QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Codul International de Etica pentru Relatii Publice
Codul International de Etica pentru Relatii Publice


La inscrierea lor, toti membrii Asociatiei Internationale de Relatii Publice se angajeaza sa respecte un cod international de etica ce se bazeaza partial pe Carta Natiunilor Unite:


Sa contribuie la realizarea climatului moral si cultural care sa permita fiintelor umane sa se realizeze pe deplin si sa se bucure de drepturile imprescriptibile la care sunt indreptatite conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Sa stabileasca modele de comunicare si canale care, prin dezvoltarea liberei circulatii a informatiilor esentiale, vor face ca fiecare membru al grupului sa simta ca este informat si sa-i dea totodata sentimentul implicarii si responsabilitatii sale personale, precum si pe cel al solidaritatii cu ceilalti membri;


Sa se poarte intotdeauna si in toate imprejurarile in asa fel incat sa merite si sa asigure confidentialitatea celor cu care vine in contact;


Sa tina minte ca, datorita relatiei dintre profesia sa si public, comportamentul sau - chiar si in particular, va avea un impact asupra modului in care profesiunea sa in ansamblu este apreciata.


Membrii Asociatiei Internationale de Relatii Publice vor actiona:
 
5.
Pentru a respecta in cadrul realizarii activitatilor profesionale principiile morale si regulile cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului;


Pentru a respecta si a mentine demnitatea umana, precum si pentru a recunoaste dreptul fiecarui individ de a face propriile judecati;


Pentru a asigura conditii morale, psihologice si intelectuale pentru dialog intr-un sens real, precum si pentru a recunoaste dreptul partilor implicate de a-si prezenta cazul si a-si exprima punctele de vedere;


Pentru a actiona, in toate cazurile, in asa fel incat sa ia in calcul interesele partilor implicate: atat interesele organizatiei pe care o servesc, cat si interesele publicului tinta;


Pentru a realiza actiunile si angajamentele folosind cuvintele astfel incat sa se evite orice neantelegere si sa se manifeste loialitate si integritate in toate cazurile, astfel ancat sa se pastreze increderea clientilor sau angajatilor, actuali sau din trecut, precum si a tuturor audientelor tinta care sunt afectate de actiunile sale.

 
Membrii Asociatiei Internationale de Relatii Publice NU vor:
 
10.
Subordona adevarul altor cerinte;


Transmite informatii care nu sunt bazate pe fapte stabilite si verificabile;


Lua parte in orice intreprindere sau actiune care nu este etica sau onesta sau care poate aduce atingere demnitatii si integritatii umane;


Folosi orice metode sau tehnici de manipulare  concepute pentru a crea motivatii subconstiente pe care individul nu le poate controla prin propria sa libera vointa, astfel incat nu poate fi facut raspunzator de actiunile intreprinse pe baza lor.

Acest Cod a fost adoptat de Asociatia Internationala de Relatii Publice (IPRA) la Adunarea Generala din mai 1965.


b. Codul Standardelor Profesionale Pentru Practica Relatiilor Publice adoptat de Public Relations Society Of America (PRSA)

Acest cod a fost elaborat de catre adunarea  Societatii Americane pentru Relatii Publice,  Public Relation Society of America (PRSA) in 1988, pentru a promova si mentine inalte standarde de serviciu public si conduita etica intre membrii sai.


1.    Un membru isi va desfasura viata profesionala in conformitate cu interesul public.


2.    Un membru va dovedi inalte standarde de integritate si onestitate cand indeplineste obligatii duale fata de client sau angajator si fata de procesul democratic.


3.    Un membru va trata corect publicul, clientii trecuti sau prezenti, angajatorii si colegii practicieni, acordand respectful cuvenit idealului de libera interogare si opiniilor celorlalti.


4.    Un membru va adera la cele mai inalte standarde  de acuratete si adevar, evitand pretentiile extravagante sau comparatiile nedrepte si acordand credit ideilor si cuvintelor imprumutate de la altii.


5.    Un membru nu va disemina in mod constient informatii false sau inselatoare, si va actiona prompt pentru a corecta comunicarile eronate pentru care este responsabil.


6.    Un membru nu se va angaja in nici o practica ce are scopul de a corupe integritatea canalelor de comunicare ori procesele de guvernare.
7.    Un membru va fi pregatit sa faca public numele clientului sau angajatorului pentru care se face comunicarea.


8.    Un membru nu se va folosi de nici un individ ori organizatie declarand ca serveste ori reprezinta o cauza anuntata sau declarandu-se independent si fara prejudecati, ci efectiv servind un alt interes sau unul acoperit.


9.    Un membru nu va garanta atingerea unor rezultate specificate care se afla mai presus de controlul direct al acestui membru.


10.    Un membru nu va reprezenta interese conflictuale sau competitive fara aprobarea expresa a celor interesati, acordata dupa o prezentare completa a faptelor.


11.    Un membru nu se va plasa pe sine in pozitia in care interesele sale personale pot ajunge in conflict cu  obligatia fata de angajator sau client, sau altii, fara deplina  expunere a acestor interese catre toti cei implicati.


12.    Un membru nu va accepta plati, comisioane, cadoruri sau orice alta rasplata de la oricine altcineva cu exceptia clientilor ori angajatorilor pentru care se desfasoara serviciile, fara consimtirea lor expresa, acordata dupa deplina expunere a faptelor.


13.    Un membru va pazi cu scrupulozitate confindetele si caracterul privat al drepturilor clientilor ori angajatorilor prezenti, trecuti sau potentiali.


14.    Un membru nu va dauna in mod intentionat reputatia profesionala sau practica altui practician.
15.    Daca un membru are dovezi ca un alt membru s-a facut vinovat de practice imorale, ilegale sau nedrepte, inclusiv cele care ar viola acest Cod, este obligat sa prezinte prompt informatia catre autoritatile de drept ale societatii pentru a se actiona in concordansa cu procedurile statutate.


16.    Un membru chemat ca martor intr-o procedura de aplicare a acestui Cod este obligat sa apara, daca nu produce suficiente ratiuni pentru a fi exceptat de catre corpul judiciar.


17.    Un membru va intrerupe cat se poate de repede relatiile cu orice organizatie sau individ daca o astfel de relatie implica o conduita contrarie acestui Cod.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }