QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Alegerea, componenta si constituirea consiliului local

Alegerea, componenta si constituirea consiliului local


1. Alegerea consiliului local

Actuala reglementare1, cu privire consiliului local, reia traditia (intrerupta) dispozitiilor legale din perioada interbelica, revenind la denumirea de consilier.

Conform dispozitiilor aceluiasi act normativ: 'Consiliile locale [] se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat'.
Potrivit prevederilor art. 29 din Legea nr. 215/2001, republicata in anul 2007, numarul membrilor fiecarui consiliu local se stabileste prin ordin al prefectului, in functie de populatia comunei sau a orasului, raportata de Institutul de Statistica si Studii Economice, la data de 1 iulie a anului care preceda alegerile.

Astfel, in timp ce numarul minim de consilieri este de 9, pentru localitatile cu pana la 3.000 de locuitori, numarul maxim al acestora este de 27 consilieri, in cazul localitatilor cu peste 400.000 locuitori.

Pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti este prevazut un numar de 31 de consilieri.

Toate institutiile, procedurile si instrumentele juridice privind alegerile locale sunt reglementate prin Legea alegerilor nr. 67/2004, publicata in Monitorul Oficial nr. 271/29.03.2004.

2. Conditii de eligibilitate si incompatibilitati

a. Conditii de eligibilitate

Potrivit Constitutiei si Legii nr. 67/2004 modificata si republicata, o persoana fizica trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii pentru a fi ales consilier:

calitatea de alegator;

varsta de cel putin 23 de ani;

domiciliul in comuna respectiva sau in respectivul oras;

sa nu aiba functia de magistrat (judecator sau procuror) sau sa nu fie militar activ ori alt functionar caruia ii este interzis, potrivit art. 37, alin. 3 din Constitutie, asocierea in partide politice;

daca candideaza independent, trebuie sa indeplineasca si conditia listei de sustinatori.b. Incompatibilitati

In legislatia noastra (Cap. UT, Legea nr. 161/2003, privind transparenta) este prevazuta incompatibilitatea functiei de consilier cu alte functii publice:

prefect, subprefect, primar;

senator sau deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat si cele asimilate acestora;

functionar public in aparatul propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice centrale si locale, al consiliului judetean, al prefectului, al serviciilor publice de interes local sau judetean, al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale;

angajat in cadrul autoritatilor administratiei publice locale respective sau in cadrul aparatului propriu al prefectului din judetul respectiv;

manager sau membru in consiliul de administratie al regiilor autonome ori de conducator al societatilor comerciale infiintate de consiliile locale sau de consiliile judetene;

alte incompatibilitati stabilite prin lege.

Este, de asemenea, necesar, sa precizam ca aceste conditii de eligibilitate trebuie indeplinite la data depunerii candidaturii, iar situatiile de incompatibilitate devin incidente numai in momentul exercitarii mandatului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }