QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente comunicare

Implicatiile bioritmurilor umane in organizarea ergonomica a munciiIMPLICATIILE BIORITMURILOR UMANE IN ORGANIZAREA ERGONOMICA A MUNCII1. EVOLUTIA CERCETARILOR REFERITOARE LA BIORITMURILE UMANE


1.1. Teoria celor trei bioritmuri (fizic, emotional si intelectual)Forta de munca a oamenilor nu este constanta, ci evolueaza ritmic( crescator si descrescator) in cursul anului, al fiecarei luni si a fiecarei zile. Atat in interesul oamenilor muncii, cat si al societatii, este foarte important sa se cunoasca si sa se urmareasca bioritmul ficaruia, pentru al implica cat mai corect la rezolvarea problemelor care il privesc.

Prin bioritm se intelege repetarea la intervale aproximativ egale a unui proces sau fenomen biologic, avand anumite caracteristici cantitative si calitative relativ constante.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, fara sa se cunoasca intre ei, medicul berlinez Wilhelm Fliess si profesorul de psihologie Hermann Swoboda de la Universitatea din Viena au observat anumite periodicitati in starea de sanatate a oamenilor si si-au propus sa le studieze. Astfel, ei au descoperit cele doua cicluri precise ale activitatii organismului omenesc: fizic de 23 de zile si emotional de 28 de zile. In anul 1928, Alfred Teltscher, profesor inginer la Universitatea din Insbruk (Austria), pe baza cercetarii ritmului labilitatii intelectuale a 5000 de elevi si studenti, reconfirma ideile lui Fliess si Swoboda si descopera un nou ciclu-intelectual, al capacitatii de gandire a omului, cu o periodicitate de 33 de zile.

Asadar, capacitatea vitala a organismului este rezultanta a trei cicluri de durate diferite:

ciclul fizic( 23 de zile)-energia, forta,rezistenta si coordonarea omului;

ciclul emotional( 28 de zile)-dispozitia si starile lui sufletesti;

ciclul intelectual( 33 de zile)-memoria si capacitatea creatoare a personalitatii.

Calculul bioritmului se face astfel:

se numara anii de la data nasterii pana in ziua calculului si se inmultesc cu 365 de zile;

se adauga pentru fiecare an bisect cate o zi(din 4 in 4 ani luna februarie are 29 de zile);

se calculeaza numarul de zile de la ultima aniversare a zilei de nastere (inclusiv ziua de nastere) pana in ziua calculului;

se aduna toate aceste zile si rezultatul se imparte succesiv la 23, 28, 33 obtinandu-se cite un rest;

cifra rest reprezinta ziua ciclului fizic, respectiv a celor emotional si intelectual.

Expresia grafica a celor trei bioritmuri, de forma unei sinusoide, poate urca sau cobora sub zero. Astfel, pornind de la zero, amplitudinea bioritmului creste progresiv pana la o valoare maxima, dupa care urmeaza o descrestere continua spre partea negativa a graficului, pana la un minim( cu o trecere prin asa numitele puncte critice), iar in final, din nou ascensiunea.

In ultimul timp, pentru a cunoaste expresia grafica a bioritmului se apeleaza din ce in ce mai des la calculator. In acest sens, fiecarei zile i se atribuie puncte( intre -100 si +100) pentru a caracteriza componenta respectiva a bioritmului. Valorile pozitive presupun o stare buna, cele negative o stare slaba, iar valoarea zero o stare critica.


1.2. Teria bioritmurilor circadiene, lunare si anuale

Pornind de la ciclurile naturale anuale, lunare si zilnice, profesorul roman Iancu Scutasu-Comaneanu,specialist in psihologie, a elaborat o teorie a bioritmurilor cuprinzatoare, superioara teoriei celor trei bioritmuri elaborata de W.Fliess,H.Swoboda si A.Teltscher.

Potrivit legii vitalitatii, formulate de Iancu Scutasu-Comaneanu, repetarea conditiilor naturale similare celor natale stimuleaza functiunile vitale si creste vitalitatea la maxim, iar repetarea conditiilor contrare inhiba functiunile vitale si scade vitalitatea la minim.

Intre maxim si minim exista o faza descendenta, iar intre minim si maxim exista o faza ascendenta. Faza maxima se caracterizeaza prin excitatie maxima, faza descendena prin iritare, faza minima prin inhibare, iar faza ascendenta prin stimulare.

Altfel spus, intre doua organisme, diferentele temporale sunt de fapt diferente potentiale.

Pentru organizarea ergonomica a muncii intereseaza bioritmurile cu perioada lunga, respectiv bioritmurile circadiene, lunare si anuale (inclusiv cele sezoniere).

Bioritmul circadian este cea mai raspandita forma de periodicitate biologica. Diversele functii si procese fiziologice din organismul uman descriu oscilatii ritmice, in care se recunoaste o regularitate foarte stricta, incadrandu-se in evolutia ciclica a zilei astronomice.

Bioritmul lunar corespunde succesiunii fazelor Lunii, din care cauza se mai numeste bioritmul selenar.

Bioritmul anual priveste functii si procese variate ce se repeta in fiecare an, incadrandu-se in evolutia ciclica a anotimpurilor.

Avand in vedere aceste bioritmuri, prof. I.Scutarasu-Comaneanu a conceput pentru fiecare ciclu natural o reprezentare sub forma de cerc, denumita cronobioritmograma, avand patru sectoare de 900. Fiecare sector corespunde uneia din cele patru faze temporale-potentiale (maxima, descendenta, minima, ascendenta), iar momentul natal este situat in mijlocul fazei maxime (momentul nasterii, ca moment initial de declansare a bioritmurilor, este considerat ca fiind cu nivel maxim de vitalitate).


1.3. Biocronul

In scopul efectuarii rapide a calculelor necesare stabilirii bioritmului individual, avand la baza cronobioritmograma, I. Scutasu-Comaneanu a inventat biocronul, inventie medaliata cu argint la Geneva in anul 1976. Este un instrument de forma circulara, fiind alcatuit din trei discuri concentrice si mobile colorate diferit :

-discul exterior reprezinta ciclul anual, divizat in 12 luni x3 decade = 36 decade, in sensul acelor de ceasornic;

-al doilea disc reprezinta ciclul lunar-selenic, divizat in 4 saptamani x 7 zile= 28 zile;

-al treilea disc, respectiv discul central, reprezinta discul circadian si este impartit in 24de diviziuni destinate orelor.

Cele doua discuri sunt acoperite cu un disc transparent, impartit in patru sectoare egale. Unul dintre sectoarele discului transparent (faza maxima) este divizat printr-o dreapta care serveste ca indicator la potrivirea biocronului la momentul nasterii, iar apoi la citirea si interpretarea datelor.

Se precizeaza ca stabilirea vitalitatii organismului cu ajutorul biocronului se face in evolutie tetrafazica: maxima, descendenta, minima, ascendenta. Este de retinut ca:

-momentul natal este situat in mijlocul fazei maxime;

-durata fazei maxime la nivelul orizontului circanual este de 91 de zile, fiind formata din 45 de zile inainte de ziua nasterii,ziua nasterii si 45 de zile dupa ziua nasterii;

- durata fazei maxime la nivelul orizontului circalunar este de7 zile, fiind formata din 3 zile inainte de ziua nasterii, ziua de nastere si 3zile dupa ziua de nastere;

- durata fazei maxime la nivelul orizontului circadian este de 6 ore fiind formata din 3 ore inainte de momentul nasterii si 3 ore dupa momentul nasterii.


2. Necesitatea cunoasterii bioritmurilor individuale in organizarea ergonomica a locurilor de munca

In organizarea muncii, atat in industrie cat si in celelalte ramuri ale economiei si in activitatile culturale sunt numeroase situatii in care munca se desfasoara in colective mai mari sau mai mici. Dintre aspectele posibil de rezolvat, in cadrul colectivelor de munca, cu ajutorul bioritmurilor individuale, se mentioneaza:

-formarea colectivelor de munca si de conducere;

-programarea oamenilor muncii pe schimburi alternante;

-programarea concediilor legale de odihna;

-evitarea accidentelor de munca.


2.1. Formarea colectivelor de munca si de conducere pe baza bioritmurilor individuale

Succesele unui colectiv de munca depind in mare masura de asigurarea unui nivel de vitalitate al colectivului in ansamblu, pe tot parcursul anului, prin nivelurile bioritmice ale membrilor componenti. Se stie ca vitalitatea fiecarui membru al unui colectiv de munca este influentata de bioritmul acestuia in faza anuala, lunara si zilnica. In cadrul colectivului de munca cel care are vitalitatea cea mai mare fata de ceilalti membrii ai colectivului, are cele mai mari sanse sa fie ascultat si urmat in actiunile sale.

In cazul in care bioritmul conducatorului de colectiv este contrar aceluia al colaboratorului sau direct, colaborarea este mai dificila, cele doua persoane fiind contrare din punct de vedere bioritmic, nu nutresc sentimente reciproce de simpatie si in cel mai bun caz, de indiferenta una fata de alta. Totusi, bioritmurile complementare, pot deveni o conditie favorabila in situatia a doua persoane care au sarcina sa exercite aceeasi functie, asigurand mentinerea nivelului superior al vitalitatii exercitarii functiei pe tot parcursul anului. Un factor favorizant ar putea fi diferenta de varsta dintre cele doua persoane, in sensul colaborarii dintre un coordonator mai in varsta si un adjunct mai tanar. Colectivul de conducere trebuie compus prin membrii lui astfel ca sa se asigure o vitalitate bioritmica maxima pe tot parcursul anului. Ceilalti membrii ai colectivului trebuie alesi, pe cat posibil, astfel ca circa 70-75 % din totalul lor sa aiba o vitalitate inferioara coordonatorului de colectiv. Cei cu o vitalitate mai mare, pot deveni sefi de colective (lideri de opinie) prin itermediul carora coordonatorul colaboreaza cu colectivul.


2.2. Programarea oamenilor muncii pe schimburi alternante, pe baza cunoasterii bioritmurilor

Traditional, activitatea tuturor oamenilor trebuie sa se desfasoare pe parcursul zilei lumina(de dimineata pana seara), iar noaptea sa fie rezervata pentru odihna. Alternanta dintre zi si noapte ar corespunde alternantei dintre activitate si repaus.

Dupa orele natale exista patru feluri de tipuri sau cronotipuri de sensibilizare :

oameni nascuti in prima parte a zilei(orele 0-6), care sunt numiti matinali;

oameni nascuti in a doua parte a zilei(orele 6-12), care sunt numiti diurni;

oameni nascuti in prima parte a noptii(orele 12-18), care sunt numiti serali;

oameni nascuti in a doua parte a noptii(orele 18-24), care sunt numiti nocturni;

Functiunile fiziologice si psihice ale omului sunt influentate permanent si variabil, conform teoriei bioritmurilor. Astfel, sunt stimulati in conditiile apropiate celor natale, sunt excitati in conditiile similare celor natale, sunt iritati in conditiile descendente si inhibati in conditiile  contrare celor natale.

Formarea colectivelor de munca in intreprinderile mari impune insa, pentru a exploata la capacitate masinile si instalatiile, utilizarea fortei de munca in doua sau trei schimburi. Netinandu-se seama de bioritmul fiecaruia in organizarea schimburilor a aparut boala secolului masinismului numita pararitmia sau patologia ritmica, foarte daunatoare sanatatii, prin dereglarile functionale, metabolice si de refacere a fortei de munca printr-un somn odihnitor. La cei care lucreaza in faza contrara celei natale (minima), vitalitatea scade la minimum, ei fiind foarte expusi la accidente.


2.3. Programarea concediilor legale de odihna pe baza bioritmurilor individuale

Cunoasterea bioritmurilor individuale poate constitui o baza stiintifica pentru programarea concediilor legale de odihna, atat in folosul fiecarui om al muncii, cat si al economiei nationale.

Potentialul boitic (vitalitatea) al fiecaruia este maxim in jurul datelor natale, atat la nivel anual, cat si la nivel lunar si zilnic (circadian). Din contra, este minim in lunile, zilele si orele opuse celor natale pe cronobioritmograma. In acestea din urma, in organism se resimte o stare de oboseala denumita oboseala naturala, peste care, in timpul muncii, se suprapune oboseala profesionala.

Oboseala naturala poate fi simpla, dubla sau tripla. Este simpla in tot cursul fazei minime din an (91 de zile), este dubla in cursul fiecarei faze minime de 7 zile din fiecare luna a fazei minime anuale si este tripla in cursul fiecarei faze minime de 6 ore, a fiecarei zile din cele 7 care formeaza faza minima din luna in cadrul fazei minime anuale.

Durata concediului legal de odihna variaza intre 15 si 24 de zile lucratoare. Programarea concediilor de odihna este preferat sa se faca intr-o perioada de dubla oboseala normala, deci atunci cand organismul trebuie sa-si refaca potentialul biotic. Retinerea la lucru in aceasta perioada este contrara, atat sanatatii omului muncii respectiv, cat si societatii, intrucat eficienta lui economica este minima. Chiar atunci cand este inteleasa teoretic, programarea concediilor de odihna pe baza bioritmurilor individuale intampina rezistenta din partea acestora, in cazul cand nu se pot satisface interese familiale (sincronizarea concediului sotului cu al sotiei sau cu vacanta copiilor).

De exemplu, in cazul unei persoane nascuta la 20 aprilie, data opusa celei natale fiind 20 octombrie, in jurul acestei date ar fi indicat sa i se programeze concediul de odihna, deoarece corespunde perioadei de vitalitate minima. In cazul in care, pe baza intereselor personale, ar fi necesara o extindere, aceasta s-ar putea realiza prin adaugarea ultimei luni din faza descendenta si a primei luni din faza ascendenta, cuprinzand astfel 5 luni pe an.


2.4. Evitarea accidentelor de munca pe baza cunoasterii bioritmurilor individuale

Accidentele si performantele sportive au constituit principalele domenii de aplicare a bioritmurilor. S-a demonstrat ca, de obicei, accidentele sau esecurile survin intr-o zi critica, iar cu cat ziua critica este dubla sau tripla, adica cu cat coincid zilele critice a doua sau trei cicluri, cu atat probabilitatea accidentului sau a esecului este mai mare.

Studiile privind cauzele accidentelor pe baza cunoasterii bioritmurilor au dat posibilitatea elaborarii de masuri pentru combaterea lor.

Firma japoneza Taito Kokusai, cu 3000 de soferi si 2000 de masini, stabileste si consemneaza zilnic in foaia de observatii a fiecarui sofer, printr-o stampila, daca soferul se gaseste intr-o conditie de bioritm bun sau bioritm rau. Soferii cu bioritm rau nu sunt lasati sa conduca masini, ei primind alte sarcini de servici.

In Japonia, accidentele la taximetre s-au redus cu 40 %.

In Elvetia, numarul accidentelor de circulatie s-a redus cu o treime.

Cercetarile profesorului I. Scutasu-Comaneanu efectuate la Intreprinderea de Transporturi Bucuresti pe 250 conducatori de tramvaie, au condus la scaderea numarului de accidente cu 31 %.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }