QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Rolurile asistentului social

Rolurile asistentului social


social se ocupa in principal cu recuperarea si (re)integrarea psiho-sociala si profesionala a persoanelor cu probleme speciale:deficiente psihice si /sau fizice,comportament antisocial(delicventa), probleme sociale diverse. Desfasoara o activitate complexa si variata:

 • analizeaza influenta factorilor sociali asupra starii de sanatate mentala si a comportamentului uman,
 • acorda consultatii privind drepturile si obligatiile asistatilor,
 • colaboreaza cu institutii sau organizatii care au obiective similare,
 • participa la elaborarea metodelor si tehnicilor de lucru,
 • propun masuri de ajutorare sau recuperare.

Munca unui lucrator social este aceea de a ajuta oamenii in rezolvarea problemelor legate de situatia lor sociala sau de viata personala. Exercitarea profesiei de asistent social este avizata de Colegiul Asistentilor Sociali din Romania si autorizata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Asistentul social indeplineste o misiune sociala care are la baza valorile si principiile fundamentale ale profesiei: justitia sociala, demnitatea si unicitatea persoanei, integritatea persoanei, autodeterminarea, confidentialitatea, importanta relatiilor interumane, furnizarea serviciilor cu competenta si in beneficial clientilor.
Exercitarea libera a profesiei si independenta profesionala confera asistentului social dreptul de a actiona si a lua decizii in beneficiul clientilor sai si deplina raspundere a acestora. Profesia de asistent social poate fi exercitata de catre persoana care indeplineste urmatoarele conditii:

 • este cetatean roman, cu domiciliul in Romania ;
 • este licentiat sau absolvent al unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata de stat in conditiile legii;
 • detine avizul Colegiului Asistentilor Sociali din Romania pentru exercitarea libera a profesiei de asistent social;
 • nu se gaseste in vreunul din cazurile de incompatibilitate sau nedemnitate prevazute de statut.

Exercitarea profesiei de asistent social este incompatibila cu:

 • persoana care nu are capacitate deplina de exercitiu;
 • promovarea sau apartenenta la o grupare scoasa in afara legii;
 • folosesirea cu buna stiinta a cunostintelor profesionale in defavoarea clientului ;
 • desfasurarea de activitati de natura a aduce atingere demnitatii profesionale de asistent social sau bunelor moravuri.

Este nedemn de a exercita profesia de asistent social:

asistentul social care a fost condamnat definitiv si irevocabil, chiar daca a fost reabilitat, pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii in imprejurari legate de exercitarea profesiei de asistent social;

asistentul social caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesia, indiferent de durata, prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.


Asistentul social in munca sa indeplineste un sir de roluri, printre care putem evidentia urmatoarele:

 • Initiator - ofera atentie problemei aparute sau problemei potentiale. Acest rol urmareste in esenta anticiparea aparitiei problemei. asistentul social ajuta indivizii si grupurile sa-si determine nevoile, sa-si clarifice si identifice problemele, sa-si selecteze si sa aplice o strategie de lucru, sa-si dezvolte capacitatile pentru a se ocupa de problemele lor intr-un mod eficient. Acest rol este cel mai mult intalnit in practica consilierii individuale, a grupurilor si familiei. Modelul este folosit, de asemenea, in practica comunitara, in special atunci cand obiectivul principal este acela de a ajuta oamenii pentru a se organiza.
 • Consultant(consilier pentru persoane) este un rol activ ce are ca finalitate rezolvarea problemelor acestuia si/sau obtinerea unor schimbari in capacitatea individului de a-si rezolva problemele
 • Avocat Este un rol activ si direct, in care asistentul social se lupta, pledeaza pentru drepturile, nevoile unui client sau ale unui grup. Intr-un astfel de rol, asistentul social promoveaza lidership pentru colectarea de informatii, argumenteaza nevoile si drepturile clientului. Obiectivul este sa modifice sau sa provoace schimbari ale politicilor sociale in concordanta cu nevoile sociale.
 • Broker (agent de legatura) - acest rol asistentul social il indeplineste prin stabilirea legaturilor dintre indivizi sau grupuri sociale, care au nevoie de ajutor, si serviciile comunitare. De exemplu: unei femei care este deseori batuta de sot i se propune sa se adreseze unui serviciu de violenta domestica.
 • Mediator - rolul implica interventia asistentului social in dispute dintre parti, pentru a le ajuta sa ajunga la un consens. De exemplu: divorturi, vecini in conflict, proprietarul de bloc-casa cu chiriasul etc.
 • Negociator - aduna impreuna acele persoane care sunt in conflict si incearca sa le ajute sa ajunga la un compromis. Uneori, la fel ca si mediatorul, negociatorul gaseste o solutie de mijloc ce asigura contrapartilor existenta in comun.
 • Educator - rolul de educator implica oferirea de informatii clientului. Pentru a fi un educator bun, asistentul social trebuie sa detina cunostintele necesare. De exemplu: sa-l familiarizeze pe client cu obligatiunile parintilor, sa fie competent in educatia sexuala, in cautarea locurilor de munca pentru tineri.
 • Coordonator -implica conjugarea a mai multor componente intr-o maniera organizata. De exemplu, in cazul unei familii cu multiple probleme, care necesita atat servicii de sanatate, cat si servicii de educatie, asistentul social joaca rolul de “case manager” pentru coordonarea acestor servicii; face legatura intre sistemele si subsistemele in care este implicat clientul
 • Cercetator - in anumite momente, fiecare asistent social e un cercetator. Investigatiile in asistenta sociala includ analiza literaturii de specialitate, evaluarea rezultatelor si studierea nevoilor comunitare.
 • Facilitator de grup - un lider pentru grupurile experimentale. Grupul poate fi de educatie, terapeutic, de autoajutorare etc.
 • Planificator/ director de program rol ce presupune activitati specifice de scriere de proiecte si de evaluare a lor in vederea dezvoltarii si sustinerii resurselor , serviciilor si programelor sociale
 • Expert consultant – asigura asistenta in cazul unor cercetari precum si a altor specialisti sau servicii in efortul de intelegere si rezolvare a problemelor sociale.
 • Manager/administrator rol ce presupune scrierea de proiecte si evaluarea lor in vederea sustinerii resurselor, serviciilor si programelor sociale.
 • Supervizor de stagiu- supervizeaza personalul sau studentii care I-au fost distribuiti spre indrumare
 • Membru al unei echipe de profesionisti- desfasoara activitati in cadrul unei echipe, prestatori de servicii sociale dintr-o institutie sau agentie. Echipa poate fi una interdisciplinara, deci asistentul social va colabora cu ceilalti specialisti ai serviciului asistenti sociali, medici, psihologi, avocati etc
 • Arbitru- examineaza si evalueaza faptele si ia decizii in unele situatii conflictuale
 • Collectare de fonduri -popularizeaza serviciile sociale pentru a aduna fonduri in vederea dezvoltarii si implementarii de programe sau servicii
 • Relatii cu publicul -planifica si desfasoara acticitati de relatii cu publicul in numele agentiei, institutiei, profesiei.Rolurile asistentului social sunt complexe. Este necesar ca asistentul social sa fie constient de faptul ca toate activitatile lui cu clientii trebuie sa poarte pecetea unei munci cu daruire de sine.


Sarcinile asistentei sociale

Putem determina un anumit numar de sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca asistenta sociala. Natura acestor sarcini reprezinta pozitia deosebita si deseori dificila pe care asistenta sociala trebuie sa o decida intre ingrijirea individuala si controlul societatii Asistenta sociala trebuie sa reprezinte individul in fata societatii. De exemplu, instanta de judecata, inainte de a decide asupra sentintei legale, poate dori sa cunoasca cate ceva despre viata personala a unui tanar infractor. Asistenta sociala trebuie sa reprezinte de asemenea si societatea in fata individului. De exemplu, un asistent social poate si trebuie “judece” o familie care nu-si ingrijeste corespunzator copiii.

Deoarece activitatile de asistenta sociala trebuie sa fie orientate in mai multedirectii - catre individ si catre societate -rolurile ei genereaza totodata o inerenta sursa de tensiune: contradictia dintre ingrijire, vindecare si control.

Sarcinile asistentei sociale includ:

 • Ajutorarea persoanelor aflate in nevoi sa-si dezvolte la un grad mai inalt propriile capacitati de a solutiona problemele. De exemplu, a le invata sa conduca cu bugetul familial, a contribui la ameliorarea relatiilor in cadrul familiei.
 • Realizarea unor noi interrelatii intre persoanele dezavantajate si institutiile de asistenta sociala. De exemplu, a prezenta unei persoane in varsta un azil la care aceasta s-ar putea decide sa mearga in cazul cand este neajutorata si nu are pe nimeni in preajma sa.
 • Acordarea de ajutor in obtinerea unor recompense ce se cuvin conform legii. De exemplu, a ajuta o mama necasatorita sa obtina de la departamentul de stat respectiv suma de bani ce i se cuvine pentru intretinerea copilului.
 • Imbunatatirea relatiilor, coordonarea activitatilor diferitelor institutii de asistenta sociala. De exemplu, a stabili relatii de cooperare intre doua servicii de asistenta sociala care “trateaza” aceeasi problema.
 • Acordarea de ajutor practic. De exemplu, un copil care cerseste in strada poate nimeri oricand in mainile unui infractor, de aceea este necesar ca acest copil, pana a ajunge sa fie protejat de familia sa (daca o are), sa fie luat sub supraveghere de catre anumite institutii.
 • A contribui la dezvoltarea si modificarea politicii sociale, asistentii sociali activand concomitent in calitate de agenti ai controlului social.

Deoarece asistenta sociala reprezinta fie clientul, fie statul, fie ONG-urile, ea va fi cu clientii (beneficiarii) in una din urmatoarele relatii: • de colaborare - atunci cand se urmareste un scop unic;
 • de negociere - atunci cand trebuie sa se ajunga la un anumit consens;
 • de conflict - atunci cand scopurile sunt diverse si contrare.

Conform IFSW, Federatia internationala a asistentilor sociali IASSW Asociatia intenationala a Scolilor de asistenta sociala, 2001, asistentul social are scopul de a servi bunastarii individului de a dezvolta modalitati stiintifice de a cunoaste comportamentul individual si social de a dezvolta resurse, de a promova justitia sociala

AS sunt implicati in prevenirea, estimarea aplicarea evaluarea si modificarea politicilor sociale si a serviciilor sociale adresate grupurilor si comunitatilor. Ei intervin in diferite domenii folosind diferite metode de cercetare , lucrand in diferite organizatii si furnizand servicii pentru diferite categorii de populatie atat la nivel micro, meso cat si macro.

Pregatirea asistentului social are scopul de a promova dezvoltarea sociala de a se implica in autodezvoltarea, perfectionarea continua si de a furniza informatii, de a forma practici in serviciile si politicile sociale.

AS este practicata in 5 domenii, contexte diferite dar care reprezinta parte a unui intreg Aceste contexete sunt geographic, politic, socio-economic, cultural si spiritual

 • geographic- spatiul in care a.s. isi desfasoara activitatea determina caracteristicile muncii sale(agentie, regiune, stat)
 • politic - sistemul politic propriu fiecarei tari determina modalitatea de protectie sociala(liberal, democratic, socialist, social democrat etc)
 • socio-economic - un nivel adecvat de viata, munca, sanatate, servicii, educatie, acces la servicii sociale reprezinta nevoi de baza pentru fiecare individ. Coeziunea sociala a unui grup sau natiune depinde in sens larg de accesul egal la resurse si servicii
 • cultural –practicile si credintele, aspiratiile, cultura individului, familiei , grupului, comunitatii trebuie respectate fara a interveni in evolutia diferitelor practici si credinte
 • spiritual este esential ca a.s. sa respecte valorile, credintele, idealurile grupului in care lucreaza respectandu-si in acelasi timp si propriile valori, credinte A S promoveaza schimbarea sociala, rezolvarea problemelor aparute in cadrul relatiilor umane promovand in acelasi timp stimularea capacitatii indivitilor de a-si spori bunastarea.

Utilizand teoriile behavioriste si a sistemelor sociale a.s intervine in momentul in care individul interactioneaza cu mediul. Principiile dr. omului si a justitiei sociale sunt fundamentale in AS . AS in variatele ei forme se adreseaza multiplelor si complexelor actiuni interactiuni intre oameni si mediul lor. Misiunea sa este de a stimula toate persoanele sa-si dezvolte intregul potential , capacitate pentru a-si imbunatati viata si a preveni situatiile disfunctionale. Asistentii sociali sunt axati pe schimare si rezolvarea de probleme ei sunt agenti ai schimbarii in societate in viata indivizilor, familiiilor si comunitatilor in care lucreaza.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }