QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente comunicare

Blogurile si politicaBlogurile si politica


Inainte de a dezbate acest subiect este absolut necesara urmatoarea precizare: sintagma "bloguri politice" este folosita la ora actuala atat pentru a defini blogurile unor politicieni, cat si in cazul celor ce apartin unor analisti politici, jurnalisti, persoane sau organizatii care au drept principal subiect politica.

O specie distincta de bloguri o reprezinta asa numitele watch bloguri, adica acele bloguri in care autorul isi asuma rolul de "caine de paza" al mass-media si isi propune sa critice sistematic erori si inadvertente din mass-media traditionale sau din editiile electronice ale acestora. Din pacate, pana in acest moment, in blogosfera romaneasca numarul blogurilor care se incadreaza in aceasta categorie este aproape inexistent (apud D. Gutu-Tudor 2007, p. 111).La nivel sociologic exista insa anumite controverse legate de posibilitatea blogurilor de a fi "educatori politici". Unii sociologi considera ca, in mod direct sau indirect, blogurile politice contribuie nu numai la informarea electoratului cat si la educarea sa. Altii considera ca aceasta educare poate lua forma manipularii. Controversa nu poate fi solutionata foarte usor, deoarece nimeni nu poate spune cu certitudine daca userii cauta pe bloguri informatii care sa le confirme convingerile sau doar informatii noi pe care sa le poata compara cu mai multe surse.

Daca vorbim despre bloguri si politica, precum si despre sursele de informare ale electoratului online este necesar sa vorbim, mai ales, despre rolul liderilor de opinie. Importanta lor este considerabila si in mediul virtual, studiile americane indicand tendinta tinerilor useri de a deveni lideri de opinie in comunitati virtuale. Importanta liderilor de opinie in mediul virtual poate fi explicata printr-un model traditional, cel al comunicarii intermediate, cunoscut sub numele de fluxul comunicarii in doi pasi (formulat in 1948 de catre Lazarsfeld). Liderii online de opinie preiau si prelucreaza informatia, iar legaturile informale si influenta personala raman elemente cheie si in comunicarea din  mediul virtual. Ei reprezinta factori puternici de influenta a comportamentului (atat individual cat si colectiv), mai ales in ceea ce priveste comportamentul electoral (apud D. Gutu-Tudor 2007, p. 112).

Daca vorbim despre mediul politic reflectat la nivel de media online din alte tari, putem spune cu certitudine ca, efectul de polarizare a media online (asa cum anumite categorii electorale citesc numai anumite ziare sau urmaresc anumite posturi de televiziune, la fel si electoratul online prefera sa caute informatie politica), se poate aplica cu succes. In mod evident exista persoane care prefera anumite bloguri si site-uri pentru a se informa, deoarece le considera ca fiind credibile si le confirma convingerile initiale. La fel de bine putem vorbi si despre o categorie care nu are optiuni sau convingeri ferme si atunci prefera sa se documenteze cu ajutorul mai multor surse pentru a se putea decide asupra unei hotarari.

Dincolo de toate controversele insa, un lucru este cert: blogurile au influentat in mod evident comunicarea politica din multe tari ale secolului al-XXI-lea. Efectele blogurilor asupra politicienilor au fost deopotriva atat pozitive, cat si negative. Un exemplu de imagine negativa este nimeni altul decat presedintele George W. Bush. Toate actiunile sale au fost tinute sub observatie si criticate frecvent in mediul online, iar reactiile variaza de la ironii pana la adevarate actiuni de protest.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }