QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul IASI

Judetul IASI

Informatii generale


Asezare:  In partea estica a Romaniei, in centrul Moldovei.

Vecini:  La nord: Judetul Botosani, la nord-vest: JudetulSuceava, la sud-vest: Judetul Neamt, la sud: JudetulVaslui, la est: Prutul si Republica .
Suprafata:  5.476 km2 (respectiv 2,3% din teritoriul Tarii).

Populatie:  822.000 locuitori.


Orase

Iasi, resedinta de judet, cu 345.000 locuitori.„Orasul de pe cele 7 coline” detine multe bogatiimateriale si spirituale, numeroase monumente dearhitectura medievala, cladiri cu valoare istorica siarhitectonica. Alte orase: Harlau, Pascani. TarguFrumos.


Relieful

Se incadreaza in intregime Podisului Moldovei,(format din roci cristaline si intruziuni granitice, invest si sud avand aspectul unui podis inalt, fragmentat,cu inaltimi de 300 - 500 m) si cuprinde: PodisulSucevei in vest, cea mai inalta unitate de relief, cuDealul Mare de 593 m, Podisul Central Moldovenesc,cu Dealul Tansa de 466 m, Campia Moldovei inpartea central-estica, colinara, cu altitudine medie de150 m, limitata la sud de Coasta Iasilor, iar la vest deCoasta Moldava.


Clima

Are un caracter continental accentuat, ca urmarea influentei maselor de aer estice, cu ierni aspre (reci)si veri calduroase, cu amplitudini termice mari si precipitatiireduse, cu vanturi din directia nord vest.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de (in est) si Siret (in vest),alaturi de Moldova, Jijia cu afluentii sai: Miletin,Bahlui, Barladul cu afluentii sai: Sacovat, Stavnicul,Vasluiet.


Obiective turistice


Rezervatii si monumente ale naturii

Valea lui David, rezervatie floristica, (la 5 - 6 kmde ), unde s-au identificat numeroase plante rareale tarii noastre.Dealul Repedea, rezervatie paleontologica,(langa ).Padurea Uricani, rezervatie forestiera, (la 8 kmde , langa comuna Uricani), o frumoasa padurede gorun si stejar care constituie si o frecventa zonade agrement a orasului .Padurea Dealu Mare, rezervatie forestiera, (langaDeleni), un interesant codru secular de fag.


Vestigii istorice

Vestigiile Curtii Domnesti de la Iasi (langa PalatulCulturii), cea mai veche constructie de acest fel din cel Bun (1431). ridicata de Petru Musat si reconstruita de Stefan cel Ruinele Curtii Domnesti de la Cotnari, a slujit ca printre care si Stefan cel Mare. (sec. III - II i.Hr.). stil neogotic flamboyant intre 1906 - 1925, dupa planurile vechiului palat al domitorului Moldovei. Acest mare adaposteste, in cele 365 de incaperi, Biblioteca Moldovei, Muzeul de Etnografie al Moldovei, Palatul domnitorului A. I. Cuza de la Ruginoasa conceput in stil neogotic (1811), resedinta de adaposteste astazi un interesant muzeu, a prilejuit lui trezeste transportat ca prin farmec intr-un castel descris parca de Walter Scott, unde gaseste, pe langa marirea feudalitatii, gospodaria Poloniei si eleganta Frantei”. Alte vestigii istorice: Castelul Sturza de la Miclauseni (1752), Palatul Rosetti din Roznovanu –Iasi (1831). domnesti fortificate, chiliile, biserica, sala gotica ce adaposteste un muzeu de arta feudala). Manastirea Galata din Iasi, „mama bisericilor moldovenesti”, inaltata intre 1579 - 1584 de domnitorul Petre Schiopul. Catedrala Mitropolitan` din Iasi, o cladire monumentala construita intre 1840 - 1880 in stil baroc si neoclasic. Pictura existenta in interior a fost executata de Gheorghe Tattarescu. Este cel mai mare lacas de cult ortodox din Romania. Biserica „Sfantu Nicolae Domnesc” din Iasi, construita de Stefan cel Mare in frumosul stil moldovenesc, fiind cel mai vechi monument al orasului (1491 - 1492). Manastirea Dobrovat de la Dobrovat, ridicata de Stefan cel Mare intre 1503 - 1504, cu pictori din timpul lui Petru Rares. Alte edificii religioase: Manastirea Barnova de la Barnova, ctitorie intre 1622 - 1629 a domnitorului Miron Barnovschi, Biserica Aroneanu din Iasi, ridicata in 1594 de domnul Aron Tiranul, detine decoratia exterioara ca una din cele mai frumoase din Iasi, Biserica Socola din Iasi, zidita in 1555 de domnul Alexandu Lapusneanu, Biserica „Sfantu Sava” din Iasi, construita cu sprijinul lui Petre Schiopul si refacuta in 1625, Manastirea Frumoasa din Iasi, zidita intre 1726 - 1733 in stil traditional, Biserica „Sfantu Gheorghe“ din Harlau (1492), Manastirea Hlincea de la Hlincea (1587), Biserica Barboi din Iasi (sec. XVI), unde a fost inmormantat scriitorul Alecu Russo.
Monumente si statui

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iasi, opera a sculptorului Romanelli, una dintre cele mai izbutite din cate s-au ridicat in cinstea marelui domnitor. Investit cu cea mai inalta functie in cadrul statului national unitar (1859), Alexandu Ioan Cuza a lasat urmasilor o imagine nepieritoare de domn patriot, apropiat de popor. Statuia lui Mihail Kogalniceanu din Iasi, in memoria marelui istoric, literat, om politic, militant neobosit pentru unire, care si-a desfasurat o mare parte din activitate in orasul Iasi. Statuia lui Gheorghe Asachi din Iasi,


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }