QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Produse agroalimentare ecologice

Produse agroalimentare ecologice


Aparitia unor efecte metabolice nedorite induse de dezechilibre alimentare a dus la constientizarea importantei actului de nutritie, ceea ce a implicat fundamentarea comportamentului alimentar pe principii sanatoase si a determinat segmente semnificative de consumatori sa se indrepte spre alimente cat mai pure din punct de vedere biologic, spre asa numitele produse biologice. Acestea pot purta si denumiri similare: produse ecologice, produse organice, desi sunt diferente terminologice destul de sensibile intre aceste denumiri.

Pentru a putea satisface cerintele acestor segmente de consumatori, statele trebuie sa plaseze agricultura biologica in centrul politicilor de dezvoltare pentru stimularea activitatilor de productie, prelucrare si comercializare.Agricultura biologica utilizeaza metode specifice, cum sunt: fertilizarea solului cu ingrasaminte organice; acoperirea solului (pentru asigurarea protectiei impotriva uscarii lui); folosirea de ingrasaminte naturale minerale (fosfati, praf de roca, calciu provenit din var, ingrasaminte din alge marine); rotatia culturilor, pentru evitarea deteriorarii solului; araturi usoare si nu foarte adanci; inlaturarea parazitilor prin mijloace biologice.

Alimentele biologice sunt produse exclusiv naturale, obtinute fara utilizarea de ingrasaminte chimice si pesticide, ce respecta integral procesele biologice si ecologice, si in consecinta, sunt certificate de un organ agreat (terte parti) pentru a purta eticheta "bio", care atesta ca au fost obtinute conform standardelor recunoscute pentru agricultura biologica.

In SUA au fost introduse standarde privind productia si manipularea produselor agricole biologice, aplicabile intregului lant logistic, de la fermier pana la consumator. Aceste standarde sunt aplicabile si operatiunilor intermediare. Conform standardelor respective sunt determinate patru categorii de produse biologice:

100% biologice, desemnand produsele care nu contin decat ingrediente produse biologic;

biologice, insemnand produsele ce contin 95% din ingrediente produse biologic (raportat la masa produsului);

preparate cu ingrediente biologice, semnificand produsele ce contin mai mult de 70% ingrediente biologice, dar maxim trei componente produse biologic pot fi specificate pe eticheta principala a ambalajului;

produse transformate continand mai putin de 70% ingrediente produse biologic, iar termenul "biologic" nu mai poate fi inscris pe eticheta principala a ambalajului, dar in lista de ingrediente de pe ambalaj se pot specifica componentele care sunt produse biologic.

Incepand din octombrie 2002, marfurile din primele doua categorii, produse in SUA sau in strainatate, care raspund exigentelor Programului National Biologic al Departamentului Agriculturii din SUA, pot purta marca "USDA Organic Seal" (certificare biologica a Departamentului agriculturii) pe ambalaj. Tot de la aceasta data, toate produsele etichetate ca biologice, oricare ar fi originea lor, trebuie certificate conform regulilor Programului National Biologic al Departamentului Agriculturii din SUA, de catre un organism agreat. Piata alimentelor biologice este in continua extindere nu numai in SUA, dar si in multe dintre tarile europene si de pe alte continente.

Si in Romania, a fost elaborat cadrul legislativ si institutional de baza in domeniul produselor ecologice, armonizat partial cu reglementarile Uniunii Europene, necesar dezvoltarii agriculturii ecologice. Aceste reglementari sunt:

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice din 17 aprilie 2000, aprobata prin Legea nr. 38 din 7 martie 2001;
Hotararea de Guvern nr. 917 din 13 septembrie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 34/2000;

Ordinul Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 70/2002 privind constituirea Comisiei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice in Romania.

Alimentele ecologice/biologice au un rol fundamental in asigurarea si mentinerea sanatatii omului, avand functii de autorefacere mult mai importante decat cele semnalate pana in prezent si o valoare igienica superioara celorlalte tipuri de alimente.

Regimul produselor alimentare ecologice este reglementat din anul 2000. Productia agroalimentara ecologica este definita ca insemnand obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea produselor chimice de sinteza, in conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite, care respecta standardele, ghidurile si caietele de sarcini nationale si sunt atestate de un organism de inspectie si certificare infiintat in acest scop. Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate si echilibrate, care asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor.

Produsele ecologice sunt reprezentate de produsele obtinute si etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz, ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de productie ecologica. De asemenea, in Ordonanta nr.34/2000 sunt definiti termenii de specialitate si sunt stabilite conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca metodele de productie ecologica utilizate in obtinerea produselor respective.

Alimentatia ecologica are valente trofice, sanogenetice si social-economice de necontestat. Acestea deriva din conditiile specifice create pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor intr-un mediu inconjurator special, dar si pentru obtinerea produselor prelucrate. Intercorelarea factorilor ecologici cu alimentatia constituie o premisa a cresterii securitatii alimentare. Realizarea echilibrului nutritional pe "piata metabolica" a organismului uman implica pe langa echivalenta dintre necesitatile fiziologice si aportul de nutrienti din alimente si indeplinirea cerintelor ecologice ale alimentatiei.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }