QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Cetatenii si accesul la informatieCetatenii si accesul la informatie


Accesul la informatie in " societatea informationala".

Acesta problema este strict legata de informatizarea societatii, de strategiile si politicile abordate la nivel national. De la inceputul abordarii acestei noi tehnologii, care in ziua de astazi este atat de raspandita, specialistii au cautat sa identifice metodele, tehnicile sau procedurile care sa permita punerea in practica a cerintelor " societatii informationale" in folosul cetatenilor si al dezvoltarii sociale in general.Informarea cetatenilor prin intermediul internetului nu numai ca este o modalitate moderna, dar este si utila si tot mai la indemna, fiind considerata de catre specialisti "o resursa de baza in pregresul economic si social."

Dupa cum se stie din experienta pe plan mondial, implementarea unui sistem de comunicare de tip " internet "  presupune colaborarea si cooperarea intre diferite structuri ale administratiei: intre ministere, intre acestea si serviciile deconcentrate, intre administratia centrala si cea locala, etc. Si bineinteles acest sistem reprezinta accesul la informatia detaliata, care poate fi stocata la nivelul diferitelor instiutii publice ( arhive electronice ), reprezentand un pas important in abordarea intr-o maniera semnificanta a accesului cetateanului la informatie.


2. Dezvoltarea sociala si societatea informationala.

Societatea informationala este o realitate, un fapt implinit ce s a dezvoltat pas cu pas in decursul de peste 50 de ani de la aparitia calculatoarelor.

Atat explozia informationala cat si criza informationala au avut un rol important in crearea, conturarea si consolidarea noilor concepte privind colectarea, prelucrarea si distribuirea informatiei. Aceasta evolutie a adus modificari in continutul meseriilor si profesiilor.

Internetul este un mijloc important de informare in masa a cetatenilor, insa acest drept la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie a tinerilor sau siguranta nationala. Conform legii privind " asigurarea informatizarii si dezvoltarea tehnologiilor informatiei, libertatea informatiei si protectia persoanelor" ( Comisia Nationala de Informatica - 1996 ), se reglementeaza ca nu trebuie ingradit accesul la informatiile publice, dar in acelasi timp trebuie sa se asigure protectia fiecarui cetatean fata de accesele neautorizate la informatiile si datele cu caracter personal detinute de institutiile abilitate in acest sens.

Informarea cetatenilor asupra relatiei lor cu administratia publica se realizeaza in prezent predominant prin mijloace traditionale. Chiar daca la nivelul institutiilor exista calculatoare, acestea sunt folosite mai mult pentru preluarea si stocarea datelor. Totusi in ultima perioada informarea prin intermediul internetul este tot mai des intalnita, influenta fiind data de target-ul caruia i se adreseaza (varsta, educatie, etc). La nivelul administratiei centrale informatia publica trebuie orientata catre cetatean care trebuie informat cu prioritate asupra serviciului ce urmeaza a fi pus la dispozitia sa.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }