QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul SALAJ

Judetul SALAJ

Informatii generale


Asezare:  In partea de nord-vest a Romaniei, in zona de trecere dintre Carpatii Occidentali si Orientali, unul dintre cele mai mici judete ale tarii, ca suprafata si populatie.

Vecini:  La nord: Judetele Satu Mare si Maramures, la sud-vest: Judetul Bihor, la sud-est: Judetul Cluj.
Suprafata:  3.864 km2 (respectiv 1,6% din teritoriul tarii).

Populatie:  261.000 locuitori.


Orase

Zalau, resedinta de judet, cu 70.000 locuitori, la extremitatea nord-vestica a Muntilor Mesesului, cu un cadru natural atractiv si frumoase obiective cultural artistice, cu multiple posibilitati de odihna si recreere: Defileul Somesului, Cheile Barcaului, apele minerale de la Bizusa, sau cele termale de la Boghis. Alte orase: Cehu Silvaniei, Jibou, Simleu Silvaniei.


Relief

Este foarte variat, distingandu-se patru zone fizico- geografice: muntoasa (in partea central-sudica cuprinde culmea Mesesului - cu vf. Magura Priei de 997 m si Plopisului, prin versantul nord-estic, cu inaltimi intre 600 - 900 m), depresionara (in partea de est, reprezentata de Depresiunea Almasului, drenata de valea Almasului si depresiunea Guruslaului, de pe valea Somesului), deluroasa (cea mai intinsa, dar nu prea inalta, apartine Podisului Somesan sau Platformei Somesene, cu Platforma Salajana, de 150 - 300 m, cu dealuri domoale, strabatute de vaile largi ale Barcaului, Crasnei si Salajului, dar si Dealurilor Silvaniei), de campie (luncile largi ale raurilor Somes, Barcau, Crasna).


Clima

Are un caracter continental moderat, temperatura medie a anului variind intre 7,50C si 90C, iar precipitatiile sunt neuniforme, vanturile avand directia dominanta dinspre sud-vest si sud-est.


Cursurile de apa

Sunt uniform repartizate, astfel vom intalni raul Somes, ce strabate in judet 70 km, cu afluentii sai: Almasul, Crasna, alaturi de Agrijul, Barcaul, Salajul, Valea Zalaului.


Obiective turistice


Chei

Cheile Babei (pe valea Poienii), se desfasoara intre Poiana Blenchii si Baba, fiind insotite de soseaua ce leaga localitatea Galgau de orasul Targu Lapus (jud. Maramures). Cheile Barcaului (intre localitatile Tusa si Sag), impresionante si neasteptate prin pitorescul lor.


Rezervatii si monumente ale naturii

„Gradina Zmeilor“ (langa Galgaul Almasului), rezervatie geologico-geomorfologica ce prezinta un interesant relief ruiniform, rezultat in urma eroziunii si a numeroaselor alunecari. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Poiana cu narcise de la Racas, Rezervatia de lalele pestrite de la Cehu Silvanei.


Vestigii istorice

Cetatea Porolissum din Moigrad, cetate dacica langa care a fost ridicat un castru (pe Dealul Pomat), era o constructie monumentala, printre cele mai mari din Dacia. Langa el s-a dezvoltat asezarea civila care ulterior a fost ridicata la rang de municipium, devenind capitala Daciei Porolissensium. Din antica asezare s-au descoperit temple, amfiteatru (ce indica o intensa viata culturala), necropole, bai. Castrul roman de la Buciumi, un puternic punct fortificat in sistemul defensiv al Daciei romane, asigurand apararea zonei Porolissum. Castrul de piatra s-a construit in 114 d.Hr., si era sediul garnizoanei Cohors II Augusta Brittonum. Cetatea medievala Almas, una din cele mai vechi si mai puternice cetati ale Transilvaniei in evul mediu, construita intre 1249 - 1278, a fost folosita ca loc de refugiu si aparare, si a reprezentat proprietatea voievozilor Transilvaniei si apoi a lui Petru Rares (1545 - 1546), astazi doar ruine. Ruinele cetatii feudale Cheud, mentionata documentar in 1387, impunatoare ruine, inalte de 8 m. Cetatea Magura Simleului (sec. XVI), construita de Sigismund Barhory, reprezentativa pentru arhitectura reanascentista din Transilvania, azi doar ruine. Cetatea Simleu Silvanei, construita in 1532 de familia Bathory, mai pastreaza fragmente de ziduri, doua turnuri si poarta de intrare. Castelul Wesseleny din Jibou, ridicat intre 1779 si 1810, pe doua nivele, reprezinta una dintre cele mai mari constructii in stil baroc din Transilvania. Alte vestigii istorice: Castrul roman de la RomanasI, Castrul roman de la Jibou, Castelul fortificat de la Cehu Silvanei, construit in 1526, de comitele Dragffi Janos, Castelul „Csaky“ din Almasu (1815 - 1819), in mijlocul unui parc.
Edificii religioase

Biserica din lemn de la Fidu de Sus, monument istoric de o mare valoare artistica, una dintre cele mai frumoase realizari ale arhitecturii populare din Romania. Construita in 1727, are turnul de 40 m inaltime, picturile interioare fiind executate in 1856. Biserica Uileacu Simleului, constuita intre 1260 - 1300, in stil romanic, singura fortificata din regiune, are o mare importanta istorica. Alte edificii religioase: Manastirea Benedictina de la Simleu Silvaniei (1300), Biserica Crasna, ridicata intre 1380 - 1400 in stil gotic, cu picturi din 1736, Biserica reformata din Cehu Silvaniei, ctitorie a familiei Dragu din 1519, Biserica romano-catolica de la Magura Simleu (1532), construita in stil gotic, Biserica reformata din Almasu (1640), cu tavan pictat, Biserica de lemn de la Cricova (sec. XVIII).


Monumente si statui

Monument comemorativ de la Guraslau, ridicat in amintirea stralucitei victorii a marelui voievod Mihai Viteazul asupra ostilor lui Sigismund Bathory, la 3 august 1601. Monumentul lui Simion Barnutiu din Bocsa, ridicat in amintirea acestui ganditor, om politic si revolutionar (1808 - 1864) care s-a nascut in Bocsa (muzeu memorial).


Etnografie

Din bogatia elementelor etnografice de care dispune aceasta interesanta regiune a tarii de impun: prelucrarea artistica a lemnului (Fildu de Jos, Creaga, Buciumi), portile de lemn, sculptate cu motive florale si geometrice (Fildu de Mijloc), impletituri din rachita si paie (Cristur-Criseni, Var, Tihau), olarit (Buciumi), costumele populare frumos ornamentate, tesaturi, cusaturi, broderii (Agrij, Mesesenii de Jos, Moigrad).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }