QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Elemente care pot fi avute in vedere la stabilirea strategiei de comunicare organizationala

Elemente care pot fi avute in vedere la stabilirea strategiei de comunicare organizationala


Strategia de comunicare se stabileste prin traducerea politicii generale a organizatiei in termeni de comunicare, pe baza obiectivelor stabilite in acest domeniu de catre managerul general sau managerul de comunicare. Ea are ca obiectiv alegerea si definirea, pentru urmatorii 3-5 ani a urmatoarelor elemente:

imaginea dorita a fi propagata si, corelat cu aceasta, mesajul general ce urmeaza a fi transmis despre organizatie;
principalele axe de efort si ierarhizarea lor. Acestea se concretizeaza in:

determinarea binoamelor  „public-mesaj”;

realizarea interdependentelor dintre comunicarea externa si cea interna;

repartizarea in timp a eforturilor organizatiei.

mijloacele media ce urmeaza a fi utilizate (campanii institutionale, actiuni directe pentru unele segmente ale publicului, actiuni orientate catre presa etc.). Precizam faptul ca aceste elemente sunt prezentate detaliat in cadrul planului de comunicare;

articularea si coerenta diferitelor tipuri de comunicare necesar a fi adoptate, respectiv a comunicarii externe non-publicitare, publicitatii institutionale, publicitatii produselor sau serviciilor, promovarii, comunicarii interne etc.

Elaborarea strategiei de comunicare a oricarei organizatii presupune parcurgerea urmatoarelor etape :

Etapa I: Analiza comunicarii organizationale, respectiv a principalelor elemente componente ale acesteia, in functie atat de obiectivele de comunicare stabilite, cat si de tehnicile de comunicare utilizate. Exemplificam urmatoarele elemente care pot fi analizate in cadrul elaborarii unei strategii de comunicare:

comunicarea interna existenta (climatul social, gradul de participare si de implicare a fiecarui angajat, imaginea perceputa de angajati etc.);

contextul comercial (punctele forte si slabe ale organizatiei, proiectele existente, adecvarea la comunicarea comerciala etc.);

mediul financiar (relatiile actuale, evaluarea cat mai corecta a riscurilor etc.);

puterea publica (relatiile actuale, importanta rolului prezent si viitor al acesteia);

proiectele organizatiei (puncte slabe si puncte forte);

organizarea (puncte slabe si puncte forte in raport cu proiectele organizatiei).

Etapa a II-a: Analiza binomului public-mesaj

La finalul primei faze se stabileste publicul caruia ii este adresata strategia de comunicare. Pentru fiecare public trebuie precizat obiectivul partial urmarit si trebuie determinat mesajul, respectiv continutul informatiilor pe care organizatia doreste sa le transmita, informatii care au ca scop sa schimbe atitudinea publicului fata de aceasta. Astfel, se realizeaza o serie de binoame public-mesaj. In cadrul acestei etape se analizeaza daca aceasta abordare analitica permite elaborarea unei sinteze coerente a strategiei de comunicare. Aceasta presupune definirea unui mesaj general al organizatiei, din cadrul caruia sa se decline mesaje particulare destinate diferitelor tipuri de public. Deci, in cadrul acestei etape trebuie analizata coerenta imaginii generale a organizatiei in raport cu imaginile particulare ale unui public.

Etapa a III-a: Formularea maximului posibil de strategii de comunicare

In majoritatea cazurilor nu se realizeaza numai o strategie de comunicare, ci cel putin trei. Multe organizatii fac greseala sa realizeze o singura strategie de comunicare. Este insa preferabil intocmirea maximului posibil de strategii de comunicare si compararea lor, inainte de a alege una. Optiunea pentru o anumita strategie de comunicare trebuie sa ia in considerare urmatoarele elemente:

definirea imaginii dorite despre organizatie;

alegerea si ierarhizarea publicului;

definirea binoamelor public-mesaj;

principalele mijloace de realizare, interdependenta si coerenta lor;

repartizarea eforturilor in timp;

gradul de fezabilitate a principalelor tipuri de actiuni prevazute si ceea ce ele implica pentru directii diferite;

riscurile esecului sau cele de nerealizare a obiectivelor;supletea, respectiv gradul in care strategia de comunicare poate sa fie schimbata, si consecintele acestei schimbari. Adeseori strategia de comunicare este elaborata fara analizarea actiunilor posibile care pot fi initiate de catre concurenti;

bugetul de cheltuieli.

Etapa a IV-a: Definirea strategiei de comunicare

Faza precedenta se finalizeaza prin alegerea strategiei de comunicare cea mai adecvata pentru obiectivele organizatiei (interna si/sau externa). Este recomandabil ca aceasta sa fie formulata in scris pentru a evita orice eroare de intelegere a ei si, de asemenea, trebuie aprobata de catre managementul organizatiei. Dupa aprobarea acesteia, se elaboreaza planul de comunicare.

Din punct de vedere practic, specialistul in comunicare, inainte de a prezenta strategia de comunicare managerului general, trebuie sa se asigure ca au fost luate in considerare toate problemele importante ale tuturor managerilor de departamente. Aceasta nu inseamna prezentarea strategiei, mai intai, fiecarui manager de departament, ci evitarea elaborarii unei strategii neadaptate nevoilor organizatiei si, in acelasi timp, o actiune de sensibilizare necesara pentru realizarea ei ulterioara.


Strategia de comunicare externa

Obiectivele comunicarii:

1. cunoasterea organizatiei (numele, domeniu de activitate, performantele obtinute);

2. recunoasterea organizatiei (punerea in valoare a organizatiei)

Grupul  „tinta”:

Ansamblul publicului extern organizatiei, respectiv partenerii acesteia sau cei care exercita o anumita influenta asupra realizarii obiectivelor generale. Spre exemplu:

„tintele” comunicarii financiare cuprind ansamblul indivizilor sau al institutiilor susceptibile sa procure resursele financiare de care are nevoie organizatia;

„tintele” comunicarii ocazionate de recrutare cuprind fie angajatii organizatiei sau cei ai altor institutii, fie elevii, studentii etc. din scoli, licee, universitati.

„tintele” comunicarii de opinie (tip de comunicare institutionala care vizeaza schimbarea opiniilor publicului despre o organizatie) constituie: alte institutii publice, asociatiile, marele public.

Mijloacele de comunicare:

Combinarea ingenioasa a mijloacelor de comunicare are un efect de sinergie (fiecare actiune trebuie sa intareasca eficacitatea celorlalte). De asemenea, trebuie respectata coerenta si complementaritatea acestora.

publicitate in mass-media (presa, afisaj, radio, televiziune, cinematograf);

publicitate directa (mesaje adresate prin posta, imprimate fara adresa distribuite sistematic intr-o anumita zona, telefonul, INTERNET-ul);

mesajele adresate cetatenilor la sediul organizatiei;

participarea la manifestari profesionale (saloane, targuri si expozitii);

crearea unor evenimente (organizarea unei manifestari care sa permita punerea in scena a unui mesaj);

sponsorizarea (finantarea unui eveniment sportiv sau cultural, sustinerea unei emisiuni televizate sau radiofonice);

relatiile de presa (in vederea includerii in articolele jurnalelor sau in emisiunile de televiziune sau radio);

difuzarea unor obiecte de prezentare a organizatiei (cataloage, pliante, brosuri, dosare, embleme, insigne, plachete etc.)

relatiile cu presa (aparitiile in public, conferintele de presa, comunicatul de presa etc.);mecenatul (ansamblul operatiilor care sustin material si financiar pe care o organizatie le ofera unei institutii, asociatii sau unei manifestari de tip cultural, umanitar sau stiintific)

Continutul si forma mesajelor:

formularea directa a mesajului si prezentarea faptelor (care servesc drept dovada a afirmarii lor);

formularea mesajului in maniera creativa (ca o promisiune);

dezvoltarea unui univers simbolic pornind de la continutul mesajului.


Strategia de comunicare interna

Obiectivele comunicarii:

1. cunoasterea orientarilor strategice ale conducerii organizatiei

2. crearea consensului salariatilor pentru realizarea obiectivelor organizatiei (aceasta presupune gasirea celor mai adecvate forme de integrare a salariatilor)

Grupurile  „tinta”:

Ansamblul salariatilor. In functie de marimea organizatiei, structura si cultura sa determina sau nu segmentarea publicului.

Mijloacele de comunicare:

brosura de prezentare a organizatiei;

jurnalul organizatiei;

„cutia cu idei” (respectiv orice forma de receptare a sugestiilor salariatilor asupra problemelor privind organizarea muncii lor sau activitatea organizatiei);

grupurile de exprimare, cercurile de calitate etc. (favorizeaza schimburi de opinii despre activitatea organizatiei);

participarea la seminarii, serbari, calatorii etc.

Continutul si forma mesajelor:

formularea mesajelor trebuie sa determine stimularea schimburilor de opinii si crearea spiritului de echipa


Concluzionand, putem afirma ca strategia de comunicare a unei organizatii este globala, in cadrul ei regasindu-se fiecare tip de comunicare. Insa, elaborarea ei trebuie sa tina cont, in primul rand, de realitatile mediului extern, de sistemul organizatoric, misiunea si obiectivele acesteia. Directorul de comunicare nu are competente de reorganizator, ci trebuie sa fie realist si sa adapteze strategia de comunicare structurilor organizatiei.
cf. C. Schneider – Communication, nouvelle fonction stratégique de l’entreprise, Editions Masson, Paris, 2007, p.73-74

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }