendare se adreseaza Curtii de apel in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea si se solutioneaza in termen de 7 zile de la inregistrare (art. 56 alin. 1).
Hotararile pronuntate sunt irevocabile (art. 56 alin. 2).

Noua reglementare a conditiilor in care greva poate fi suspendata prevede:

a)          s-a renuntat la posibila afectare a unor interese majore pentru economia nationala cu temei al cererii de suspendare a grevei~

b)          formularea generala si relativ imprecisa utilizata in trecut (art. 30 din Legea nr.15/1991) 'interese de ordin umanitar' a fost inlocuita cu conditia mult mai clara ca inceperea sau continuarea grevei sa puna in pericol viata sau sanatatea oamenilor;

c)          continuarea grevei se refera in conditiile reglementarii actuale la o astfel de atitudine a grevistilor intervenita dupa conciliere sau mediere; daca greva ar continua dupa emiterea hotararii comisiei de arbitraj (care este legal obligatorie), conducerea unitatii va trebui sa solicite constatarea ilegalitatii grevei, iar nu suspendarea ei;

d)          cererea de suspendare se adreseaza Curtii de apel (in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea), renuntandu-se la competenta anterioara a Curtii Supreme de Justitie, de natura sa incarce excesiv Instanta Suprema.

Hotararea Curtii de apel este irevocabila, neputand fi, in consecinta, apelata si/sau re curata (anterior, hotararea Curtii Supreme de Justitie de suspendare a grevei, putea fi recrutata la completul de 9 judecatori potrivit art. 24 din Legea nr.56/1993 a Curtii Supreme de Justitie).Curtea de apel poate suspenda greva pe un termen de cel mult 30 de zile (fata de cel mult 90 de zile in reglementarea din trecut - art. 30 din Legea nr.15/1991).

Durata de 30 de zile s-ar putea calcula in zile lucratoare sau pe zile calendaristice. S-a sustinut ca aceasta durata trebuie sa se calculeze pe zile lucratoare, deoarece zilele nelucratoare nu ar avea nicio semnificatie juridica51.

Sesizarea Curtii de Apel nu are ca efect, direct si imediat, suspendarea inceperii sau continuarii grevei. Numai hotararea curtii de apel are efect suspensiv.

Problema de fond este insa aceea ca suspendarea inceperii sau continuarii grevei poate fi dispusa numai in situatia cand greva ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor. Asadar, inainte de a sesiza curtea de apel, conducerea unitatii trebuie sa analizeze cu discernamant daca sunt afectate intr-adevar astfel de interese. Spre exemplu, in cazul in care o unitate producatoare de medicamente se afla in greva, va fi afectata, de regula sanatatea oamenilor.

Dupa incetarea suspendarii dispusa de curtea de apel, daca nu s-a ajuns intre timp la un acord al partilor, greva poate fi reluata fara nicio alta formalitate suplimentara.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }