QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Definirea relațiilor publice

Definirea relațiilor publice


1. Scurt istoric


Relațiile publice ca activitate sunt mult mai vechi decat originea termenului in sine. Grecia, Roma sau India se folosesc inca din Antichitate de relații publice pentru a-și extinde dominația culturala și religioasa.

Originea profesiei se regasește insa in Statele Unite. Prima persoana ce a folosit termenul de „relații publice” a fost președintele Thomas Jefferson in 1807.

Primul autor ce a acordat considerația necesara publicului a fost Ivy Lee, considerat „parintele relațiilor publice”. Ivy a devenit cunoscut prin „declarația de principii”, transmisa presei in 1906, din postura de public relations officer a magnatului Rockefeller, prin care informa oamenii despre situația reala a firmei și iși explica totodata filosofia privind dreptul publicului la informati
In 1923, Eduard Bernay a introdus la New York University primul curs universitar de relații publice și a tiparit prima carte in domeniu, respectiv „Cristalizarea opiniei publice”. In prezent, Bernay nu lipsește din nici o istorie a relațiilor publice.

Societatea Americana de Relații Publice ( P.R.S.S. ) numara astazi peste 20 000 de membri din industrie, comerț, spitale, ONG-uri, etc.

In Europa, asociația profesionala cea ma mare se afla in Anglia și numara peste         5 500 de membr

In 1998 a fost adoptat noul cod de standarde profesionale pentru practica in relații publice.

In Romania exista inca puține firme specializate datorita lipsei de interes, dar și de concurența reala intre agenții economic Nerecunoașterea beneficiilor pe care relațiile publice le pot aduce organizațiilor pe termen lung conduc la aceasta stare.

In 1996 s-a inființat Asociația Romana a Profesioniștilor in Relații Publice (A.R.P.R.P.), care editeaza un buletin propriu, „Curier P.R.”. Asociația se adreseaza inca unui public localizat preponderent in capitala, reprezentat in mare masura de firme de publicitate.

In 1997 a aparut prima carte romaneasca in domeniu, „Relațiile publice. Succes și credibilitate” de Marcela și Adrian Stoica, Valentin Stancu.


2. Definirea conceptului


„Relațiile publice sunt acel efort planificat și susținut, menit a stabili și menține bunavoința și ințelegerea reciproca intre o organizație și publicul sau.” (Institutul pentru Relații Publice din Anglia)

„Relațiile publice reprezinta managementul comunicarii intre o organizație și publicul sau”. (Sietel)

„Relațiile publice descriu intreaga activitate de planificare, execuție și evalure a comunicarii organizației cu grupurile de public intern și extern care afecteaza modul in care organizația iși realizeaza obiectivele.” (Gruning și Hunt)

„Relațiile publice ajuta organizația și publicul sau sa se acomodeze reciproc. ” (P.R.S.A.)


3. Rolul si funcțiile relațiilor publice


Relațiile publice fac cunoscuta identitatea organizație Caștigarea atenției mass-mediei ține de funcția relatiilor publice de a face observata o organizație cu oamenii și produsele sale.

Prin relația permanenta pe care o intreține cu mediile interesate, organizația se menține in centrul atenție Acest lucru presupune construirea de relații pozitive cu jurnaliștii și pastrarea lor prin interes continuu.

Responsabilitatea fața de comunitatea locala se poate manifesta prin participarea activa la viața acesteia.

In situații de criza, onestitatea este indispensabila. A omite acest lucru inseamna pierdere de credibilitate.

Reclama joaca un rol important in promovarea marcii produsului sau a organizației in sine. Publicul nu se așteapta insa ca reclama sa fie intotdeauna corecta sau cinstita, deoarece știe ca aceasta este platita. Spre deosebire de aceasta, publicitatea dobandita prin relații publice este mai valoroasa și mult mai ieftina.

Funcțiile relațiilor publice se refera la:

a)     cunoșterea identitații organizației

b)     aducerea organizației și menținerea acesteia in centrul atenției publicului

c)     accentuarea rolului organizației in comunitatea locala

d)     rezolvarea situațiilor de criza

e)     marirea credibilitații organizației

Relațiile publice se pot desfașura fie prin intermediul unui departament propriu, fie apeland la o firma de consultanța.

Avantajele unui compartiment propriu rezida din faptul ca acesta lucreaza cu o singura organizație. El realizeaza și implementeaza un program de relații publice care corespunde obiectivelor organizație

Specialistul dintr-un asemenea departament trebuie sa cunoasca foarte bine organizația și piața sa.

O firma de consultanța are o specializare mai larga, reunind experiența tuturor membrilor sa Ea ofera servicii mai multor clienți (organizații), prezenți de obicei pe piețe diferite și in domenii diferite de activitate.
4. Responsabilitațile specialistului de PR


Elementele de baza ale acestei activitați complexe sunt:

a)     consiliere, respectiv oferirea de sfaturi conducerii organizației sau clienților cu privire la politici, relații și comunicare

b)     cercetare, respectiv studierea atitudinilor și comportamentelor diferitelor categorii de public și a cauzelor care le determina, cu scopul de a planifica, implementa și masura activitatile care sa le influențeze sau sa le schimbe

c)     relații cu mass-media, respectiv relaționarea cu mediile de comunicare pentru a obtine publicitate sau a raspunde interesului lor fața de organizație

d)     publicitate, respectiv diseminarea gratuita a unor mesaje planificate in interesul organizației, prin intermediul unor medii selectate

e)     relații cu salariații, respectiv raspunsuri la preocuparile salariaților, informarea și motivarea acestora, a familiilor și a celor pensionați

f)      relații cu comunitatea, respectiv participarea activa in cadrul comunitații, pentru a menține o atitudine favorabila organizației in mediul local

g)     relațiile financiare, respectiv motivarea investitorilor și construirea unei relații pozitive cu comunitatea financiara

h)     relații cu industria, respectiv relațiile cu alte firme din domeniul propriu de activitate și cu asociațiile comeriale

i)      atragerea de fonduri suplimentare, respectiv incurajarea membrilor organizației, apropiaților, suporterilor și a altor categorii sa contribuie voluntar la susținerea acestora.

j)      relații cu minoritațile, respectiv relațiile cu indivizi și grupuri aparținand unor minoritați

k)     evenimente speciale, stimularea interesului pentru o persoana, produs sau organizație prin intermediul unui eveniment; aceste activitați dau posibilitatea unei organizații sa asculte și sa interacționeze cu publicul sau.

l)      comunicarea pentru marketing, respectiv o combinație de activitați pentru a vinde un bun, serviciu sau idee, inclusiv reclama, materiale colaterale, publicitate, ambalaj, display in punctul de vanzare, targuri, expoziții sau evenimente speciale.

Un profesionist in PR trebuie sa fie pregatit pentru urmatoarele sarcini:

elaborarea programelor de relații publice

participarea la ședințele de planificare

legatura permanenta cu managementul și cu clienții

scrierea de rapoarte pentru/dupa ședința

scrierea de comunicate de presa

scrierea de discursuri sau consilierea celor ce le susțin

intocmirea diverselor baze de daterelaționarea cu reprezentanții mass-mediei

organizarea conferințelor de presa

organizarea diferitelor evenimente aniversare și inaugurale

scrierea de articole pentru publicații de specialitate

producerea de broșuri și pliante

scrierea și editarea buletinelor organizației (newsletter-uri)

pregatirea și prezentarea unor materiale audiovizuale

vorbitul in public sau consilierea celor ce trebuie sa o faca

participarea la interviuri radio/tv sau consilierea celor care participa

organizarea ședințelor de filmare/fotografiere

organizarea de evenimente „porți deschise” sau vizite la sediul organizației

utilizarea computerului și a mediului virtual pentru elaborarea diverselor materiale, cum ar fi statistici, revista presei

asigurarea ospitalitații specifice orrganizației (intampinarea persoanelor importante, aranjamente de calatorie, cazare, etc.)

conferințe, expoziții, targuri (organizare, participare, pregatirea de materiale)

purtator de cuvant al organizației sau consilier al purtatorului de cuvant.


5. Relațiile publicului cu internetul


Relațiile publice au fost printre primele profesiuni care au imbrațișat tehnologia internetului și a world wide web-ului, vazand in ele potențiale piețe in continua creștere.

Ca cel mai rapid mijloc de comunicare, internetul devine un instrument indispensabil specialistului in PR. Acesta trebuie sa identifice avantajele și limitele internetului, sa cunoasca limbajul și „eticheta” poștei electronice.

Majoritatea jurnaliștilor pot fi gasiți pe net, iar comunicatele de presa se pot distribui cu rapiditate prin intermediul poștei electronice. Utilizand aceeași facilitate este posibil dialogul direct cu persoanele afectate in diverse ocazi

Datorita internetului, viteza de diseminare a informațiilor a crescut considerabil, ceea ce i-a determinat necesitatea adoptarii la un nou stil de munca, astfel incat sa se evite transmiterea unor informații greșie.

Trimiterea unui comunicat de presa prin e-mail se supune altor reguli decat cele ale trimiterii unui fax. De exemplu, urgența noutaților online obliga la verificarea primirii in cel mult o ora de la transmitere.

In cazul unei crize a firmei, prezentarea celor intamplate prin intermediul internetului din punct de vedere al firmei și cat mai repede posibil evita titlurile insinuante din mass-media, care ar influența clienții sau pe cei afectați de criza. Niciun alt mediu nu duce mai rapid decat internetul la rezolvarea unei crize prin informare onesta.

Imaginea firmei poate fi mult susținuta de o pagina web corespunzatoare. La aceasta contribuie in egala masura conținutul sau, structura informațiilor prezentate, frecvența de reactualizare, interactivitatea, aspectul general.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }