QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Constituirea Guvernului si functiile sale

Constituirea Guvernului si functiile sale

In Constitutia Romaniei, in Titlul III, consacrat 'Autoritatilor publice', dupa capitolele ce se refera la Parlament si Presedintele Romaniei este inclus Capitolul III 'Guvernul' (art. 101-109), ca in capitolul urmator sa se reglementeze 'Raporturile Parlamentului eu Guvernul''(art. 110-114).

Cele 9 articole din capitolul intitulat 'Guvernul' m ca obiect in ordine cronologica, urmatoarele probleme: rolul si structura Guvernului (art. 101); investitura Guvernului (art. 102); juramantul de credinta al membrilor Guvernului (art. 103); incompatibilitati ale functiei de membru al Guvernului (art. 104): incetarea functiei de membru al Guvernului (art. 105); Primul ministru (art. 106); actele Guvernului (art. 107); raspunderea Guvernului si a membrilor sai (art. 108); incetarea mandatului Guvernului (art. 109).In terminologia consacrata de doctrina administrativa occidentala, Guvernul are sarcina fundamentala de a realiza politica natiunii, ci este initiatorul, modelatorul si executantul masurilor de redresare economica, de scadere a inflatiei si stabilizare economica, el raspunde de ordinea publica, de apararea nationala si de raporturile statului respectiv cu alte state .

Guvernul Romaniei este autoritatea publica a puterii executive care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice (art. 1 din Legea nr. 90/2001)2.

Procedura de constituire si investire a Guvernului incepe cu desemnarea de catre Presedintele Romaniei a unui candidat la functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului sau formatiunii politice care are majoritatea absoluta in Parlament ori daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament [art. 102, alin. (1) din Constitutie]. Persoana desemnata drept candidat la functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Acestea se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Daca Parlamentul nu este de acord cu anumite propuneri privind persoanele desemnate pentru functiile de ministri, candidatul la functia de prim-ministru trebuie sa faca alte propuneri, iar daca Parlamentul respinge intreaga lista a Guvernului, programul sau ori insasi propunerea privind persoana Primului-ministru, intreaga procedura de formare a Guvernului trebuie reluata. Presedintele Romaniei poate insa sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare, dar numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura [art. 89 alin. (1) din Constitutie]1.

Pe baza votului de incredere acordat de Parlament, Presedintele Romaniei numeste Guvernul Primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual in fata Presedintelui Romaniei, juramantul de credinta si devotament, stabilit in art. 82 din Constitutie2. Data depunerii juramantului constituie data de la care Guvernul, in intregul sau si fiecare membru in parte, isi exercita mandatul.

Guvernul are rolul de a asigura functionarea echilibrata si dezvoltarea sistemului national economic si social, precum si racordarea acestuia la sistemul economic mondial in conditiile promovarii intereselor nationale3.

Potrivit art. 1 alin. (5) din Legea nr. 90/2001, Guvernul indeplineste urmatoarele functii:

a. Functia de strategie, prin care se asigura punerea in aplicare a Programului de guvernare pe baza caruia Guvernul a primit votul de incredere al Parlamentului. Fiind interesat sa-si mentina acest vot de incredere pe toata durata mandatului. Guvernul trebuie sa urmareasca in permanenta indeplinirea Programului de guvernare.b. Functia de reglementare, prin care se asigura elaborarea cadrului informativ si institutional necesar in vederea realizarii Programului de guvernare. Acest program este un act politic care poate fi transpus in viata numai prin adoptarea de acte normative si institutii juridice care sa materializeze intentiile politice ale Guvernului. in acest sens, Guvernul poate adopta hotarari pentru punerea in aplicare a legilor, dar si ordonante prin care isi exercita functia de reglementare primara a unor relatii sociale din anumite domenii de activitate.

c. Functia de administrare a proprietatii statului, prin care se asigura administrarea proprietatii publice si private a statului, precum si gestionarea serviciilor publice pentru care statul este responsabil. Fiind autoritate publica care reprezinta, la cel mai inalt nivel, interesele nationale, Guvernul are in competenta sa atributii privind dreptul de proprietate al statului si serviciile publice de importanta deosebita.

d. Functia de reprezentare, prin care se asigura reprezentarea statului roman pe plan intern si extern. Pe plan intern, Guvernul reprezinta statul in relatiile cu celelalte autoritati publice, organizatii
neguvernamentale, asociatii profesionale, alte persoane juridice si persoane fizice. Pe plan extern, Guvernul reprezinta statul in relatiile cu guvernele diferitelor state si cu organismele internationale.

e. Functia de autoritate de stat prin care Guvernul asigura urmarirea si controlul aplicarii si respectarii reglementarilor in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, precum si in domeniile economic si social si al functionarii institutiilor si organismelor care isi desfasoara activitatea in subordinea sau sub autoritatea sa. Aceasta functie se exercita prin acte de comanda adoptate de Guvern si prin aplicarea unor masuri de constrangere pentru mentinerea starii de legalitate in domeniile de importanta deosebita.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }