QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate comunicare

Cadrul legal international

Cadrul legal international


Principalele reglementari au fost adoptate de Organizatia Internationala a Muncii, astfel: Recomandarea 91/1951- conventiile colective, Conventia nr. 98/1949- dreptul de organizare si negociere colectiva, Conventia nr.135/1971- reprezentantii salariatiilor

In acelati timp, Comunitatea Europeana reglementeaza prin Directiva 94/95/CE- consultarea si negocierea colectiva in intreprinderile si grupurile de intreprinderi transnationale, avand sediul sau filiale pe teritoriu statelor membrer ale Uniunii Europene.

Organizatia Internationala a Muncii defineste contractul colectiv de munca

ca fiind un acord scris referitor la conditiile de munca, incheiata intre un angajator,un grup de angajatori sau o asociatie de patronala, pe de o parte, si una sau mai multe organizatii reprezentative ale salaritilor, pe de alta parte, reprezentantii salariatilor fiin alesi sau mandatati da catre cei pe care ii reprezinta, conform dispozitiilor din fiecare tara.

Potrivit Codului muncii, art.236 alin.1 si Legii nr.130/1996, art.1 - Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati reprezentati prin organizatiile sindicale ori in alt mod permis de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din rapoturile de munca.

Aceasta definitie este considerata de majoritatea autorilor ca fiind cuprinzatoare si edificatoare .

Prin patron, conform Legii 507/2002, se intelege persoana juridica care foloseste forta de munca salariata (in lege sunt denumite si unitati). Avand in vedere ca textul art. 10 din Legea 130/1996 are un caracter dispozitiv si nu imperativ, rezulta ca incheierea contractelor colective de munca nu sunt obligatorii.Contractele colective de munca se pot incheia si in cazul salariatilor institutiilor bugetare ( cei incadrati cu contract individual de munca), dar tinand seama de specificul finantarii unitatilor publice, nu se pot negocia prin contractele colective clauzele referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale (durata concediului de odihna, nivelul salariului).
Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, vol.I, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p.186; Valer Dorneanu,Gheorghe Badica, Dreptul muncii, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, p.260; Nicolae Voiculescu, Dreptul muncii.Reglementari interne si comunitare, Editura Rosetti, Bucuresti, 2003, p.108

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }