QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Impactul produselor catering asupra consumatorului

IMPACTUL PRODUSELOR CATERING ASUPRA CONSUMATORULUI


Dezvoltarea si diversificarea serviciilor este expresia necesitatii satisfacerii unor nevoi sociale. Integrate in structurile si mecanismul procesului social al productiei, serviciile sunt oferite colectivitatilor de oameni, unitatilor economice, institutiilor si persoanelor fizice.


Intreprinderile de alimentatie publica si de turism, similar altor intreprinderi economice, sunt un produs, un rezultat al mediului social economic. Pe de alta parte sunt generatoare de noi necesitati determinate de indeplinirea rolului lor economico- social si de realizarea lor de activitate.


In pararel cu dezvoltarea economica, a crescut gradul de ocupare a populatiei si in consecinta, rezolvarea problemei alimentatiei a impus noi preocupari pentru imbinarea cerintelor de satisfacere a necesarului fiziologic, de incadrare in timpul liber si in bugetul de venituri disponibile.
In conditiile economiei de piata consumatorul devine axul central al tuturor activitatilor economice ce converg spre satifacerea cat mai deplina a dorintelor, exigentelor, preferintelor, necesitatilor, aceasta satisfacere fiind insasi esenta activitatii economice realizate. Influenta alimentatiei asupra starii de sanatate a individului, importanta acesteia in dezvoltarea armonioasa a organismului, in mentinerea vigorii fizice si intelectuale, deci impactul asupra rezultatelor obtinute in activitatile economico- sociale, au determinat ritmuri accentuate de crestere pentru sectoarele care au ca obiect de activitate alimentatia.


Tehnologia culinara moderna, cu toate exigentele ei, nu se mai poate sprijini numai pe intuitia, talentul sau indemanarea luvrarilor din activitatea productiva a acestui sector, deoarece s-au produs mutatii rapide in procesul de prelucrare, in sortimentul produselor comercializate, in cererea de consum, intensificandu-se interdependentele cu alte sectoare de activitate.


Oferta de produse alimentare trebuie sa corespunda noilor exigente, specifice omului modern, tentat tot mai mult de procurarea hranei gata preparate. Nevoia de hrana trebuie satisfacuta la un nivel superior prin acoperire necesarului fiziologic cu alimente variate, gustoase, in conditiile economisirii fondului de timp afectat pregatirii zilnice, diminuarii efortului solicitat de aceasta activitate si totodata prin costuri reduse.


Alimentatia publica, implicit sectorul catering, prezinta un caracter deosebit de complex prin specificul ei, prin multitudinea factorilor tehnologici care influenteaza oferta de produse, prin diversitatea cererii exprimate.


Sistemul catering se adreseaza in special consumatorilor colectivi: cantine scolare, cantine restaurant, spitale, unitati militare si de aviatie, restaurante autoservire, unitati cu servire rapida (fast-food). Acestia au devenit consumatori exigenti, care accepta sa-

si satisfaca nevoia de hrana cu alimente gata preparate dar, care, sa aiba o valoare nutritiva normala, preturi mai mici si sa fie prezentate corespunzator.


Multiplele avantaje ale produselor catering le ofera acestora o pozitie distincta in ansamblul marfurilor alimentare, determinand ascensiunea lor pe plan international, atat din punct de vedere al volumului ofertei cat si din punct de vedere al structurii sortimentale.


Fabricarea produselor de tip catering permite o valorificare superioara si complexa a materiilor prime, aditivarea cu un sortiment diversificat de constituenti de gust, aroma, aspect, posibilitatea de fortificare cu substante biologic active (aminoacizi esentiali, vitamine, saruri minerale), precum si echilibrarea valorii nutritive.


Prin aplicarea sistemului catering, se asigura concentrarea productiei in unitati mari cu toate avantajele acesteia: cresterea gradului de mecanizare a operatiilor de prelucrare primara cu consecinte net favorabile in reducerea pierderilor; aplicarea metodelor moderne, cu scurta durata de prelucrare termica care permite mentinerea substantelor nutritive in alimentele prelucrate in proportii cat mai apropiate de cele initiale; conservarea si convertirea in conditii adecvate; posibilitatea cresterii eficiente a combinatiilor sortimentale; asigurarea igienei prin implementarea unor metode moderne.


Sistemul catering a luat nastere in marile aglomerari urbane din Sua, si s-a extins cu repeziciune si in alte tari ca Anglia, Germania, Suedia, Franta si nu in ultimu rand Romania.


In Romania, in urma unui studiu efectuat prezentat in tabelul 1, asupra cheltuielilor efectuate de diferite tipuri de familii pentru consumul alimentar si de bauturi se poate constata ca peste 60 % din cheltuielile unei familii de tarani se duc pe alimente si bauturi in comparatie cu aproximativ 50 % din cheltuieli cat revine pentru o familie de salariati.


Tabelul 1. Cheltuieli alocate de diferite tipuri de familii pentru consumul alimentar si bauturiAnii

Tipul familiilor
Familii de salariati
Familii de pensionari
Familii de taraniGraficul 2. Cheltuielile alocate de diferite tipuri de familii pentru consumul alimentar


Motivul este, ca majoritatea persoanelor dintr-o familie de salariati lucreaza, femeile din aceste familii sunt agrenate din ce in ce mai mult in diverse activitati dispunand de timp minim pentru procurarea si prepararea hranei, preferand, de altfel, sa ia masa in afara domiciliului.


Acest deziderat a impus dezvoltarea unei retele puternice, moderne de fabricare, pastrare si livrare a alimentelor gata preparate, pe care consumatorul cu un efort minim si timp redus sa-l poata avea la indemana in orice moment.


Dezvoltarea consumului alimentar in afara domiciliului a condus la cresterea cantitativa si calitativa dar si la diversificarea cererii de preparate de consum. S-au inregistrat eforturi deosebite pentru satifacerea cererii, astfel incat in tara noastra peste 20 % din populatie ia masa in afara domiciliului.


Tabelul 2. Bugetul alimentar in Romania pe persoana si pe an


Cheltuieli

Cheltuieli

Cheltuieli

in USD


in USD
in USD


Cheltuieli la domiciliu din care▪ Cumparaturi▪ AutoconsumConsum in afara domiciliului din care:▪ Restaurant▪ Cantine restaurant de intreprinderi▪ Cantine scolare sau universitare

Consum total pe persoana pe an
Graficul 3. Evolutia consumului total pe persoana pe an


Graficul 4. Consumul in afara domiciliului pe persoana si pe anGraficul 5. Cheltuieli la domiciliu pe persoana si pe an


Astfel, in Romania, bugetul alimentar pe persoana si pe an, a inregistrat cresteri semnificative in perioada 2005- 2007. Valoarea consumului pe persoana/ an a crescut de patru ori. Se observa, in structura consumului, cresteri mai mari la consumul in afara domiciliului si anume de la 11,1 % in 2005 ponderea acestuia ajunge la 20,2 % in 2007, in timp ce consumul in afara domiciliului scade de la 88,9 % la 79,8 % in aceeasi perioada. Se inregistreaza cresteri la consumul in afara domiciliului pe toate tipurile de unitati: restaurante- de la 6,4 % in 2005 la 11,2 % in 2007, adica o crestere a consumului cu 75 %; cantine restaurant- de la 1,4 in 2005 la 2,3 in 2007, adica o crestere a consumului cu 86 %; cantine scolare - de la 1,9 % in 2005 la 2,6 % in 2007, adica o crestere a consumului cu 65 %.


Consumatorii prefera sa-si satisfaca nevoia de hrana prin consumul alimentar in afara domiciliului, motivatia de baza fiind: diversificarea sortimentala a preparatelor.


Sortimentul variat atrage consumatorul, creeaza buna dispozitie, stipuleaza apetitul favorizand digestia si asimilatia. Preparatele realizate depind de materiile prime, procedeele de prelucrare primara si termica, prezentare. Prin asocierea cat mai variata a componentelor de baza cu adaosuri, prin prelucrare, prin tehnici diferite si prezentarea cat mai variate, estetica, se valorifica potentialul creativ al specialistilor in arta culinara realizandu-se un sortiment cat mai diversificat.


Gama de alimente gata preparate din magazine s-a largit foarte mult cuprinzand totul, de la mancare vegetala cu sau fara continut de grasime pentru cei care vor sa tina cura de slabire si pana la feluri specifice diferitelor etnii (cum ar fi chinezul 'chowmein' sau puiul 'tandori' indian).


Tipul de prelucrare finala fiind foarte redus, iar posibilitatile de combinare fiind foarte mari, creeaza premise favorabile pentru cresterea cererii de preparate culinare catering si in aceste conditii se poate mari continuu oferta, in paralel cu diversificarea sortimentala, specific profilului fiecarui agent economic: pizzerii, cantine- restaurant, fast-food, etc.


De asemenea, prin realizarea hranei prin sistemul catering exista posibilitatea intocmirii de meniuri variate pentru aceeasi grupa de consumatori dar si pentru grupe diferite de consumatori, astfel incat sa se satisfaca ib conditii optime necesitatile fiziologice specifice dar exista si posibilitati largi de alegere in functie de gusturile si preferintele individuale.


In productia si diversificarea sortimentului de produse catering se constata urmatoarele directii:

diversificarea sortimentului de produse catering (de exemplu produse de panificatie pentru produse de tip McDonald s), preparate din carne pentru sandwisuri, legume, etc;

realizarea unei game variate de produse deshidratate din grupa preparatelor lichide pentru supe, supe-creme sau ciorbe cuprind in compozitia lor, in proportii mari, materii prime cu valoare energetica ridicata (paste fainoase, grupe de cereale si leguminoase, legume deshidratate, etc).

diversificarea productiei de concentrate alimentare care se consuma datorita caracteristicilor lor organoleptice (cu valoare energetica si biologica redusa), pentru crearea apetitului in vederea consumului altor produse. Astfel se realizeaza amestecuri condimentare sub forma brichetata, din care se realizeaza supe cu valoarea energetica redusa;

realizarea in industria alimetara de noi sortimente de conserve care sa corespunda mai bine obiceiurilor de alimentatie ale consumatorilor, obtinute din cat mai multe legume si fructe;

cresterea productiei de supe instant in defavoarea supelor ce se pregatesc prin fierbere;

diversificarea sortimentului de pireuri din legume si leguminoase care pot fi servite sub forma de garnituri, la felurile de mancare consistente;

largirea si extinderea productiei de sosuri pasteurizate, aromatizate cu arome de carne, care se obtin din fainuri cerealiere si de leguminoase, concentrate proteice, condimente;

diversificarea sortimentului de ingrediente pentru diferite preparate catering  sub forma deshidratata cat si congelata;

largirea sortimentului de produse finite pentru diferite ocazii, receptii, picknic-uri, ambalete in cantitati diferite an functie de solicitarea clientilor;

diversificarea posibilitatilor de combinare a semi preparatelor catering;
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }