QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Analiza campului de forte in asistenta sociala

ANALIZA CAMPULUI DE FORTE IN ASISTENTA SOCIALA

Definire


Analiza campului de forte este o tehnica de culegere si prelucrare a informatiilor privind factorii/fortele care contribuie la rezolvarea problemei clientului.

Clientul impreuna cu asistentul social identifica atat punctele puternice cat si cele slabe care caracterizeaza situatia problema astfel incat acestea sa fie mobilizate in vederea rezolvarii problemei .
Caracteristici


Tehnica campului de forte se aplica in etapa de interventie dupa ce s-a construit planul de interventie/permanenta. Analiza campului de forte se realizeaza pentru structurarea resurselor disponibile ale clientului si pentru transformarea punctelor slabe in forte generatoare de progres. De asemenea, utilizarea acestei tehnici ajuta asistentul social sa anticipeze riscul producerii unor evenimente negative in viata clientului pe parcursul instrumentarii cazului.

Fortele/punctele tari sau slabe identificate la nivelul sistemului client se regasesc in sistemul de valori, sentimente, atitudini, resurse economice, familiale, sociale ale acestuia.

Pentru utilizarea corecta a acestei tehnici este recomandabil sa fie parcurse urmatoarele etapele:

Se stabilesc clar obiectivele care trebuie realizate de client pentru rezolvarea situatiei;

Se identifica impreuna cu beneficiarul factorii/ fortele pozitive si negative care l-ar ajuta sa produca o schimbare a situatiei problematice;

Informatiile obtinute se inregistreaza intr-un tabel cu doua coloane (fortele pozitive/puternice identificate la sistemul client in stanga, fortele negative /slabe in dreapta). Acest tabel reprezinta instrumentul prin care se aplica tehnica analizei campului de forte.

Se analizeaza cele doua categorii de forte urmarindu-se puterea fortei de a produce schimbarea si stabilitatea/ consecventa in timp a fortei pe tot parcusul procesului de interventie.

Tabelul campului de forte


(+) Forte pozitive


(-) Forte negative1.Relatie de atasament puternica dintre mama si copil

1.Relatii tensionate cu familia largita

2. Existenta unui venit sigur in familie datorita faptului ca mama lucreaza

2. Lipsa unei locuinte proprii


Tabelul campului de forte este se poate modifica in timp, pe masura ce se inregistreaza progrese/schimbari in rezolvarea cazului.


Observatii si recomandari


Aceasta tehnica se realizeaza in prezenta clientului si cu sprijinul acestuia.

Este recomandat sa fie aplicata in etapa de interventie; utilizarea ei in orice alt moment al instrumentarii cazului nu garanteaza obtinerea unor informatii relevante.

Este o tehnica care se poate utiliza in paralel cu alte metode si tehnici specifice etapei de interventie (ex: consilierea, interviul).

Asistentul social trebuie sa fie pregatit pentru eventuala lipsa de cooperare a clientului. In aceasta situatie, asistentul social va utiliza informatiile obtinute prin alte metode sau tehnici si va analiza campul de forte al sistemului client.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }